Motokultivatori - opšta tema

Muta dizelka zakon i za freziranje i za kosenje,jedino je malo spora.Za benzinku ne znam,ali verujem da je isti slucaj sem vece potrosnje.

- - - - - - - - - -

Muta dizelka zakon i za freziranje i za kosenje,jedino je malo spora.Za benzinku ne znam,ali verujem da je isti slucaj sem vece potrosnje.

u mom kraju ljudi kose sa mutama dosta,i freziraju e sad iksi i ja se naradih sa malim labinom al uvek ima neki zezancija,dizna,reguloator i te ludosti a za rad su te male kosacice lake. tesko j se sa lamparijama proslaviti i ko zna ko ih je tero pre nas.

Evo kod mene juče komšija dovezao gorenje mutu da je malo servisiramo,ja se između ostalog bavim i pomalo mehanikom ali to radim isključivo iz zadovoljstva za sebe i ponekog dobrog prijatelja.
Mašina je gorenje muta bila je benzinjara a pre tri godine je zamenjen motor i montiran je kipor dizel od 8ks i radi vrlo fino i ne primećuje se neka razlika u brzini.
Od radova je odrađeno sledeće:
na kosi zamenjeno dva noža,očišćena,naoštrena i podmazana
na frezi napravljena i montirana ona štelujuća motičica oblika lastinog repa jer nova košta 1700,oodin a nema kilo gvožđa,zamenjeno ulje u diferencijalu freze
zamenjeno ulje u kućištu menjača
naštelovane sajle gasa i kvačila
oprani kućište ifilter za vazduh ,doliveno novo ulje
zamenjeno ulje u motoru
sve skupa jedno 3,5-4 sata posla i mašina je spremna za predstojeće radove

Pazario sam mutu,samo sa frezom.Na njoj je stavljen benzinski motor Tomos od 6 konja,videcu kako ce se pokazati.Inace cena je bila 900e.Zasad mi se dopada sto su komande na ruckama,videcu kako ce se pokazati

apelijc imam ja uputstvo.....i za suntom i za kipor to ti dodje isto ima tamo u jednom uputstvu za 3 tipa motora za neki manji od 178 pa za 178 i neki veci...poz
sta te interesuje?????
i imam da prodam acme motor od 8ks benzinac ispravan potpuno,sprodajem ga jer sam stavio dizel na njega....garancija za ispravnost....

@apeliclj neznam sta te zanima za kipor motor. ja imam nekih tehnickih podataka za KM 170F za KM178 F i KM 186F. neki motori imaju i vise verzija .sta te interesuje pitaj. imam 178 kipora na hondi f600 a hondin ako treba nekome mogu prodati jer je u dobrom stanju sem karburatora.

Honda f 700, 1979 godisste, 7 KS, G 65-3049727 -broj motora. Produvao dihtung glave, od 8 ssrafova koji drzze glavu 3 nisu original. Jedan je umesto 8 mm rupe razbussen na 10 mm i stavljen je ssraf 5.6 tvrdocce, to je occigledno losse, ostale dve rupe su losseg navoja pa je sa donje strane stavljene matice a ssrafovi su 8.8 tvrdocce a matice ko zna koje tvrdocce.
Pitam dobre poznavaoce za pomoc- da li smem da i ove druge dve rupe razbussim na 10 mm da bi navoj bio u funkciji jer se bojim da se ne ossteti cilindar tj. ne znam koliko je debeo zid cilindra, da ga ne osstetim. Da li je neko ovako nessto vecc radio?
Druga nedoumica mi je ako nadjem ssrafove 10.10 tvrdocce da li mogu da stavim bilo koje matice sa donje strane jer kad stegnem moment kluccem da li cce one ostati tako trajno, da se ne popuste a samim tim cce i glava biti losse stegnuta.
Trecca stvar je na koliko se stezze glava sa moment kljuccem, ni jedinicu mere ne znam, kilodzula ili tako nessto?

Zamenio danas na 506 bobinu,kondezator,platine,kablu,kapu,svecicu i krenuo da freziram i radila jedno 10minuta i ugasila se,nema struje na svecici,znaci ne baca na kabli uopste,cim se ohladila ponovo je proradila, ima li neko semu vezivanja spoljne bobine, odakle se uzima struja.:ppozdrav:

borko slusaj vako nemoras da stezes kilo kljucem stegnes ga nek bude doobro stegnut....ja da sam na tvom mestu nebuh bussio nista jer opet kozna koliko ce to trajati,ali ako moez taj fazon da odradis da stavis od dole maticu onda radi tako ako moze ako ne onda kod strugara i da ti uradi svaki navoj da ti bude u funkciji,a od 8.8 netrebaju ti tvrdji srafovi,jer ti je blok od aluminijuma i lako ces da ih unistis, ako previse stegnes,...dihtung glave neznam dali mozes posebno uzimati,,jer sam i ja trazio a mogo sam da nabavim samo komplet...cena je bila negde oko 700-800din....i kad stezes glavu(poklopac)onda ides u krug sa stezanjem..stezees svaki sraf po malo..i to kad stegnes te srafove jednomja mislim da je dosta nebi trebalo da popustaju,stavis na sraf feder platnu i kad stegnes nemislis.....pozdrav javi sta si uradio..

@borkov mozes da razbusis rupe na m10. to je cest slucaj kod honde da se izvuce navoj iz aluminijuma pogotovu blize auspuhu vijci. posto je rupa razlokana vec nadji burgiju 8,5i samo njom prodji i onda ureznicom. glavu bi trebao poravnati i razbusiti i nju i dihtung na 10,5mm gde ce ti ici veci vijci. dihtung glave obavezno sa metalnim prstenom oko komore sagorevanja jer se pojavljuju i bez nje u prodaji. ja glavu stezem na osecaj ruke i uvek se stezu od sredjih vijaka pa ka krajevima .moment me zeznuo jednom jer nisu bas najprecizniji vecina na malim silama. vijci kvalitetni celika 8,8 su sasvim dovoljni pogotovu za vece m10. i na mojoj sam razbusivao i lozio navoje i nije nikakav problem. samo vodi racuna o duzini vijaka jer sad navoj ce biti kraci za 3-4 mm jer se nemoze do dna urezati ko fabricki .vijak zato 5mm kraci od originalnog konusna platna i nema problema. a mozes i na matice odozdo ali mislim da to nemoze na svaku rupu ici.

- - - - - - - - - -

@cokikovac tebi se neslaze ta bobina sa paljenjem najverovatnije. od cega si koristio bobinu. kod automobila se isto desava kad umesto bobine namenjene za platine ubace bobinu za elektronsko paljenje[bezkontaktno] jednostavno zavari [izgori za kratko vreme kontakte platina. cim se ohlade uspostavi se kontakt. razlikuje se u struji koja se prekida na platinama i cim ides vecim gasom skoro i trenutno se gasi

@vica022 kupio bobinu za crno paljenje za 506, kao i platine i kondezator,sve novo e sad mozda je sve kinesko ili ko zna cije pa me zeza, stvarno neznam sta moze da bude kad je sve novo.

ima li ko 507 imt kako su se pokazali u freziranju jel im prva spora kao npr.na mundijalu kako melje kosi itd.

@cikikovac pogledaj platine dal nisu nagorelikontakti. zazor 0,4 mm podesi mernim listicem i predhodno ocisti kontakte najsitnijom smirglom. bobina ako se steluje zazor stavis vizit kartu izmedju magneta i bobine kad je magnet privuce.zategni vijke. moze zezati i svecica cesto kod njih da probija jer su loseg kvaliteta. kod nas cesto naprave reducir na strugu za klasicne svecice i kupis kvalietnu svecicu i mir. probaj ako se ugasi ponovo dal ima varnicu sa sigurno ispravnom svecicom. cesto i kondenzatori novi hoce zezati.moras ici redom i eliminisati jedno po jedno .platine i bobina retko da nove probijaju.ako su platine za tako kratko vreme zasmercale i nisu sjajni kontakti najverovatnije kondenzator zeza. podmazi breg na radilici koji pomera platine da se fiber neistrosi brzo.

- - - - - - - - - -

robi nisam hteo odgovarati na drugoj temi sto se tice honde i motokultivatora. imam problem sa sporim internetom ali prvom prilikom cu postaviti slike. voleo big da vidim i druga resenja koja su dobra .razmene iskustava su uvek dobrodosle. na hondama f 400 i f 600 sa original motorima sam nasao jako lepo resenje i veoma prosto se resi po pitanju dugotrajnosti kaisa jer njihov originalni kais se nemoze nigde pronaci a jedini trpi duze fabricko resenje spanovanja. postavicu i resenje na f400 koje sam skoro uradio rodjaku i super se pokazalo.a samo jednu rupu probusiti na nosacu spanera je potrebno i okrenuti mesta opruge i sajle

Evo da i ja nessto izjavim za "Dnevnik"...
I dok su SSvabe i Englezi...
Kupio sam dva nova dihtunga glave od renomirane firme " Zaptivacc" Baccki Jarak, napravili su uzorak po poslatom mom dihtungu za f 700. I da muka bude vecca sve je bilo ok dok smo stavljali i dihtung i glavu. Razzbussili smo 3 stare rupe f 8 mm na f 10 mm i stegnuli glavu. Postavili i stegnuli svih 8 ssrafova kad gle iznenadjenja: rukom sam lako pokretao paljenje kao da nema kompresije! I dok smo sumnjali u svoj rad ni najmanje nismo sumnjali u nov proizvod : dihtung! CCak smo pomislili i da smo negde osstetili cilindar i da negde " pussta kompresiju". I trazzi, trazzi... I kad je majstor proverio sve moguccnosti ostalo je da samo skinemo glavu ponovo! I kad smo sve ssrafove popustili i skinuli glavu, ode dihtung na dva dela: jedan na glavi a drugi na bloku!
Bruka! A nismo ni uspeli upaliti hondu! Poskidasmo ostatke dihtunga i vratismo stari dihtung koji je bio. Kad smo zategli ssrafove i povezali rezervoar upali honda, ladnjaka! Ja poludeo! Eto ti mala privreda: dao sam 1500 dinara sa dostavom za dva dihtunga koji nisu nizassta i platio 100 dinara da im possaljem. Eto ti muke! U ponedeljak ih zovem da reklamiram- a pitao sam da mi ga izrade od bakra, kazze majstor da mi to neccemo mocci da stegnemo, da vratimo bla, bla... I ja naseo na recci tog radnika.
Ostalo mi je sada da mi neko preporucci bolju firmu za pravljenje dihtunga, da bih mogao da zamenim ovaj koji koliko- toliko bolje drzzi nego onaj " nov" i da napravim od klingerita nove dihtunge za karburator.
Eto ti pesma, ludo jedna...

evo ovako .jugo azbest mladenovac pravi dobre dihtunge. pre par godina je privatizovana i nisam siguran u tacan naziv firme sad. hoces telefon prodavnice za hondu u NS gde i ja narucujem delove za hondu. ako ti je stari dihtung ispravan slobodno ga ostavi jer ti necrkavaju. jedino ako popusti vijak i kompresija ga sagori. ja uvek vratim stari ako je ceo i nikad nije otkazao.a radio sam i sa tim od male privrede i izgoru dosta brzo

Evo da i ja nessto izjavim za "Dnevnik"...
I dok su SSvabe i Englezi...
Kupio sam dva nova dihtunga glave od renomirane firme " Zaptivacc" Baccki Jarak, napravili su uzorak po poslatom mom dihtungu za f 700. I da muka bude vecca sve je bilo ok dok smo stavljali i dihtung i glavu. Razzbussili smo 3 stare rupe f 8 mm na f 10 mm i stegnuli glavu. Postavili i stegnuli svih 8 ssrafova kad gle iznenadjenja: rukom sam lako pokretao paljenje kao da nema kompresije! I dok smo sumnjali u svoj rad ni najmanje nismo sumnjali u nov proizvod : dihtung! CCak smo pomislili i da smo negde osstetili cilindar i da negde " pussta kompresiju". I trazzi, trazzi... I kad je majstor proverio sve moguccnosti ostalo je da samo skinemo glavu ponovo! I kad smo sve ssrafove popustili i skinuli glavu, ode dihtung na dva dela: jedan na glavi a drugi na bloku!
Bruka! A nismo ni uspeli upaliti hondu! Poskidasmo ostatke dihtunga i vratismo stari dihtung koji je bio. Kad smo zategli ssrafove i povezali rezervoar upali honda, ladnjaka! Ja poludeo! Eto ti mala privreda: dao sam 1500 dinara sa dostavom za dva dihtunga koji nisu nizassta i platio 100 dinara da im possaljem. Eto ti muke! U ponedeljak ih zovem da reklamiram- a pitao sam da mi ga izrade od bakra, kazze majstor da mi to neccemo mocci da stegnemo, da vratimo bla, bla... I ja naseo na recci tog radnika.
Ostalo mi je sada da mi neko preporucci bolju firmu za pravljenje dihtunga, da bih mogao da zamenim ovaj koji koliko- toliko bolje drzzi nego onaj " nov" i da napravim od klingerita nove dihtunge za karburator.
Eto ti pesma, ludo jedna...
Balasa za predsednika ! :bravo:

e borko evo ti br telefona ima honda servis u jabuci kod panceva imaju milion delova za hhonda ako nema bas taj onda mozes da narucis..013/235-75-67 064/161-38-39...znaci ima svega probaj tu i sto je najbitnije uglavnom imaju original delove!!!i ako nije sve original imaju extra kopije!!!!!!!! koje traju dosta....pokusaj neznam sta da ti kazem to ti je kad te potera maler!!!
vica022 vazi aj cekam slike bas sam radoznao kako izgleda to...nemogu da ga zamislim nikako...nemogu da stvorim sliku :osmeh:
pozdrav

Nazad
Vrh