Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ако ћеш нов пробај у радњи: +38119734230; +38119422160Od kade moze da nabavim reduktor za freza za imt 509 i po koja cena polovan lil nov
Kolega vec sam u predhodnom postu naveo da nebih voleo da se povede diskusija o tome ciji tata ima vece misice, govorio sam o poturanju klinova i iskljucivanju blokade da bi IMT 509 mogao da se vozi bez predhodnog nabijanja misicne mase u skretanju sa ukljucenim blokadama. Nikad nisam vozio IMT 509 ali imam bar 10 poznanika koji ga imaju i ni jedan nije prosao bez prevrtanja. Ja ne zelim da se nadmecem i nadvlacim sa masinom vec zelim da opusteno vozim i skrenem kad zelim umesto da iskljucujem blokadu jednog ili drugog tocka da bih lakse skrenuo. Vec sam ranije rekao da IMT 509 ima nekih svojih prednosti u odnosu na Labina, tezi je, bolji je orac, tesko se kvari, i moze ga voziti cak i onaj koji ni malo nema sluha za rad motora, drugim recima neunistiva masina. Sa druge strane labin ima (bukvalno prekopiran) diferencijal od auta sa kojim upravljas sa 2 prsta (opet zavisi od tereta na prikolici jer teret uzrokuje i veci pritisak na upravljacke rucke), blokadu ukljucujes kad ti je potrebna (kad ores, freziras ili negde prokliza jedan tocak) umesto da se rves sa njim svake sekunde njegovog koriscenja. Labin ima 2 brzine kardana sto mu mnogo vredi pri freziranju dok IMT ima samo jednu pa gde on prodje 3 ili 4 puta Labin to obavi u 2 prolaza. Labin je nezniji ali po meni mnogo bolji za vlasnika nego IMT 509, mozda vrlo malo skuplji za odrzavanje ali je vlasnik mnooogo odmorniji nakon rada sa Labinom nego nakon rada sa IMT 509.
Vec sam ranije naveo da je to moje licno misljenje i nebih zeleo da se zbog tog mog misljenja vlasnici jednog ili drugog motokultivatora nadju uvredjeni i krenu u prepucavanje i svadju na forumu. Izbor je veliki i svako bira po svojoj zelji i mogucnostima, mozda bih se i ja opredelio za IMT 509 da mi tast nije ponudio svog Labina kojeg sam isplatio u 2 rate (iako mi je rekao da dam kad mogu i koliko mogu), za kojeg znam i kad i koliko je radio i kako je odrzavan itd....
Vlasnici IMT 509 (bar kod mene u Loznici) sa podcenjivanjem gledaju Labina jer im je previse komplikovan sa tolikim brojem rucica, ko ce to popamtiti kad jedva upamte gde im se nalazi parcela na koju su krenuli, (ovo se odnosilo na nase domace vlasnike IMT motokultivatora ) i busaju se snagom IMT-ea u izvlacenju drva iz sume pod uvek ukljucenom blokadom. Tacno je da su tockovi na IMT veci, veci tockovi znace i vecu prohodnost na putevima koje su traktori razrovali ali zbog te vece prohodnosti ja sigurno necu preporuciti nekom mladom momku (koji me pita za savet) koji trazi motokultivator za freziranje bastica u okolini da kupi IMT jer je po meni uvek bolji Labin iako nije nase domace proizvodnje. Svi kazu kupuj domace ali ako to domace ne zadovoljava tvoje potrebe onda se kupuje ono sto te bar priblizno moze zadovoljiti, pozdrav i sve najbolje vlasnicima i jednih i drugih i svih ostalih jednoosovinskih traktorcica .
Stric radi za dan dva generalnu labinu pa ti javim koliko je njega dosla (radi poredjenja)moze li neko da mi kaze koliko bi izneli delovi za punu generalnu goldonca 14ks?pozdrav
moze li neko da mi kaze koliko bi izneli delovi za punu generalnu goldonca 14ks?pozdrav
ljudi ovako vidi ima dosta diskusije o dveju zveri,ovako ja sto se tice naikao sam na hondi u voznji pod tim blokada,ma,ali mi mnogo vise odgovara sto mozes otkocati jedan tocak da vuce samo odlicna stvar pri okretanju...e sad malo mi je nezgodno sa ovim malim labinom ima mnogo vise pokreta ruku(rukovaoca) pri okretanju jer trebas iskopcati karadan izbaciti iz 1 u ler pa iz ler u R,i onda okrenes i onda isti sistem iz R u ler pa u 1. pa karadan...to meni mali smeta zbog mnogo pokreta ja naviko na hondu izadjes na kraj ubacis u rikverc jednu blokadu uvuces,i okrece se sama i sto je meni bilo vazzno dosta se brzo moze raditi sa njom.nema isklucivanja kardana u R(rikvercu) i to mi je dosta olaksavalo poso,ali ovo dok malo naviknem ici ce i sa ovim malim labincem,ali treba se navici,i malo mi je problematican taj volan sto ima onako mnogo nekako nezgona....kad ides snjim npr.od garaze do prikolice za dalji transport moras ga dignuti mnogo,ali prilikom frezanja se spusti mnogo,imam one male tockove za njega,ali bi mu mozda trebao staviti onaj produzetak izmedju kardana i vucne freze....mozda bi to pomoglo malo,i to mi je jos nezgodno da nema one rucke za blokade,,da se iskljuci jedan tocak da lakse okrenes na kraju.....ali navika je to ....sve u svemu ja nezalim i ne maziim nijedni masinu,normalno redovno se odrzava i menja ulje,i cisti karburator,i filter vazduha i sve to ali gas nezalim kod nijednog,za menjac tu imam osecanja ali gas nezalim... tako da po vasim recima ovde mozda bi mi vise odgovara 509 jer je sto kazete neunistiva,ali kad sam krenuo sa labinom onda ce mozda to i da mu bude pojacanje ali u jacoj verziji taj super specijal.....otom potom kad se zgrne lova za masinu onda cemo u razgledanje... pozdrav
Vozim 509 od 1997. godine nikada je nisam prevrnuo ni u voznji ni u njivi, kad je vozis vozis je blokiranu kad skreces (mislim bas trebas vise da skrenes u njivu ispredkuce, da se okrenes ili sl.) ides 1 ili drugom brzinom povuces jednu od blokada oslobodis jedan tocak pogona i to onaj u kom smjeru skreces drzis je na kvacilu i uslijed pogona na suprotnom tocku skrece bez po muke. Istina kad je vozis blokiranu treba koristiti malo misica i voditi racuna da gume budu ravnomjerno napuhane inace po ravnom terenu ima da se napatis odrzavajuci pravac. Vozio sam x puta stricev labin koji je "kulturnija" masina laksa za upravljati ima vece mogucnosti ali isto tako kad je prikolica pod teretom kad naidjes na kamen, ivicnjak ili sl prepreku moras cvrsto drzati rucke jer zna jako da povuce u stranu, isto tako sa 509 mozes izvuci vise tereta uz neku uzbrdicu (zahvaljujuci blokadi tockovima i tegovima) dok da labinom moras koristiti 4x4 pogon. sve ima prednosti i mane. A ovi sto prevrcu i koriste blokade ja mislim da vjerovatno voze kardanom a povuku obadvije blokade kako bi oslobodili tockove motokultivatora i mogli lako da motaju pa onda kad se otpusti blokada valjda povuce u stranu i jbg.mene ste bas uplasili za 509 sa onim blokiranjem i prevrtanjem u toku voznje.jel to stvarno tako ili je malo preuvelicano?
- - - - - - - - - -
nije to bas tako ja ga vozim 20godina, i nisam nikad ni prevrno ni sleto zbog blokada,uglavnom stanem i iskljucim blokade i pri kretanju osetis dal su pustile obe ako ne vuce u stranu.u vuci pogotovo uzbrdo je nemoguce iskljuciti dok nestanes. bar sam se ja navozo i 4 i brzim rikvercom naguro sena po raznim strancinama. mora se paziti naravno i traktor ljudi prevrnu.mene ste bas uplasili za 509 sa onim blokiranjem i prevrtanjem u toku voznje.jel to stvarno tako ili je malo preuvelicano?
- - - - - - - - - -
Може мало појашњења око блокаде 509? Ја сам је користио једино у раду на парцели за скретање а сад видим да могу да се повуку обе и да машина ради? Каква је разлика у учинку? Пошто намеравам да купим карданску приколицу да ли се и како ту примењује двострука блокада?kad je vozis vozis je blokiranu
Може мало појашњења око блокаде 509? Ја сам је користио једино у раду на парцели за скретање а сад видим да могу да се повуку обе и да машина ради? Каква је разлика у учинку? Пошто намеравам да купим карданску приколицу да ли се и како ту примењује двострука блокада?
Ово ми баш није било јасно. У том случају значи да кад су блокаде спуштене, а машина је у леру, погон преко карданске приколице иде са другог прикључка?kada se povuku obadvije blokade oslobode se tockovi motokultivatora pogona
Знам да су се карданске приколице за 509 правиле у Кални и Ивањици а у ФАКу су радили тракторске карданке. Нисам знао да су радили и култиваторске.posto je radio u FAK Loznica (gde su se inace i proizvodile prikolice)
Ово ми баш није било јасно. У том случају значи да кад су блокаде спуштене, а машина је у леру, погон преко карданске приколице иде са другог прикључка?
- - - - - - - - - -
znaci kada su blokade povucene tockovi motokulivatora su bez pogona bez obzira da li je mjenjac u leru lil bilo kojoj brzini
pogon dobivas kada ukljucis kadran i onda ubacis mjenjac u brzinu koju zelis, s tim da na mjenjacu imas za ler oznaku 0 i X jedan od ovih sluzi kada je mjenjac usaltan u njega imas pogon mislim gornjeg vratila sa vecim brojem obrtaja pretpostavljam mozda za pumpu za navodnjavanje a motokultivator stoji u mjestu neka me neko ispravi ako grijesim
Od prilike to je to nijanse su u pitanju trazi sto ocuvaniji sa prikljucima koji ti trebaju ako imas finans. mogucnosti jer ces kasnije vise potrositi pojedinacnom kupovinom ako te jos nesto interesuje tu smo sretnomeni to nista nije jasno iz razloga sto motokultivator nikada nisam vozio.Imao sam 533, pa tomu vinkovica, pa opet 533 i posto sam se podelio sa bratom, opet sam ostao bez traktora, pa razmisljam da kupim neki jaci motokultivator.Gledao sam neke valpadane, ali je problem sto su bez papira, a meni bi trebalo ipak registrovano.Sada citam sve zivo o goldoncu i 509, pa odmeravam sta da kupim.i tako u citanju naidjoh na taj problem blokiranja i prevrtanja, ali koliko vidim u pitanju je najvise ljudski faktor.I sve mi se cini da je potpuno svejedno goldonac ili 509 i da treba juriti koji je ocuvaniji i opremljeniji.Jesam li u pravu?
laksi za upotrebu da ali bolji to je mrtva trka i stvar licnih simpatijaLabin je bolji...