Motokultivatori - opšta tema

hvala na savetima.pa pare su kao i uvek problem.na raspolaganju mi je 1500 eu , a za to bas i ne moze da se dobije bog zna sta.oci mi ispadose vise od buljenja u oglase i kalkulisanja sta je bolje.razmisljam cak i da uzmem jednu prskalicu koja se nudi za 13000 din, jeste od valpadane, pa ako i uzmem nesto drugo nabudzicu je.

Neces pogresiti ni sa jednim, oni svakako nemaju snagu kao 533 i Tomo Vinkovic pa ih ne mozes previse ni tovariti ali ce ti svakako odradjivati posao. I sa jednim i drugim moras raditi pazljivo dok se ne naviknes. Sa ukljucenim kardanom moras paziti prilikom skretanja sa prikolicom jer ako preteras opterecujes krst kardana i rucke pocinju da beze iz ruku a sa njima i komande od gasa i kvacila. Labin po ravnom i blazim uzbrdicama uvek vozim samo na pogon kardana i sa teretom i bez njega, on ima 2 brzine kardana pa je mozda bolje resenje za prskalicu, frezu i slicno. Na vecim usponima ukljucim 4x4 i ne razmisljam, primetio sam da (bar kod mene) postoji redosled ukljucivanja sinhronizovanog prenosa. Izbaciti iz brzine i kardan i birac brzina, ukljuciti rucicu kardana na sinhronizovano i onda ubaciti u zeljenu brzinu, za iskljucivanje opet prvo iskljuciti brzine pa tek onda izbaciti kardan iz sinhronizovanih. Kad sam ga kupio i poterao kuci nisam mogao doci do kuce, tast je imao Ladin diferencijal na njemu (kod njega je najvece brdo bundeva pa mu bolje nije ni trebalo). Sa tim diferencijalom nisam smeo ukljucivati 4x4 jer je brzi od menjaca pa bi bilo svasta, na prikolici cirkular, freza, ram za krmace prasilje i tocak za frezu. Na pola uzbrdice kardan vise nema snage, prebacim na kultivator on slajfuje u mestu, pocetak leta, toplo, ljudi naslonjeni na ograde i posmatraju kako moj labin slajfuje. Pritisak skocio na 200, doslo mi da ga zapalim. Pozovem sina da dodje autom i da me izvuce na brdo, odmah posle toga sam promenio diferencijal i sad su mi gume mera za teret, kad one pocnu da lezu prekidam sa tovarenjem. I jedan i drugi imaju i previse snage ali ih treba pametno koristiti i ne rizikovati. Veoma su uzani pa se zgodno prevrnu pri prelasku preko medje, kanala itd... Masina nikad nije kriva nego uvek vlasnik koji nije procenio sta ta masina moze ili ne moze da uradi.

kaki klinovi u blokade pa ljudi sami sebi naprave nesrecu,bitno je sajlu nastelovati napregnuti buzir tako da cim povuces malo to mora da odvoji i nema problema,inace ako je to labavo kosto obicno bude ona je onda na granici i cas pali cas ugasi i eto nesrece.sposobna je to masina i izdrzljivija od labina dosta jest prosta i grublja za voznju i malo nedovrsene te sitnice al menjac ima izdrzljiv to nema dalje.

asto rece kolega za kardan za ler x i 0 mislim na x radi kardan na tom leru za prskalicu ko ima kardansku,kosa freza itd.to je gornji izlaz kardana,a donji na njega ide cizma i on je samo za prikolicu.

kolega ako vec biras neces 509 uzmi bar goldoni,al ko sta voli opet nek odluci

od ta dva ce nesto da bude.nemam ni ja nesto puno uzbrdice, a sluzio bi mi za malo freziranja, dosta prskanja voca i cisto da preteram koji dzak djubriva i da svezem sljive za u kacu.razmisljao sam opet da kupim traktor ,ali nije mi potreban, a i uz traktor nema nista , samo da se vozim po selu.Kultivator je kompletnija masina, a i ja nisam bas veleposednik (hektar i po) tako da bi mi , po proceni on zavrsavao sve sto mi treba, a i na potrosnju treba gledati, u krajnjoj liniji.uglavnom, pomogli ste mi puno savetima, tako da sam stekao misljenje da je svejedno koji od ta dva modela uzmem, samo da je sto ocuvaniji i da sto vise prikljucaka ima.necu da zurim, u narednih mesec dana ce valjda vec nesto da natrci.Hvala jos jednom

bas tako mali potrosac a cuva leđa da zavrsi posla. samo otvori oci il povedi nekog ko se bar nesto razume.stoti put pisem imaj u vidu ako uzmes 509 za freziranje,bez dodatnog reduktora je samo trcanje za vetrom,imas nazad u temama otom.za sve ostalo ok. osim ako imas malo pa prođes dva-tri puta.

Пошто имам две фрезе за 509 једну би преправио у таруп ако је то могуће. Нисам видео како изгледају таруп ножеви а из комерцијалних каталога не могу баш да укапирам. Да ли могу једноставно криве да заменим правим ножевима и неко ми рече да на крајевима тих правих има флексибилни део. Имам пуно гранчица у воћњаку и немам где да их одложим (спалим) па би их изтарупирао.

e ja cisto sumnjam da mozes napraviti taj tarup od freza jer je ona malo ima obrtaja a za tarup ti trebaju barem duplo ili mozda cak 4 ili 5 puta vise obrtaja....pogledaj samo na traktorskim beracima kojom se brzinom vrte nozevi na tarup..... Uspresno odradjena hirurska intervencija izvadjen onaj djavo za iskljucivanje karadana u rikvrec....sad ide i napred i nazad a karadan uvek radi... :D :D i to meni treba ali mozda i nije dobro ali videcemo kako ce se pokazati,ali ako bude dobro ostaje ovako ali ako ne onda ga vracam.....:osmeh::osmeh::osmeh:

Са постављањем редуктора је већ добијено убрзање а евентуално би променом неког зупчаника и/или вратила могла да се добије још већа брзина. Једино је питање издржљивости материјала на повећаним брзинама.
У сваком случају морам да пробам само ме занима изглед тих ножева да могу да поручим.

Uspresno odradjena hirurska intervencija izvadjen onaj djavo za iskljucivanje karadana u rikvrec....sad ide i napred i nazad a karadan uvek radi... :D :D i to meni treba ali mozda i nije dobro ali videcemo kako ce se pokazati,ali ako bude dobro ostaje ovako ali ako ne onda ga vracam.....:osmeh::osmeh::osmeh:

Druze sve je to lepo ali pazi kad freziras negde gde iza ledja imas ogradu ili zid pa ne stignes stisnuti kvacilo a kultivator te (ne dao Bog) pogura pa zavrsis pod njim. Tu ostaju samo parcici mesa i kostiju koje ni hirurzi ne mogu popakovati nazad. Ne bih se ja igrao sa tim jer je previse opasno a posle je kasno za reci nisam trebao tako raditi jer je neko vec razmisljao o tome kad je napravio taj osigurac, nista te ne vadi 10, 20 ili vise minuta sto ces provesti frezirajuci neku parcelu duze u odnosu na (opet kazem ne dao Bog) povrede i smrtnost koju moze izazvati ukljucen kardan na pogonu rikverca.

Poslednja izmena:
znam veruj mi tako sam naucio raditi,jer sam prvo radio sa hondom(gde mozes iskljuciti karadan na frezi,ali uglavnom to nisam koristio nikad samo malo u pocetku posle sam usavrsio sistem okretanja i pustanja u rad ponovo) tako da nebi trebalo predstavljati problema do sad hvala bogu nikakvoh povreda i udesa nisam imao sa motokultivatorima,ali sam bio u mnogim zaguljenim situacijama,ali sam uspeo nekako da izbegnem nesrecu....naravno bicu vise obazriviji nego do sada,videcemo sta ce i kako da deluje cekam malo vreme da se prolepsa pa da ga pustim u rad,pa ako mi se nesvidja onda vracam nazada....hvala na upozorenju...
nisam znao da si stavio reduktor,neznam nisam strucan ali po mom misljenju bi bilo neuspesno jer ipak je to predvidjeno za manje obrtaja pod vecim opterecenjem,nego na velike obrtaje,i nagla opterecenja npr(da uhvati neku deblju granju ili kamen ili nesto trece)no pokusaj pa javi sta je bilo... http://www.termometal-ada.com/categories/view/F/page:2 probaj ovde naci oni imju kvalitet zagarantovano te nozeve imam ja na frezi rade vec nekoliko sezona i bogami podosta ali netrose se....

Sredjeno kvacilo ... Delovi su morali da se vare i obradjuju , skarabudzeno je nekako da radi. Nema novih delova nigde svud sam trazio...

- - - - - - - - - -

5adtc.jpg

lh20o.jpg

eg22p2.jpg

a4c6cn.jpg

16i6vpe.jpg

ljudi radovi u toku smena beniznca acme sa malog labina,zamena mu je kinez mislim da ce dobro raditi,ovaj sto stvaljam na njega je kod mene vec 3 godine na hondi je bio,i ima dosta radnog staza bez greske nadam se da ce i dalje tako,imam malo problema kako da sklopim kvacilo ona 2 aluminijumska tanjira(sto mi dodju kao dekle)tu je jedan sfrav pojeo navoj tako je bilo na njemu vec odavno,verovatno neko je to pre mene cackao i jedan sraf je bio skroz labav,jer se navoj pojeo i menjam lezaj iz nutra sto je nekih cudnih dimenzija v23-22 reko kad je vec rastavljen nek se zameni i to i onda moze u rad.......javljam sta sam dalje uradio...poz

imam frezu mio osjek 220 i na njoj motor tomos umo 4 ili 6, sad se tacno nesecam. od kad smo ga dobili fali mu neki deo izmedju karburatora i uljnog vazdusnog filtera. na neki slikama sa neta to mu dodje kao neki plasticni deo a na nekima kao rebrasto gumeno crevo. ja sam pokusao da improvizujem sa gumenim crevom ali nisam uspeo posto je razlicit fi na karburatoru i filteru ( jedno je skoro duplo vece). da li neko zna gde bi mogao da se raspitam za rezervne delove za ovu frezu, moze i polovne posto mislim da bi mogla i polovna ta plastika da prodje
i jos jedno pitanje, nozevi treba da budu fiksirani ili mogu da landaraju malo, jel kod mene frezira ok ali nozevi nisu bas najbolje zategnuti
unapred hvala

ljudi konacno nakom malo komplikacija struganja,novih delova i nedelju dana cekanja majstora da ga istruze kako valja sklopljen je motor na menjac tj sastavljen je konacno probano radi funkcionise,zamenjeno ulje i teraj ...jos malo lepog vremena i frezanje basti ima da krene......bilo je komplikacije sa lamelom i radilicom posto su je neki tarzani prethodnu brusili sekirom onda je bilo dosta koplikacija oko podesavanja u centar da bude sve nadam se da ce raditi kako valja ako ne onda ce da bude :udri: ...ali ako bude radio kako treba onda :veseljak:::veseljak::.......jeste da me je kostalo nekih 6ooodindzi::novac::,posto je onaj deo sto se steze na radilicu bio navoj skrljan jedan sraf bio skroz laban landarao tako reci,a oostali bili delimicno zategnuti poceo je da zvekece kad se stisnulo kvacilo,ali sad toga nema...bice slika pozzz.

Kakva iskustva ste imali sa Mutom Gorenje,benzinka?Koristio bih je za freziranje u plastenicima,eventualno za kosenje

Nazad
Vrh