Motokultivatori - opšta tema

Neznam kako prolaziš u saobraćaju zbog policije,da te ne smaraju.Odlično smišljeno i vrlo orginalno svaka čast.
Da li imaš i alnaser u planu da ugradiš i zanima me da li prebacuješ kardan po portebi tamo amo ili imaš zasebno za cirkulu a zasebno za diferencijal?
Još jedno pitanje da li ima dva izlazna vratila ili samo jedno kao IMT509?

Neznam kako prolaziš u saobraćaju zbog policije,da te ne smaraju.Odlično smišljeno i vrlo orginalno svaka čast.
Da li imaš i alnaser u planu da ugradiš i zanima me da li prebacuješ kardan po portebi tamo amo ili imaš zasebno za cirkulu a zasebno za diferencijal?
Još jedno pitanje da li ima dva izlazna vratila ili samo jedno kao IMT509?

Labin ima dva nezavisna vratila, gornje vratilo je direktno povezano sa radilicom i vrti se u istom rezimu obrtaja kao i ona, a donje vratilo ima 2 brzine plus sinhronizovanu brzinu za prikolicu. Potreban je diferencijal od tristaca i potpuno ista velicina guma na kultivatoru i prikolici za 4x4 prenos. Imam 2 kardana na cirkularu, prvi pogonski za transport (omogucava mi dosta vecu putnu brzinu, odnosno prva i druga preko kardana), i drugi kardan za pogon testere. Kad se parkiram pored hrpe sa drvima samo izvucem kardan iz pogona diferencijala i ubacim ga u kardan za pogon testere, izbacim sve ostale brzine, ukljucim drugu brzinu kardana i rezem drva. Sa policijom jos uvek nisam imao problema jer su svesni da 99% ostalih nemaju nikakvu signalizaciju a kod mene i pozicija i stopaljke i trokut i na kraju veoma je uocljiv cak i iz velike daljine. Imam nameru da kako godine budu odmicale (tek mi je 41) ugradim i alnaser, za sad sam promenio diferencijal na prikolici da dobijem 4x4, uradio generalnu na motoru, povezao svetla i alternator, stari diferencijal (ladin) iskoristio za cirkular, napravio plug od starog konjskog, uradio hidraulicne disk kocnice na prikolici i danas eto kupio kosu za koju nemam pojma hoce li valjati, pored svega toga imam jos i frezu za taj kultivator :ppozdrav:

Sada sam ponovo gledao i videh da ima dva kardanska vratila.Kosa će raditi sigurno samo podmazuj i,proveravaj i doteži prvih dana , najbitnije je da lepo ide levo desno da ne bude labavo a da nezateže praktična je ona nećeš se pokajati a i brže sa njom ide.

dobro si ovo napravio deex,podmazali ste kosu sa silnim pivima danas,tako da do sezone netreba mazalica:haha:

pozdrav drugari da nema neko mozda one male tockove od imt 506 za prodaju sto jeftinije to bolje..netreba mi sada ali do leta sigurno ocu da uzmem tomosa ne automatika da mu iza stavim osovinu i dva tocka od freze da bude trotockas za off road..izvinjavam se za :off_topic:

dex bogami fino izgleda ta tvoj zverka :osmeh: i nije tako lose msm svija mi se kombinacija tog specijala(ako se nevaram) i tog cekulara,koliko goriva izcukas sa njim za nekih 7,8 sati rada? to je moja neka buduca investicija planiram ako uspem skrpiti novce da uzmem nesto vece mozda 509,ili takav ko tvoj ...u nekoj skorijoj buducnosti mozda sl godine a za sad ce mi odraditi i ovaj moj mali labinac poso...imam kosu za njega,i vucnu frezu tegove,velike tockove,i plug za oranje on za oranje nije definitivno to radim sa hondom koja mi se pokazala kao odlican orac.....nije za oranje zbog toga sto je dosta nizak.ai brzine nemogu da mu uskladim,2 mu je prespora a 3 ko da mu je prebrza za oranje.....neznam nekako nemogu da ga ukombinujem sa plugom,ai plug ima mali zahvat,i dosta je tesko podesitiga...sto pogorsava stvari,ali koliko se ore honda postize sve naravno u dizel kombinaciji+svi tegovi+fabricki obrtni plug,ali nazalozst sad je postaoravnjak jer je prilikom oranja naleteo na gomilu cugla i kamenja i prdno u fenjer,i onda bilo hitno za dalje oranje samo se zavario i sad je fix nema obrtanja :D :D i takoovo sa postavljanjem slika ide nekako teskoo neuspevam sve da stavim gore....http://img803.imageshack.us/img803/4439/p1310069.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/805/p1310071.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/585/p1310070.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/228/p1310072a.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/546/p1310065j.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/14/p1310073z.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/805/p1310071.jpg/ ...evo uspeo da postavim slike moje makine...
LJUDI AKO INTERESUJE NEKOGA I DALJE JE NA PRODAJU "DIZEL HONDA F 6000 SA VUCNOM FREZOM,TEGOVI,GVOZDENI TOCKOVI,BENZINSKI MOTOR HONDA G200" i jos neke sitnice...ako je nko zainteresovam slobodno nek se javi moze i ovde moze i na p.p.....

Poslednja izmena:
Interesu je me ako neko zna da mi objasni neke osnovne stvari oko korištenja motokultivatora "VALPADANA 80", naročito me interesuje oko kardana.. Kada se treba uključivati kardan, kada ne. Je li se opterećuje motok. Blokada točkova..
Unaprijed zahvaljujem..

Interesu je me ako neko zna da mi objasni neke osnovne stvari oko korištenja motokultivatora "VALPADANA 80", naročito me interesuje oko kardana.. Kada se treba uključivati kardan, kada ne. Je li se opterećuje motok. Blokada točkova..
Unaprijed zahvaljujem..
posedujem Valpadana VMC 14 (14ks) i to je stvarno ala od masine,imam kardansku prikolicu i sa sinronom brzina nema gde ne izlazi.Kardan se ukljucuje kada se vrsi transport uglavnom po asfaltu ili ravnijem putu,a izbegavati na usponima jer je tada preveliko opterecenje i za motor i za menjac,naravno pricamo o varijanti kada je menjac motokultivatora na leru a kardan ukljucen.Pored toga kardan se ukljucije za tzv.izvlacenje,i tada je usaltan i motokultivator pod uslovom da ima sinhron brzina (rucica koja ukljucuje kardan je tada povucena skroz prema vozacu),a ako nema onda se uklapaju 4.brzina motokult.i 1. brzina kardanskog vratila,naravno podrazumeva se da su gume prikolice i motokultivatora istog promera (uglavnom su to 12") i da je teren klizav (blato,sneg...)

dex bogami fino izgleda ta tvoj zverka :osmeh: i nije tako lose msm svija mi se kombinacija tog specijala(ako se nevaram) i tog cekulara,koliko goriva izcukas sa njim za nekih 7,8 sati rada? to je moja neka buduca investicija planiram ako uspem skrpiti novce da uzmem nesto vece mozda 509,ili takav ko tvoj ...u nekoj skorijoj buducnosti mozda sl godine a za sad ce mi odraditi i ovaj moj mali labinac poso...imam kosu za njega,i vucnu frezu tegove,velike tockove,i plug za oranje on za oranje nije definitivno to radim sa hondom koja mi se pokazala kao odlican orac.....nije za oranje zbog toga sto je dosta nizak.ai brzine nemogu da mu uskladim,2 mu je prespora a 3 ko da mu je prebrza za oranje.....neznam nekako nemogu da ga ukombinujem sa plugom,ai plug ima mali zahvat,i dosta je tesko podesitiga...sto pogorsava stvari,ali koliko se ore honda postize sve naravno u dizel kombinaciji+svi tegovi+fabricki obrtni plug,ali nazalozst sad je postaoravnjak jer je prilikom oranja naleteo na gomilu cugla i kamenja i prdno u fenjer,i onda bilo hitno za dalje oranje samo se zavario i sad je fix nema obrtanja :D :D i takoovo sa postavljanjem slika ide nekako teskoo neuspevam sve da stavim gore....http://img803.imageshack.us/img803/4439/p1310069.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/805/p1310071.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/585/p1310070.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/228/p1310072a.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/546/p1310065j.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/14/p1310073z.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/805/p1310071.jpg/ ...evo uspeo da postavim slike moje makine...
LJUDI AKO INTERESUJE NEKOGA I DALJE JE NA PRODAJU "DIZEL HONDA F 6000 SA VUCNOM FREZOM,TEGOVI,GVOZDENI TOCKOVI,BENZINSKI MOTOR HONDA G200" i jos neke sitnice...ako je nko zainteresovam slobodno nek se javi moze i ovde moze i na p.p.....

Nije me bilo 2 dana na forumu zezem se oko kose, ali o tome kasnije. Druze mislim da se neces prevariti ni sa 509 a ni sa labinom super specijalom, potrosnja je smesna pa je nikad nisam ni merio, isao sam jednom mladom komsiji (kad mu je otac poginuo) da isecem drva u selu udaljenom nekih 34-35km. Isekli drva u svojoj sumi, ostali bez para, nisu mogli zvati sumara a drva bez cekica ne smeju da voze. Odem do tamo, dopunim rezervoar, isecem 18 kubika i vratim se kuci bez dopunjavanja. Kod kuce zateknem oko od 1.5 litar u rezervoaru. Znaci 18 kubika sirove bagrenovine i put od tridesetak km (u jednom pravcu) sa nekih 3.5-4 litre, priznaces da je bas smesna potrosnja, jeftinije nego cirkular na struju.
Kako kazu svaki cigo svog konja hvali ali cu ja pokusati da navedem sta je mene navelo da uzmem labina a ne 509. Jedine mane 509 su jedna brzina kardana i blokada koja se sama zna ukljuciti u toku voznje a onda je prevrtanje zagarantovano (pogotovo ako je prosecena cetvrta brzina). Inace je bolji orac od labina, trpi i pijane i one bez imalo sluha za masinu itd...
Sa druge strane labin je (bar po meni) nezniji, ima diferencijal u menjacu i nikad mu se blokada ne moze sama ukljuciti, prednost tog diferencijala je takodje sto je mnogo lakse skretati i uopste je zgodniji za voznju, labin ima 2 brzine kardana plus sinhronizovanu brzinu za 4x4. Bolji je za freziranje, cirkular, i sve ono sto kardan pokrece ali je opet i sa voznjom prikolice u drugoj kardanskoj brzini sporiji u transportu od IMT509.
I najvaznije od svega je sto sam ovog labina kupio od svog tasta za 1650 eura na rate, uslovi placanja kad stignes i kad budes imao :osmeh:. On mi ga i ponudio, njemu je 69 godina, ne moze vise da radi sa njim a surak sa svojom porodicom u inostranstvu.

epa fino fino ti je ta kombinacija das kad das i kolko das....ipak cu najverovatnije ostati pri labinu po tvome cini mi se dosta ubedljiv ali otom potom kad ce biti pare u dzepu onda cemo u kupovinu... :D pa to je smesno da radis snjim ceo dan izcukavsi 5 litra nafte :osmeh: to je nista kad pogledas koliko odradis snjim neznam ali bio sam pacenik jedno vreme za tomu vinkovic ali posle kad sam skontao da nebi zadovoljavao moje potrebe jer je prevelik i imao bi problema sa okretanjem posto radim baste,i imam problema sa komsijskim zidovima....tako da bih vise pogazio nego uradio snjim...tako da je onda pala trgovina honde,pa posle 4 godina pala kupovina labinca,i nadam se u skorije vreme mozda sl godine na prolece padne kupovina tata labina :osmeh: ili ti starijeg brata malom labinu ujedno i pojacanje........posto mi se povrsine pod bastom svake godine uspesno povecavaju ai imam nekoliko ari za kositi i onda cu imati potrebe za pojacanjem....da olaksam sebi ai malom zelenku... pozdrav

Veceras sam posizio, naostrio noz na kosi, ocistio svaku truncicu nalepljenu na kosu, uzeo mazalicu i ispodmazivao sve sto treba da bude podmazano, sklapam nazad noz na kosu i dolazi komsija. Pogleda i kaze da mu se cini kako su mi rucke na kultivatoru preduge za tu kosu. Trk u drugu garazu, premerim od vucnika do kraja rucki, vratim se i popizdim, rucke daleko iza kose, preko polovine sedista. Bem ti moju srecu, sve sam do sad morao prepravljati pa evo moram i ovo. Predpostavljam da je kod predhodnog vlasnika bio labin bez okretnih rucki pa mu je zato i odgovarao a kod mene su rucke duze bas zbog one fabricke kose da se moze voziti u rikverc.

Nije me bilo 2 dana na forumu zezem se oko kose, ali o tome kasnije. Druze mislim da se neces prevariti ni sa 509 a ni sa labinom super specijalom, potrosnja je smesna pa je nikad nisam ni merio, isao sam jednom mladom komsiji (kad mu je otac poginuo) da isecem drva u selu udaljenom nekih 34-35km. Isekli drva u svojoj sumi, ostali bez para, nisu mogli zvati sumara a drva bez cekica ne smeju da voze. Odem do tamo, dopunim rezervoar, isecem 18 kubika i vratim se kuci bez dopunjavanja. Kod kuce zateknem oko od 1.5 litar u rezervoaru. Znaci 18 kubika sirove bagrenovine i put od tridesetak km (u jednom pravcu) sa nekih 3.5-4 litre, priznaces da je bas smesna potrosnja, jeftinije nego cirkular na struju.
Kako kazu svaki cigo svog konja hvali ali cu ja pokusati da navedem sta je mene navelo da uzmem labina a ne 509. Jedine mane 509 su jedna brzina kardana i blokada koja se sama zna ukljuciti u toku voznje a onda je prevrtanje zagarantovano (pogotovo ako je prosecena cetvrta brzina). Inace je bolji orac od labina, trpi i pijane i one bez imalo sluha za masinu itd...
Sa druge strane labin je (bar po meni) nezniji, ima diferencijal u menjacu i nikad mu se blokada ne moze sama ukljuciti, prednost tog diferencijala je takodje sto je mnogo lakse skretati i uopste je zgodniji za voznju, labin ima 2 brzine kardana plus sinhronizovanu brzinu za 4x4. Bolji je za freziranje, cirkular, i sve ono sto kardan pokrece ali je opet i sa voznjom prikolice u drugoj kardanskoj brzini sporiji u transportu od IMT509.
I najvaznije od svega je sto sam ovog labina kupio od svog tasta za 1650 eura na rate, uslovi placanja kad stignes i kad budes imao :osmeh:. On mi ga i ponudio, njemu je 69 godina, ne moze vise da radi sa njim a surak sa svojom porodicom u inostranstvu.
Ne bih ja uporedjivao Goldoni sa Imt 509,osim one famozne 4 brzine za transport i ludacka i nesigurna voznja,sve prednosti idu Goldoniju,cak sa kardankom prikolicom samo nesto malo je sporiji od Imt 509,Goldoni je Mercedes a Imt robija...naravno samo moje misljenje !

- - - - - - - - - -

Veceras sam posizio, naostrio noz na kosi, ocistio svaku truncicu nalepljenu na kosu, uzeo mazalicu i ispodmazivao sve sto treba da bude podmazano, sklapam nazad noz na kosu i dolazi komsija. Pogleda i kaze da mu se cini kako su mi rucke na kultivatoru preduge za tu kosu. Trk u drugu garazu, premerim od vucnika do kraja rucki, vratim se i popizdim, rucke daleko iza kose, preko polovine sedista. Bem ti moju srecu, sve sam do sad morao prepravljati pa evo moram i ovo. Predpostavljam da je kod predhodnog vlasnika bio labin bez okretnih rucki pa mu je zato i odgovarao a kod mene su rucke duze bas zbog one fabricke kose da se moze voziti u rikverc.
sad produzi rudu i nemoj da gasis ni brusilicu ni aparat za varenje

Ne bih ja uporedjivao Goldoni sa Imt 509,osim one famozne 4 brzine za transport i ludacka i nesigurna voznja,sve prednosti idu Goldoniju,cak sa kardankom prikolicom samo nesto malo je sporiji od Imt 509,Goldoni je Mercedes a Imt robija...naravno samo moje misljenje !

- - - - - - - - - -

sad produzi rudu i nemoj da gasis ni brusilicu ni aparat za varenje

Imenjak potpuno se slazem da je labin bolji izbor upravo zbog velike brzine koju postize 509 i velikog broja nezgoda koje su ljudi imali zbog njegovog iznenadnog ukljucivanja blokade, sto opet u kombinaciji sa tom velikom brzinom dovodi do obaveznog prevrtanja i ni malo naivnih povreda vozaca. Namerno nisam hteo kuditi IMT 509 da se na forumu ne povede rasprava o tome koji je bolji vec sam samo naveo par mana koje on poseduje, njegov menjac je tesko unistiti a rekao bih da ima i vecu tezinu od labina pa je mozda bolji u oranju dok za ostalo dajem prednost labinu.

Vec sam krenuo u produzivanje rude na kosi, sutra treba da kupim cev i duzi kardan i da je polako pripasem na kultivator :osmeh:.

O kavom ukljucivanju blokada govorite kod mene je 509? Ja uvijek vozim sa blokiranim tockovima, osim kad negdje trebam uci u njivu ili sl kad povucem jednu blokadu (tad je jedan tocak slobodan a na drugom je pogon) dok skrenem

pozdrav svima interesuje me zasto imt506 tesko pali iako mu je paljenje ok .kad mu sipam gorivo direkt u cilindar onda se javi . i zasto u toku rada odjednom se ugasi i nemoze da se upali , u prevodu kad radi radi a kad zeza onda stvarno zeza.

O kavom ukljucivanju blokada govorite kod mene je 509? Ja uvijek vozim sa blokiranim tockovima, osim kad negdje trebam uci u njivu ili sl kad povucem jednu blokadu (tad je jedan tocak slobodan a na drugom je pogon) dok skrenem

Kolega vec sam u predhodnom postu naveo da nebih voleo da se povede diskusija o tome ciji tata ima vece misice, govorio sam o poturanju klinova i iskljucivanju blokade da bi IMT 509 mogao da se vozi bez predhodnog nabijanja misicne mase u skretanju sa ukljucenim blokadama. Nikad nisam vozio IMT 509 ali imam bar 10 poznanika koji ga imaju i ni jedan nije prosao bez prevrtanja. Ja ne zelim da se nadmecem i nadvlacim sa masinom vec zelim da opusteno vozim i skrenem kad zelim umesto da iskljucujem blokadu jednog ili drugog tocka da bih lakse skrenuo. Vec sam ranije rekao da IMT 509 ima nekih svojih prednosti u odnosu na Labina, tezi je, bolji je orac, tesko se kvari, i moze ga voziti cak i onaj koji ni malo nema sluha za rad motora, drugim recima neunistiva masina. Sa druge strane labin ima (bukvalno prekopiran) diferencijal od auta sa kojim upravljas sa 2 prsta (opet zavisi od tereta na prikolici jer teret uzrokuje i veci pritisak na upravljacke rucke), blokadu ukljucujes kad ti je potrebna (kad ores, freziras ili negde prokliza jedan tocak) umesto da se rves sa njim svake sekunde njegovog koriscenja. Labin ima 2 brzine kardana sto mu mnogo vredi pri freziranju dok IMT ima samo jednu pa gde on prodje 3 ili 4 puta Labin to obavi u 2 prolaza. Labin je nezniji ali po meni mnogo bolji za vlasnika nego IMT 509, mozda vrlo malo skuplji za odrzavanje ali je vlasnik mnooogo odmorniji nakon rada sa Labinom nego nakon rada sa IMT 509.
Vec sam ranije naveo da je to moje licno misljenje i nebih zeleo da se zbog tog mog misljenja vlasnici jednog ili drugog motokultivatora nadju uvredjeni i krenu u prepucavanje i svadju na forumu. Izbor je veliki i svako bira po svojoj zelji i mogucnostima, mozda bih se i ja opredelio za IMT 509 da mi tast nije ponudio svog Labina kojeg sam isplatio u 2 rate (iako mi je rekao da dam kad mogu i koliko mogu), za kojeg znam i kad i koliko je radio i kako je odrzavan itd....
Vlasnici IMT 509 (bar kod mene u Loznici) sa podcenjivanjem gledaju Labina jer im je previse komplikovan sa tolikim brojem rucica, ko ce to popamtiti kad jedva upamte gde im se nalazi parcela na koju su krenuli, (ovo se odnosilo na nase domace vlasnike IMT motokultivatora :osmeh:) i busaju se snagom IMT-ea u izvlacenju drva iz sume pod uvek ukljucenom blokadom. Tacno je da su tockovi na IMT veci, veci tockovi znace i vecu prohodnost na putevima koje su traktori razrovali ali zbog te vece prohodnosti ja sigurno necu preporuciti nekom mladom momku (koji me pita za savet) koji trazi motokultivator za freziranje bastica u okolini da kupi IMT jer je po meni uvek bolji Labin iako nije nase domace proizvodnje. Svi kazu kupuj domace ali ako to domace ne zadovoljava tvoje potrebe onda se kupuje ono sto te bar priblizno moze zadovoljiti, pozdrav i sve najbolje vlasnicima i jednih i drugih i svih ostalih jednoosovinskih traktorcica :ppozdrav:.

imam i 509 i mali labin,malog labina sam kupio da se nebi rvao okrecuci 509 u kosenju i ostalim zezancijama,pre svega freziranju to je propast jer nisam imo reduktor.

sto se tice menjaca i vuce tu je sposoban bez greske ali i grub za voznju. ali to je imt. staviti volan i uzivancija.

o labinu moje misljenje dosta reseniji,naravno i laksi za rad ali delovi su ocaj skupi i svaka intervencija kod majstora nije ispod 70e. i osetljiv je.

manje odrzavam traktor od ovog malog labina,tako mi se zadesilo,motor i regulator i dizne su me oderali tako da teram dok ne zaglavi totalno onda skidam, malj i da ga omlatim uz veselje,i stavim kipora.popijomi je krv za kratko vreme.

sta reci kad je pogon samo kosni bez rezne letve 300e,i tad polovnog ni za lek naci,a cela traktorska kosa 100e.

ali to su male masine smisljene da urade sitnice i kostaju krupno.

Nazad
Vrh