Motokultivatori - opšta tema

upali nek se zagreje uje nek radi malo pa onda probaj da ne budes u neizvesnosti,dal ti sajla ko sto kolega rece nije pukla il se smakla negde .

Ajde da se pohvalim ali sad stvarno. Uzeo sam Hondu F700,1978god.prvi vlasnik, njena prikolica, mala vucna freza i jos neka sitna gvozdjurija za koju ne znam cemu sluzi. Ne uspesmo da je upalimo,dugo nije radio. Ocuvana, vrlo lepo izgleda, slike sutra. Sta mislite o ovom modelu:osmeh:

Posjedujem motokultivator IMT 509 iz 1978 godine i rucno pravljenu prikolicu za diferencijalom od tristaca sta mi je potrebno za pravljenje kardanske vuce koje dimenzije guma su potrebne na prilokici da bi odgovaralo prenosu motokultivatora ako moze neka slika link ili sl. novi sam ovdje unaprijed hvala

Posjedujem motokultivator IMT 509 iz 1978 godine i rucno pravljenu prikolicu za diferencijalom od tristaca sta mi je potrebno za pravljenje kardanske vuce koje dimenzije guma su potrebne na prilokici da bi odgovaralo prenosu motokultivatora ako moze neka slika link ili sl. novi sam ovdje unaprijed hvala
kada vuca ide preko kardana,motokultivator mora da bude na leru,tako da je nevazna velicina tockova na prikolici,osim kod onih modela kao sto je moja Valpadana,koji imaju sinhron koji se koristi za izvlacenje po klizavom terenu i samo u tom slucaju promer tockova mora da bude isti,ovako u normalnom transportu je nebitno.

kada vuca ide preko kardana,motokultivator mora da bude na leru
509 ide u blokadi i bez blikade trece nema, mora ici u brzini ali sa iskljucenim blokadama dejan to misli na leru ako ti tockovi nisu isti na pred i na prikolici.
po pravilu napred 14 na prikolici 16 stim da na prikolici ima reduktor.

ako neplaniras reduktor da bi mogao paliti i prednju vucu(blokade) moras imati iste 14 kao napred valjda,mada to jos nisam vido da ima i to su slabe gume za teret.al probaj.
i u 3 ili 4 nebi trebalo ici pod blokadom i nema svrhe.

kada vuca ide preko kardana,motokultivator mora da bude na leru,tako da je nevazna velicina tockova na prikolici,osim kod onih modela kao sto je moja Valpadana,koji imaju sinhron koji se koristi za izvlacenje po klizavom terenu i samo u tom slucaju promer tockova mora da bude isti,ovako u normalnom transportu je nebitno.

Mozda nisam dobro formulisao pitanje ako na motokultivator stavim "cizmu" na prikolici je diferencijal od tristaca povezem direktno bez nekog reduktora ako stavim isti gume na prikolici kao i na motokultivatoru da li cu moci upaliti zajedno pogon prikolice i motokultivatora da izvucem nesto po blatnom terenu

Mozda nisam dobro formulisao pitanje ako na motokultivator stavim "cizmu" na prikolici je diferencijal od tristaca povezem direktno bez nekog reduktora ako stavim isti gume na prikolici kao i na motokultivatoru da li cu moci upaliti zajedno pogon prikolice i motokultivatora da izvucem nesto po blatnom terenu
razumeo sam i prvi put,sto se toga tice kolko je meni poznato taj sinhron nema ni 509 ni goldoni.Kod Goldonija jedina brzina koja se slaze sa kardanom je 4.brzina motokultivatora i 1.brzina kardana,naravno pod uslovom da je prikolica fabricka,tj.isti promer tockova.Kod 509 treba videti,jer se moze desiti da postoji kombinacija koja je priblizna i tako usaltan koristiti samo po klizavom terenu (za izvlacenje) da bi se eventalna razlika u obrtajima poravnala.Sada slabo koristim Valpadanu za prevoz,ali ranije kada se mnogi traktori vracaju prazni iz sume,kod mene je prikolica puna,jer je ta kombinacija 4x4 odlicna stvar za blato,dakle nezaustavljivo !

Izvinite ako prekidam polemiku, ali me zanima koliko Honda F620 može sa čeonom kosom i da li ima delova za istu, zanima me prvenstveno košenju lucerke pa onda i manje travnate površine ?

Nikako da posaljem sliku, bas mi ne ide:
Nema ni veze, ima li neko servisno uputstvo za f 700.
Sutra cu probati da ga upalim, mislim da je problem do karburacije, leptir od gasa je totalno zaribao pa sam ga na silu rukom razradio. Gorivo preliva na sisici na telu karba, bas lije. Ne znam jel on ima plovak, mozda je on zaglavio. Probacu da sve skinem, ocistim i nadam se sastavim kako treba. Spremio sam svecicu novu bosna f65p, koja je i bila na njemu, vlasnik kaze da je nikad nije menjao(nadam se da gresi)
Dajte savet za ulje(ima li negde filter) koje i koliko ide u masinu i u menjac, hvala

Poslednja izmena:
ima plovak,i iglica mora lagano da se spusta i podize,tj.da bude osetljiva,rasturi ceo mehanizam plovka i dobro ocisti.Filter za ulje nema,ima za vazduh i to sa uljnim kupatilom,koji takodje treba da ocistis i sipas cisto ulje (SAE 30),na posudi postoji linija za max.ulja.

- - - - - - - - - -

nivo ulja u motoru se gleda tako sto se poklopac koji se nalaze na celu,otvori i kada je motokult.vodoravan (najbolje gledati liniju rezervoara) ulje u karteru mora de se vidi,tj.samo sto ne pocne da curi.Za menjac,isto tako,nalazi se sa desne strane (ako se dobro secam) i mislim da se i u motor i umenjac stavlja isto ulje (SAE 30 -40) ovo nisam siguran jer sam sa njom radio pre 20 godina

Hvala Dejane, I ja mislim da je ceo karburator zapekao. Prioritet mi je da ga upalim pa cu onda gledati koje ulje da uzimam.

nevals treba da moze po klizavom neces nista zeznuti najbolje probaj negde po rizli il sl,kako se ponasa dal koji vise slajfaju,viđo sam 509 sa labinovim prikolicama,ima jedan drugar sad neznam tacno dal ima kakav reduktor.
pogledaj ovde ima neka budzevina mesto cizme
http://www.halooglasi.com/poljopriv...otokultivator-imt-509-dizel.o-199545.128.html

Poslednja izmena:
matke nisam te bas dobro razumeo ali imas delova za nju jer su ti nozevi kao i na velikom kombajnu,tako da imas delova za nju koliko oces, i lezajevi su standardni svi,to je to sad nisi reko dali hoces da kupis kosu?ili?

Pa iskreno zanimaju me iskustva ljudi koji su radili sa njom. Ako delova ima nije problem da se sredi generalno, ali me zanima kako se pokazala u lucerki i livadskoj travi, ovde kod nas ljudi nerado kose "bašte" i ako su 1500~2000 m2, a kada ih pokose, naplate da se puši.
Ako bih pronašao dobru kosu, bacio bih se u dublje razmišljanje. :ppozdrav:

Kod nas naplacuju 2000 dali 2 ara dali 56 ari nema razlike u ceni sto je bezveze sto neprave lepo prema povrsini neki cenovnik.

Nazad
Vrh