Motokultivatori - opšta tema

Poštovani članovi,

vidim mnogo vas je rado da mi pomogne. Prvo HVALA svima. Da krenemo redom:

@Vulkan, na prvoj strani ove teme možete videti da je serviser Arsa dao opis koji su to kultivatori proizvedeni i vidi se da je pravljen i IMT 509 sa 9 ili 10 KS ne znam tačno (naravno ako je gospodinu verovati, a ne verujem da bi nešto lupio). Ovaj koji ja hoću je definitivno ovaj sa manjim motorom.

@mikser, Što se tiče novca do 1000 eura.Hvala na dobro namernim savetima, odmah sam nazvao gospodina i popričao sa njim i bili ste u pravu. Naime, on kaže da nema reduktor, ali kaže da frezira sa njim, ali mora da prođe dva puta da bi dovoljno isitnio. Što se tiče mojih poslova to nisam precizirao i bio sam malo nejasan. Izvinjavam se. Moj plan je, pošto imam neke placeve oko Beograda, da orem i freziram sa tim motokultivatorom pa mi je zgodan za transport (u kombi)jer stvarno ne mogu da gledam travuljinu po placevima. Ja bih, naravno radije traktor, ali su mi pre tri meseca skinuli metalnu kapiju i vrata sa šupe i prodali u staro gvožđe (gde mi živimo), a da traktor ostavljam bio bih lud. E sada da li mi možete reći kakav je to reduktor i gde se može nabaviti naravno i ako znate neku okvirnu cenu.

@malitomic, Hvala na savetima, ali ovo je preko nekog prijatelja negde u nekom selu u vojvodini tamo negde izmedju Novog Sada i Zrenjanina. Našao mi je je IMT 509 9(10)KS sa ručno pravljenom prikolicom bez kardana, frezu, plug obrtač, tegovi na točkovima, "njegove gume" koje je i on dobio, vadilica za krompir i zagrtač. Cena svega ovoga zajedno je 850 eura. Što se tiče tvog stvarno zadivljujuće očuvano izgleda, želim ti puno sreće sa njim javi kada stigne tvoje utiske.

@YT1RDI, veoma sam zahvalan na pozivu, evo poslaću vam i pp, i naravno da bih želeo da probam. Ovaj što ja hoću sigurno ima 9 ili 10 KS, čovek mi garantuje neće da me laže - tako on kaže tako da stvarno ne znam kakva je uopšte razlika između 507 i 509 koji imaju iste motore i koja im je uopšte prednost ili mana???? Naravno i vas bih zamolio da mi malo pojasnite kako da dodjem do tog reduktora i koliko uopšte košta takav reduktor. Da i da napomenem meni ne treba za trke, da mi iz šume prevuče koji kubik drveta i da mi preore i izfrezira koju njivu čisto radi hobija jer stvarno travu kada vidim smuči mi se, a da je kosim još mi je i gore jer nemam svrhu nikakvu od toga.

I na kraju, ako nije reč o nekoj zabuni koju mi je uneo član Arsa sa prve stranice, moje pitanje je i dalje otvoreno:

"Koja je razlika izmedju IMT 507 sa 9KS i IMT 509 sa 9KS?"

Hvala vam puno i nadam se još lepšem druženju sa vama moj prvi utisak je fenomenalan.

baja ja stvarno prvi put cujem za 509 sa 9ks,znam za 12 kosto rece kolega ja sam ti mozda naveo 14 valjda, al to je jedan motor,za oranje se spremi rvački,a ja sam probo orati snjim za plastenik nije lako ni sa jednim kultivatorom da se razumemo,ali imam ja i mundijala 8 ks mali lagan snjim kosim i freziram,ali ako uzmes taj manji lagan ti je samo ce grebati ako planiras orati. ipak 509 ima masu.
dok sam freziro sa 509 to je trcanje i cirkus bez reduktora,stavljo sam na frezi teg 30kg inace pukose ruke i onda ti svane i manje guras u zemlju.
opet moras proci dva il tri puta,sto ja sameljem sa ovim malim mundijalom npr.iz prve jer ima prvu jako sporu.
e sad zamolio bi yt1rdi da nam kaze kako frezira reduktorom i jel neide prvom vec preko reduktora il kako?
a taj reduktor je bedak naci ako naletis kod nekog svercera u rumi 150-200e,cini mi se da je neki clan to negde narucio ako neko zna nek ti javi.

Mikser,Eto vidiš, na par snimaka na youtube vidi se kako čovek ore sa IMT 509, a ručke uopšte ne drži (http://zomobo.net/motokultivatorom ) video 0119. Sada sam zbunjen većina kaže da se dobro spremim za oranje, a opet kad pogledam ovaj snimak, spremio sam dve gajbe piva - po jednu na svakoj strani placa, dok on sam ne prore :) .
Ma dobro već snaći ću se ja sa njim, a za to freziranje ste me stvarno uplašili sada, ali ako neko ko bude čitao,a zna kakvi su to reduktori neka javi, ostavi neku sliku kako to sve izgleda...
Ali ipak freziraću ja i sa njim, vremena imam na pretek, a placevi su mali tako da ne verujem da ću se nešto preterano namučiti. Uglavnom obavezno kada budem orao i frezirao podeliću sa svima moja iskustva.

Naravno, ako opet neko zna malo više o 509 sa motorom od 9 ili 10KS neka piše, bilo bi lepo čuti nešto više o njima jer izgleda da su retki

nekazem da nemozes frezirati drug ali par puta po istom,a ako vec hoces nekad da povuces nesto ozbiljno drva iz sume i napravis prikolicu,moj ti je savet uzmi 14ks,da znas sta imas,sa igrackom nmalom laganom nejakom nema vuce,a ako bi samo koristio za plac i to onada moze i 8ks.

Sada me već bacaš u dilemu, :). Videćemo šta će biti najverovatnije ću uzeti ovaj pa šta bude, hvala mikser mnogo si mi pomogao nadam se da ćemo još sarađivati.

e ovo ti je taj reduktor ovo se kaci na kultivator,a na njega ide freza
slika164572201206133921.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
srecno sa kupovinom,polako i razmisli dobro za sta ga planiras sve i neces se pokajati,sto ti treba ja sam tu uvek druze.:osmeh:

pa on vrti motike(frezu dosta brze) a valjda i preko njega ide kultivator sporije i tako melje dobro najbolje pitaj yt1rdi on ima to cudo.

Da mikser tako može, samo nemoj da misliš da pametujem (ja sam samo ipak mašinac :) ) tada se taj uređaj ne zove reduktor nego multiplikator (ovo sam čisto informativno napisao zbog opšte kulture). Hvala mikser sada mi je potpuno jasno šta treba da tražim. Kada ste mi ovde napisali reduktor, prvo što mi je palo na pamet jeste bio neki uređaj koji se kači na točkove ili vratila točkova i smanjuje broj obrtaja točkova da bi motokultivator išao sporije. Zbog toga je došlo kod mene do zabune, a istovremeno nisam hteo da ispadnem glup pa da lupim nešto. Sigorno će da i kultivator ide sporije (sada koliko????) jer će i taj reduktor da odnosi neku snagu mašini.

Inače svaki prenosnik koji smanjuje broj obrtaja u određenom odnosu (i) se naziva reduktor, dok prenosnici koji povećavaju broj obrtaja su multiplikatori.

Baja upravu si da naziv reduktor ne odgovara tom uređaju jer on povećava broj okretaja a ne da smanjuje ali mi nismo tome krivi to su tako nazvali stručnjaci IMT Knjaževac valjda da da bi korisnici lakše razumeli ali nažalost naziv je ispao kontra od onog šta se je trebao zvati jer ne smanjuje brzinu već povećava.Možda su ga stručnjaci u početku tako i prozvali ali korisnici taj naziv nisu mogli prihvatiti pa mu je dat ovaj naziv.Vaše tumačenja značenja reduktora je pravilno ali u Srbiji mnogi nazivi nažalost nisu prilagođeni svojoj nameni.

ali u Srbiji mnogi nazivi nažalost nisu prilagođeni svojoj nameni.

Sa vama se Milane u potpunosti slažem zato sam se i ja zbunio oko ovog "reduktora". Aha znači zabuna je potekla od gospode iz IMT-a. Izvinjavam se svim članovima ako sam neke uvredio...

Elem sutra idem po motokultivator pa ako ga uzmem, a nadam se da hoću okačiću neke slike tog famoznog IMT 509 sa 9 ili 10 KS pa ako neko uoči neku razliku između 507 dizel i 509 neka piše verujem da bi još nešto naučili iz ovoga.

aj srecna kupovina pa ga zovi kako hoces nema ljutnje,al ga je jako retkost naci,to samo nasi strucnjaci mogu da naprave taku spravu,za freziranje dodatno. da nepricam da u menjacu ima 4 brzine napred od kojih su prorezali 3,i ostavili spori rikverc a ima i brzi. dakle bez brusilice nema leba za brzu v​oznju:haha:. tolkiko o nasim strucnjacima a kamoli nazivima.

Da kazem i ja par reci posto sam imao 507dizel ona ima 8 KS a509 ima motor LDA450 od 13 KS motori na obe freze su dobri ali zato menjaci su haos 509 hoce da ispada iz brzine dok 507 ima problem sa kvacilom cas odvoji cas ne yako da nikad nisi siguran dali ce da stane ili ne motor je dosta izbacen napred tako da je teska za rukovanje i spora je za transport.Ja sam je novu kupio koristio sam je neko vreme i prodao je pokusavam da nadjem neku italijanku inace ove nase vise ne za badava dami je neko da nebi je uzeo to je moje misljenje:ppozdrav:

Evo i mene ali ne da se pohvalim novom 506-icom vec da kazem da je kupovina propala. Naime umesto ove lepotice
http://www.pirotskioglasi.com/IMT-506-NOVI-TIP--5636.htm , meni AKS-om na kucnu adresu stize gomila rdjavog i masnog gvozdja zeleno-narandzaste boje koje bi trebalo da predstavlja predmet iz oglasa. Malo je reci da sam bio iznenadjen. Naravno da je posiljka vracena posiljaocu pa neka on snosi troskove postarine kad ima obraza takvim poslovima da se bavi.
Eto neka ovo moje iskustvo posluzi i meni i drugima za nauk.

e sad zamolio bi yt1rdi da nam kaze kako frezira reduktorom i jel neide prvom vec preko reduktora il kako?
a taj reduktor je bedak naci ako naletis kod nekog svercera u rumi 150-200e,cini mi se da je neki clan to negde narucio ako neko zna nek ti javi.
Кад ставиш редуктор мењач не ради. Има неки свој темпо и то је то. Цене нових преко огласа се крећу од 200-250€ а половних од 50-100 ал' је понуда слаба.

- - - - - - - - - -

menjaci su haos 509 hoce da ispada iz brzine
Код мене није било шансе да остане у брзини на низбрдици па сам га однео код мајстора који је заменио неких 5 куглица и 3 федерчића ал' га још нисам испробао на плацу (блато).

..meni AKS-om na kucnu adresu stize gomila rdjavog i masnog gvozdja zeleno-narandzaste boje koje bi trebalo da predstavlja predmet iz oglasa.
Možda su iz AKS-a zamenili, bave se oni i time :D
I kakav je komentar prodavca..koje mu je opravdanje..?
:)

svakakvih budala ima!pa zar ga nije sramota da ovo radi ljudima?eno mu ga oglas i dalje aktivan.katastrofa!
Evo i mene ali ne da se pohvalim novom 506-icom vec da kazem da je kupovina propala. Naime umesto ove lepotice
http://www.pirotskioglasi.com/IMT-506-NOVI-TIP--5636.htm , meni AKS-om na kucnu adresu stize gomila rdjavog i masnog gvozdja zeleno-narandzaste boje koje bi trebalo da predstavlja predmet iz oglasa. Malo je reci da sam bio iznenadjen. Naravno da je posiljka vracena posiljaocu pa neka on snosi troskove postarine kad ima obraza takvim poslovima da se bavi.

Pa ne znam, i on je delovao iznenadjen. Najvise se osetio pogodjen kada je shvatio da ce on platiti postarinu koja je 4800 din, sto je jos jedna od nelogicnosti. Po cenovniku AKS-a posiljke do 50 kg tezine iznose 1250 din a svaki kg preko je 16 din. Ne znam tacno koliko ima 506-ica ne verujem da je preko 60 kg sto je prostom racunicom oko 1400, neka je i 2000 din,, ali ne znamgde nadjose 4800. Na kraju ni ta ciifra ne bi bila problem da sam dobio ono sto sam mislio da cu dobiti.
Vise puta sam kroz razgovor sa njim pomenuo da se ne razumem u kultivatore i da me zbog toga zanimaju samo izuzetno ocuvani primerci kao sto je njegov sa slike.on je takodje vise puta ponovio da je to taj i da je ocuvan kao nov. Ne znam odakle mu petlja da posalje ovo sto je poslao. Mozda ona dobro radi, mozda ce nekome dobro posluziti, ali to nije ona sa slike i ni priblizno ne vredi taj novac.

Nazad
Vrh