Motokultivatori - opšta tema

@iksi Jasno mi je da su dizeli zakon za te stvari ali su daleko iznad mog budzeta. Zato sam i mislio dok je zasad jos sa malim brojem sadnica i obim posla je relativno mali da ce 506 uspeti da se nosi sa tim poslom 2-3 godine. Kasnije bi ga nasledio neki jaci dizel svakako. Totalni sam pocetnik u poljoprivredi pa bi da postepeno ulazim u sve te stvari bez prejakih finansijskih udaraca.

- - - - - - - - - -

Imao sam nekoliko imt 506 (kupovao jeftinije pa sređivao i koristio sebi dok ne prodam) i meni je potrošnja za njihov učinak prevelika. Labin je bolji. Dizel motokultivator je najbolja varijanta ali treba puno više para. 506 nema nikakve kočnice na sebi i moraš imati kočnice na prikolici da bi vozio čak i po ravnom terenu.
Znaci nista od voznje sa prikolicom. Kako Honda stoji sa tim stvarima, ima li ona kocnice

Ne smem da kažem 100% ali sve te male freze nemaju kočnice na sebi već samo na prikolici. Bravar i mehaničar, pitaj nekog, sa malo delova sa otpada može da ti dogradi kočnice na prikolici. Za frezu sasvim dovoljno, i njihove fabričke prikolice koče na doboše i sajlu.

Jedan savet ako može? Hteo bih da uzmem motokultivator, treba mi za radove u bašti i plastenicima, od preoravanja,freziranja,špartanja,prskanja....ako se neko razume u motokultivatore da me posavetuje, koju marku,jačinu,dali se više isplati uzeti NOV ili uzeti polovan, meni je lično zapao za oko MIO honda F630....::prica::

Pozdrav od mene po prvi put u ovom delu foruma. Iscitah celu temu o kultivatorima ali ne nadjoh podatke o tome kako oni koce. Znam da prikolice uglavnom imaju kocnice ali ne znam za kultivatore.
Namera mi je da kupim IMT506 najvise zbog cene koja je pristupacna i da za njega koristim obicnu auto prikolicu koja nema nikakve kocnice. Pitanje je ima li 506 nekakvu kocnicu napred ako ne znaci nije pametno voziti ga po zemljanom brdovitom terenu.
Raspolazem sa oko 300 evra za kultivator i vidim da za taj novac moze da se kupi solidan 506 uglavnom bez prikljucaka.
Sta mislite o Mio Hondama iz te klase f600-620, 4-t masina, trebalo bi da je dugotrajnija i da manje trosi, konkretno vredi li dati 100-150evra vise za Hondu.Znam dobro sta su Honda motocikli, jednu posedujem, ali za ove MIO nisam siguran zato pitam.
Planiram sa njim da freziram mali zasad Aronije koji bi za par godina trebao da se prosiri na oko 45 ari, da ne bude to preveliki zalogaj za ove kultivatore.
Hvala na odgovorima i nadam se lepom druzenju na forumu.

Ovako....
U motokultivatore se ne razumem baš puno ali iz ličnog iskustva tvrdim da ta mašina nije za vuču.Mnogo je lagan (tegovi mu baš i nepomažu mnogo). 506 je dvotaktna mašina i nema motornog kočenja,kočnica nema, ali i sa prikolicom koja koči teško ga je voziti nizbrdo. Za taj novac kojim raspolažeš (moje mišljenje) dodaj još malo pa kupi gorenj muta ili kosor (kosor ima diferencijal i blokadu) oba modela imaju kočnice i četvorotaktne motore pa samim tim i kočenje motorom. Pa polako freze za njih se kreću 200-300€ (kažu može i jeftinije ali ja nisam naišao na manju cenu),a prikolicu je lako napraviti zadnji most od nekog auta sa točkovima i kočnicama ,ruda sanduk i to je to polako se kompletira.Gorenje je dobra i pouzdana mašina a može i dizel motor da se ugradi......:ppozdrav:

malitomicravni pozdravljam ovo sto ti je zlajo reko,za prikolicu ti treba nesto da nije bas lagano osim ako si u ravnici skroz moze da zavrsi poso,za pocetak muta ili mali labin benzinac 8k,ti je super stvar,kasnije kad skupis pare samo dodas nato dizel ili kupis vecu masinu zavisno od obima posla. za kocenje je najlakse ako nemas prikolicu,na otpadu naci npr.ladin diferencijal 30-50e na njega sanduk i imas prikolicu sa kocenjem a ako uzmes veci kultivator i mogucnost da prikacis na prikolicu kardan i 4*4 vucu. zavisi od terena ali sa prednjom vucom i malo vise tereta nema izlaska samo po prilicno ravnom terenu.

- - - - - - - - - -

Jedan savet ako može? Hteo bih da uzmem motokultivator, treba mi za radove u bašti i plastenicima, od preoravanja,freziranja,špartanja,prskanja....ako se neko razume u motokultivatore da me posavetuje, koju marku,jačinu,dali se više isplati uzeti NOV ili uzeti polovan, meni je lično zapao za oko MIO honda F630....::prica::

pa ako uzmes nov i sve nove prikljucke i das tolike pare izace te ko traktor,polovnjaka imas do mile volje i sve to da odradis.

mutaq je dobar kultivator imao sam je 15godina i prodao jer mi vise nije trrebao za freziranje nema bolji prikolicu sam imao tvornicku al je nikada nisam prikacio za kultivator al one su skupe bez 1000e nema kakva valja

Hvala MOMCI, ali ja najverovatnije ostajem pri svome, MIO Honda FY620 ili F630 uzimam, polovan, samo da nađem dobar, priključaka ima tona, ni novi nisu nešto extra skupi, gledao i na YOUTUBE ima par klipova kako radi, taman meni po meri, znači za 1.500E mogu da ga kompletiram sebi za šta mi treba... U svakom slučaju HVALA MOMCI!!! :ppozdrav:

Malu auto prikolicu vec posedujem pa sam zbog toga mislio samo da preradim kacenje za kultivator bez stavljanja zadnjeg mosta i ugradnje kocnica jer mi nije preko potrebna za voznju.

Pa planirao sam da uzmem polovan MIO Honda FY620 ili F30 a priključke da uzmem nove: plug okretač, freza, plug razgrtač... Trenutno sam u inostranstvu a planiram polako kućui da krenem sa povrtarstvom ono iz hobija u početku pa polako sve ozbiljnije...

bolje uzmi vladimirca i polako skupljaj prikljucke za 1300e ima vladimirac solidan

Nazad
Vrh