Motokultivatori - opšta tema

Ja sam umesto imt 506 kupio labin progres bez motora i na njega nabudžio nov kinez dizel (ne piše koji) od 7 konja (to piše na nalepnici). Površinu na kojoj je 506 trošila 6+litara mešavine sad odradim sa dve litre nafte. Mnogo brže i lakše i bez silnih vibracija pod rukama. Pre te 506 sam imao još jednu sa sličnom potrošnjom a pre te imt 504 i trošila je malo manje ali opet tri puta više (količinski, +razlika u ceni goriva) od dizelke. Mnogo znače točkovi kad je tvrđa zemlja (malina u proleće) ili samo kora kad presuši posle kiše jer nema zadržavanja i čekanja freze da sama prokopa svojom težinom dok se motor vrti i troši iako ne zapinje. Ovaj Labin+kinez je tri godine kod mene i toplo preporučujem takvu varijantu. Ulje menjam (oko 0,9l 15/40 ili sae 30) i perem filter ulja i vazduha svako proleće a nafta se sipa kroz fabričko sito ispod čepa rezervara i nikakvih problema.

naravno da ima mane,moje misljenje sveukupno gledano (potrosnja,pouzdanost,vek trajanja) da je dizelka daleko ispred benzinki...uzgred imao sam i jednu i drugu

kolega Dejane, pricali smo malo o hondi i dodatnoj bobini , sad malo sam se raspitao i spominju se dve vrste 6v i 12v , tako da ta dodatna bi trebala da bude 12v kao sto je na varburgu ili sam ja nesto pomesao ?? a nisam u selu da proverim sta pise na mojoj original bobini ...

mislim da je i ova od 6V,ali se vise ne secam da je od wartburga ili trabanta (oni su koristili napon od 6v),uglavnom mislim da je 6V,ali kako sam je prodao pre par godina ne mogu tacno da znam

Imam problem sa malin labinom lombardini motor 8k.promenio sam i diznu i elemenat pali ona vuce al gas je neravnomeran nesto posrce rn drn non stop oteram majstoru drugom opet kao dizna i elemenat.opet puknem pare i isto.drugar mi kaze da je to regulator dal da rasturim ito sta da vidim kazu ima neke kugle treba ih oprati oce da zaribaju. dali je to popravljo ko.najzalije mi sto puko 300e uradih motor i jos preko 100 na ove majstorske cirkuse i nista. sto odma ne kupih kipora ovaj mi je krv popio,plus me davio menjac zapinjo je u kosenju zbog lezaja.aza delove je otrov.

Da li neko moze da mi kaze da li je komplikovano postaviti ceonu kosu na motokultivator i je li problem koristiti i nju i rotacionu kopacicu na izmjenicno, kad sta zatreba: Konkretno kada govorimo o labinprogres-ovim motokultivatorima?

Imam motokultivator imt 509 ,pa me zanima da li ima neko slike od motokultivatora sa ugradjenim alnaserom i alternatorom,na koji nacin moze da se ugradi taj nacin paljenja kultivatora

Sta mislite oko motokultivatorima FPM? Imaju li oni neke slicnosti sa IMT-om ili je to novi naziv za IMT? Kakvog su kvaliteta u odnosu na druge motokultivatore na nasim prostorima? Kada bi ste kupovali nov, kojeg proizvodjaca biste uzeli, imajuci u vidu da freza i kosacica na tom motokultivatoru dobro rade?!

Poslednja izmena:
Sta mislite oko motokultivatorima FPM? Imaju li oni neke slicnosti sa IMT-om ili je to novi naziv za IMT? Kakvog su kvaliteta u odnosu na druge motokultivatore na nasim prostorima? Kada bi ste kupovali nov, kojeg proizvodjaca biste uzeli, imajuci u vidu da freza i kosacica na tom motokultivatoru dobro rade?!
moze li slika tog FPM?

e sto se ovog tice moj komsija je uzo ovo neka masna cena je bila u pitanju,kad sam mu ga upalio iso je samo u krug. tocak je jedan zakovo to je bio cirkus,a ubili smo se dok smo ga skinuli pa turpijaj gurtnu jel nije moglo drukce, niti da se popusti.kupio je moticice-frezu bez onog centralnog safa pa je i strugar imo posla.kad je kreno u rad bio je haos u menjacu pa ponovo u servis.znaci uzas,a nanju moras kupiti nove prikljucke jer niod cega nepasu il da pravis neke redukcije.
A kao sto vidite na slici http://www.jugometal.co.rs/jugometal...vod.php?id=134
kako je strinski stavljena ova rucica crvena za gasenje da je svo vreme mora drzati ispod ruke na rucki,za zuljeve idealno sklepano.neverujem vise u ove nove nase kvalitete,kao na imt traktorima pucaju poluosovine prednje vuce. toliko su uznapredovali do bola sa novom tehnikom.a servisi su da osedis dok docekas a neginu.

Poslednja izmena:
Pored svega toga, stavljaju neke turske motore, a ne Lombardinija. Lijepo on izgleda, ali ni meni ne djeluje za preporuku.
mikser
Sto se tice IMT-a, mislim da su motokultivatori ipak na visokom nivou. Mislim da oni dobro rade. Ne zali se niko ni na njih, ni na Labina.

Imam mecanica benassi RL 304 motokultivator sa lombardini 520 dizel motorom.

Radila je kao crnac vec 30 godina kao jedina mehanizacija na gazdinstvu. Deda je umreo i sada planiram da je sredim za svoje potrebe.
U dosta jadnom je stanju. Tesko pali, a kada upali, trosi ulje kao nenormalna. Takodje, ako malo duze freziram sa njom, krene sama da dodaje gas (pregrevanje mozda?) i nemocan si dok tako ne radi neko vreme pa se ponovo smiri. Ulje na leru gura tako da se ne vidis od plavog dima, a pod gasom slabije, pa dolivam non stop.

Ipak, u ovako losem stanju, u radu se ponasa kao da je nova. I dalje puna snage, a trosi nenormalno malo. Ni sam ne znam kako je to moguce. Posle freziranja 10ak ari i to predjem dva puta, kao da je koristila ulje i vazduh za pogon..

Problem je skupa generalna tj zvao sam i za potrosni materijal traze oko 20.000din + ruke majstora. Ukupno oko 400e izadje sredjivanje.

Moze li se uraditi nesto osnovno sa ovom frezom, sa manje para, dok ne skupim dovoljno da je kompletno sredim?
Da li je tesko da joj recimo sredim karike? Koliki je to posao za majstora?
Ili moraju da joj se menjaju i hilzne, klip, lezajevi...

Ona ipak sada radi, a ja nisam pri parama, pa razmisljam sta da radim da joj pruzim to malo i osnovno, koje ce znaciti?

moja je identicna ovakva
http://www.polovniautomobili.com/oglas2034245/goldoni_benasi/

probaj da je ukaricis,mozda malo pomogne i jos neku sezonu prodjes fraj,one su oko 2000,00din.,to nije neki posao pa bi mogao i sam,majstor ne verujem da ce da je otvara ispod 50e

Znači, može? Pa to sam i planirao. Zato i pitam.
nego, kažu da su verovatno i hilzne dobile udubljenje od karika posle toliko godina, i da neću dobiti puno. Videću sa majstorom, jer ne smem ja to da diram. Nemam iskustva u tome iskreno.

znas kako,moja Valpadana je `82.godiste za ovih 30 god.samo sam zamenio karike (pre 10-ak god) i dan danas radi,troskari malo ulje ali nista strasno.E sad ima istine i u tome kakvo je stanje klipa ,cilindra,a to ne mozes znati dok je ne otvoris.Ja sam sam to radio i kostalo me jedno popodne vremena i tih 20-ak evra,a majstori ko majstori kad pocnu da pakuju a imaju dusu kao pauk jajca,jedino ako imas nekog pouzdanog i bar malo "vaspitanog" sto se cene ruku tice

Nazad
Vrh