Motokultivatori - opšta tema

Hvala puno za info, evo našao sam jednu F600 sa neispravnim motorom, cena je pristojna, ima točkove, tegove, frezu 2x3 kom i remenicu na menjaču (izlazna osovina desno).

Nov (Honda iz koreje :) ) motor od 6.5KS može da se nabavi u Raški za 11.000 din, garancija do kapije što bi rekli.
I kolega sa foruma je pre neki dan isto pitao za ove "kineze" pa da i ja ponovim pitanje :)

Ima li ko iskustva sa ovim benzinskim motorima? Da li se upuštati u nepoznato ili ipak tražiti polovan motor poznatog proizvođača?

U principu ti motori rade na pumpama vecinom i nema nekih problema zasad. Ali ako bi mogao da nadjes motor sa izlaznim reduktorom to bi bio pogodak. Kod F 600 motor je redukovanih obrtaja na izlazu jer pogon dobija sa bregaste osovine. Moze se namestiti i ovi samo su duplo onda brzi u obrtajima a maji obrtni moment isporucuju.Ako bi radio sa vucnim frezerom ili malcerom mozda bi doslo do problema jer brzinu ima duplo i na tockovima i na izlaznom vretenu.
Kod hondi f400 i G42 motor ima direkni izlaz sa radilice i tu mogu ti motori bez ikakve razlike takoreci da se stave
Ja sam kod mene dizel ubacio i namerno ubrzao sa direktnim izlazom radilice ali u frezovanju sa vucnim frezerom je malo brz.Ali dizel je dizel pa mnogo vise trpi opterecenja nego benzinac.
Ako vec uzimas te motore uzmmi od 6,5KS i najbolje napraviti novu pogonsku remenicu malo manjeg precnika
od originala.
Cena ti sama kaze koiko je to sve dobro ali isplati se mogu ti reci. Ti motori nece nadziveti stare ali i za njih vise originalnih delova je tesko doci. Ovako za ove motore stavis ih i nemislis, dokle ide ide pa ako i sta ode jeftini su delovi ili drugi motor i teraj.Samo sredjivanje original motora sa zamenskim delovima izadje i vise od toga tako da po meni za te novce nov je nov i duze se nema problema i samo redovno kontrolisi kolicinu ulja i menjaj cesce

Ti motori sa izlazom sa bregaste su interesantni za razne primene, ali je problem sto je obrnut smer, pa ih je ponegde nemoguce primeniti.
Ja sam jednu Kubotu hteo da sredim da preuzmem snagu sa bregastog, ali sam odustao jer je po meni ulezistenje istog sa kliznim lezajima nedovoljno trajno..
Inace redukcija 1:2 je odlicna opcija za razne primene..

Zavisi Mirosti jer ako je kao kod F6xx hondi onda je smer isti obrtaja jer razvod -pogon je preko lanca na ojacanu osovinu bregaste. Gde je spoljni zupcanicki reduktor tu je vec kontra smer ali ako se lancem uradi zadrzava se smer

Hvala za info @vica022, do pre par minuta bio sam ubeđen da je remenica na motoru direktno vezana za radilicu pa nisam ni brinuo o obrtajima jer je to generalno blizu kod tih motora, što sad za mene znači da je to još jedan detalj u izboru motora... qq i lele...
Da li negde ima da se nađe info koji je ulazni broj obrtaja za menjač za F600, ili izlazni sa tog reduktora na motoru? Ostalo ne bi trebao da bude problem, 'oće strugari da prave remenice za pare :(

Što se tiče novog ili polovnog, sve imam utisak da je "sreća" u kupovini ključni faktor :) bez obzira uzimaš li novo ili polovno, pogotovo kod nama interesantnih motora i mašina.

Vica022, mislim da se ne razumemo. Svi ti motori imaju pogon bregastog vratila sa zupcanika radilice na zupcanik bregaste. Mislio sam na taj sisitem. Neznam gde si ti video na tim motorima pogon bregaste lancom.
Spoljni reduktori su nesto drugo. Ja sam jednom prilikom pravio taj reduktor na Lombardini motor pa sam radio sa zupcanikom sa unutrasnjim ozubljenjem jer sam morao zadrzati isti smer.

Kod honde f6xx motor ima prenos sa radilice na bregastu preko lanca i time je obezbedjen pogon izllaznog vratila

- - - - - - - - - -

https://www.youtube.com/watch?v=-8Kz20llKns

- - - - - - - - - -

Samo motori za vodene pumpe i generatore struje na istovetnom motoru koriste direkni izlaz sa radilice ali razvod lancom je i dalje tu.

- - - - - - - - - -

004.jpg

- - - - - - - - - -

Za hondu F 600 ili bilo sta sto koristi izvod sa bregaste tj redukovane obrtaje izbor ima ovaj Loncin motor koji je sa redukcijom i male prepravke nosaca motora mu trebaju.Inace broj obrtaja svih ovih motora na hondama takoreci je 3600 rpm sem ovih redukovanih gde je 1800 obrtaja na izlazu.Moze se staviti i sa direktnim izlazom ali mora se smanjivati malo precnik remenice dok za spori izbor brzina je to vec nemoguce jer ionako je remenica precnikom mala 8cm

Planiram kupovinu motokultivatora zbog freziranja malinjaka i mladih visanja. Koji uzeti.? Goldoni labin 14ks ili 8ks. Ili imt 509..

Nije bilo mnogo govora o novim imt(fpm)motkultivatorima,oni su bauk kod nas zbog upitnog kavliteta i pre svega sto prikljucci od ostalih neodgovaraju a novi su papreno skupi,evo kako smo kum i ja uspeli da pripasemo frezu od 507 na 408,lako smo prihvat napravli,ali nas je mucio kontra smer,na srecu ima mesta da se tanjirasti stavi na drugu stranu.Prezadovoljni smo ucinkom,odlicno frezira,a inace ovaj mtk je kod njega 5god i prezadovoljan je.

Kupi vladimirca t25 koji je dosta povoljan i frezer i eto ti kombinacije. Za 2ha takvog posla nebih ni razmisljao o necemu drugom jer bilo koji mkt da uzmes kostace te skoro toliko a frezovati 2ha je ubistvo i za masinu i rukovaoca. Jedino ako parcele nisu pod velikim nagibima pa je tesko raditi sa traktorom zbog prevrtanja.

Ima pravo Vica ako nije neki nagib moze vladika ili cak neki 533. Cene su malo iznad kultivatora a jos svasta nesto s traktorcetom moze da se radi

to se i dvoumim,nove sam gledao po te pare ali nisam siguran u njihov kvalitet,sve su lagane,ovo je benassijeva sa novim dizel motorom,4brzine

Nove su vecinom sve kineska proizvodnja i tu dugotrajnosti nema kao ni delova za popravku vecinom. Benasi je poznata italijanska marka i vde je sa kipor dizel motorom sto je dobra kombinacija za motokopacicu. Jos jedna dobra strana je sto je i teska tako da frezovanje i tvrdjih zemljista nije problem

Nazad
Vrh