Motokultivatori - opšta tema

I da li se isplati platiti 140+ e za isti.Može li se to napraviti u kućnoj radinosti?
Ја сам мој обртни продао за 100€ (скоро некоришћен). Тегове и канџе можеш да импровизујеш а плуг не.
Имаш једну фотографију из фабричког кталога (509 у орању) у посту 2166 .

Ja sam planirao da ga kupim za sitne poslove oko maline i baste, ne ispalti mi se zovem komsiju sa zapregm da mi to odradi.

Xperia ZR

Beli76:
Ima na you tube za 506 mlacer ali ne moze drobi grane,plus sto je svaki video sa nekom glupom muzikom da ne bi cuo kako 506 vristi od gasa..Moze da covek nastrada ako mu izleti klip..
Moja porodica je 2008 kupila traktor,a pre toga se obradjivalo 5 h zemlje i pravljena pomocna zgrada od 200 m2.. Sve to sa 506.
Cak smo i psenicu vrli sa njom nama i usluzno,jer nije bilo nafte za kombajn ili je kombajner trazio mnogo za vrsidbu ne znam tacno..Napravis heder na imt kosu i samo brise..Mali tockovi povezani lancem sa hederom,da bi mogao da gura otkose u bunker..
Plus mlacer mi neodgovara jer moram da ga kupim,a tu travu posle mogu i da uzmem za krave..
Neko pita da mu kosim za pare,a neko i ponudi travu da uzmem
Ovaj deda kome.sam kosio je prodao sve trave koje ima,a taj covek koji je kupio nije hteo da kosi sljivak,pa je sve uraslo,a da mi je dao da kosim ma vreme ne bi trazio nista..
Kako vi naplacujete kosenje?!
Ja izracunam potrosnju plus koliko bi dana imao da kosim,svaki dan 2 000 dnevnica..
Zadnji put sam potrosio 4,5 litra mesavine na 40 ari livade

Ovde kod mene se ciste njive kose po aru i to od 80-100 din zavisi koliko je strana, kakva je trava itd.

Xperia ZR

Pozdrav svima,
Molio bih nekog iskusnog da me posavetuje u vezi motokultivatora..
Posedujem FPM 408 (2004g) sa prikljucima (freza,kardansa prikolica, tegovi, plug, spartaci). Masina je dobra ali je teska za rad, sem freze druge prikljucke i ne koristimo.
Da li je pametno prodati ovu masinu kako bi kupio mutu gorenje sa sporim menjacem? Ova masina me interesuje pres svega jer se na nju moze kaciti roto plug.
Mene najvise interesuje kakva je muta gorenje i dal li je pametno menjati FPM 408 za Mutu Gorenje?

Nevidim da ces sa mutom da lakse mnogo radis,jas malo manja jedino da uzmes neku sa diferencijalom,al je to onda neznija varijanta.

Nisam citao sve strane mnogo ih ima, mozda ste i pisali o tome ali ne mogu da trazim sad, ipak da pitam sta mislite o viligerovim motokultivatorima,ima ih za 500e i to male jace od imt 506. Sta mislite ta freza nova za 500e ili polovan 506 za 250e? Ima li ih ko ove viligerove?

Sent from my Trunk 1 using Tapatalk

Pa vilager je marka ubilo se,a 506 kakav naletis takve srece a do 500 e da je pozlatis 506-icu, ja bi ti reko bolje pozajmi jos 100 pa za 600 neki mali labin il 507 benzinac pa kasnije samo dobacis dizel ako ti bude potreba.

Ako imas skupljace gvozdja u blizini ti kupi vilager i takve slicne mkt. Ljude sam upozoravao na njihove menjace tj. kucista koja su od lima i prenos koji je jako slab. Neki nisu poslusali pa sad imaju sammo motor od njih jer se sve raspalo ostalo. Za nasa zemljista i uslove samo polovna dobra i robusna masina a izbor postoji kakav hoces i delova takoreci svud

Pozdrav svima!
Kao i većina :) imam nekih potreba a nemam slobodnih novaca, recimo za mali Labin ili mali Goldoni+ kosa i freza a o velikom i ne maštam, pa mi se kombinacija sa Hondom čini kao dobro rešenje.
Prečešljao sam forum i google koliko sam mogao vezano za utiske i podatke o Mio standard Hondi F400 i F600.
Potrebe su voćarske prirode, međuredno košenje i redno freziranje pa me interesuje ključna razlika između modela F400 i F600 osim u broju brzina.
Trenutno imam krušku na 20 ari u desetoj godini a u planu je podizanje zasada u ovoj godini na još 50 ari što je trenutno ledina pa to treba kositi do jeseni a i narednih godina.
Konkrentno pitanje je sledeće, ako bih uzeo Hondu F400 (imam utisak da je manja i praktičnija za freziranje oko voća) da li njegov menjač može da trpi i veći motor, recimo 8-10KS? Pravio bih u budućnosti malčer ili roto kosačicu u home made varijanti sa 2 ili 3 noža pa je tu izvesno da treba više snage...
Koliko se uopšte i razlikuju gabariti F600 i F400?
Imam milion pitanja ali za početak ovoliko :)

Razlika izmedju ta dva pomenuta modela je u svemu..
f400-144ccm i 4konja,,,,
f600 197ccm i 6konja...
f400 je manja,spora,2 brzine napred i rikverc,nema blokade...dok
f600 dosta veca,brza.3 brzine napred i rikverc,ima blokade...

Sta mislite o motokultivatorima sa Kosova-Leposavica?!Da li neko vec ima te masine?!Kama,Weima...Vidim da ima dosta opreme za njih (kosa,pumpa,rotaciona kosa,plug...)
Kupinko,bolje kupi 506 nego vilager.506 ima manu jer trosi solidno,oko 4,5 litra mesavine na 40 ari luvade-prva trava...Ja imam jednu 506 staru 30 godina i nikada nije otvarana,a jedno dve godine je i vrla psenicu!Nemam slike a ni na netu ne mogu da nadjem..
Ako neko ima neka okaci..Drugar pre neki dan mi kaze da je napravio plug za 506..Kaze kupio materijal,a ja vec imam plug od krava i pravljenu konstrukciju za kopacicu..Kada budem otisao kod njega bice slika..
Za 500 € imas ove dizel freze iz Leposavica samo sto oni daju godinu dana garanciju...

Hvala na odgovoru @brkin-sonta, to sam i ja kontao da je F400 manji, blokade manje-više ne znam koliko su mi presudne za freziranje i košenje, obzirom da se godinama unazad rvem sa nekom matorom frezom agriom (ili imt 502) sa kojom više snage i vremena izgubim dok je ne upalim nego što isfreziram... što me i tera da kupim nešto drugo (za zamenu motora sa kvačilom mi traže 180€).
E sad dodatno pitanje vezano za to da je F400 sporija a F600 brža, u kom smislu ako zanemarimo da ova veća ima brzinu više?
Da li se i na F400 može dobiti na brzini ako bi se redukovao odnos remenica u korist brzine na uštrb snage ili je to neko ograničenje njenog menjača?

Dud razlika izmedju serije f4xx i 6xx je velika.Prvo menjac honde f6xx je sigurno duplo jaci ali opet netreba preterivati sa snagom ako se ubacuje veci motor. Vidjao sam prepravke sa motorima od 7 i 10ks ali to je iskreno previse ako se misli na dugovecnost. Drugo f400 je dosta laksa i tvrdje zemljiste tesko moze isfrezirati mislim na neku ledinu ili slicno dok f600 je dosta robusnija , ima i tegove napred i moze sve uz malo vise rutine. f600 ima i blokade tockova i stalno je blokirana sem na rucici ako se razblokira zeljena poluosovina. U transportu je brza i moze dosta vise povuci sa prikolicom i mnogo je bolji izbor .Moja f600 je 37 god stara i kod mene je vec 20 god i nece ni otici od mene. Preradio sam pogon na dizel kipor motor sto je pravi pogodak za moje radove i ubrzao je zbog poslova koje radim.
Menjac moze podneti ubrzavanje obrtajima ali ne bas previse ali uz to se javljaju problemi sa kvacilom koji se moraju prilagodiiti zbog drugacijih precnika remenica .Ali prvo stekni rutinu u radu i nikad je neforsiraj previse pa ces upoznati njene vrline a kad to steknes mozes kako hoces

• Like
Reagovanja: Dud
Hvala na odgovoru @vica022.
Iz do sada navedenog izgleda mi da ipak treba da se fokusiram na F6xx. Zemlja u voćnjaku jeste prilično tvrda, posle male kiše blata kolko hoćeš a sutradan ko kamen, mada sam ja to nekako uspevao da obrađujem sa adriom od 4ks samo kada uspem da je upalim.
Znaš li možda koja je razlika između F i G modela? Je li to samo razlika u motoru ili ima razlike i u menjačima? Po slikama sa oglasa mi se čini drugačiji menjač...

Dodatno pitanje, da li si sa njom i kosio i ako jesi kakva su iskustva? Vidim da ima da se nađe polovan i tarup i grebenasta kosa ali sam više za tarup. Ja imam viziju da napravim/nabavim kosu od traktor kosačice sa 2 (ili 3 noža) i da sa freze (remenica sa motora ili menjača- ne znam još kako) preko kaiševa pokrećem kosu. Grebenastu kosu već par godina ne koristim (imam tomos batuje od 80cm) jer je guši trava, spora, pregreva se ako ne pauziraš na 30 min pa košenje na 20 ari traje danima ...itd, dok sa dvorišnom benzinkom od 3ks i otkosom od 46cm bez korpe uradim i brže i manje goriva potrošim, jedino što se slomim gurajući je tamo vamo jer nije samohodna.

Vecina svih serija hondi su F serije. Ima mozda jos modela sa G oznakom jer to su pretece ovih modela a ja znam zasad za G42 koja je cesta na nasem trzistu. Imam menjac od nje i vrlo je slicna po mnogim stvarima ali u principu nije nista isto. Iste prikljucke jedino nosi bar vecinu jer prigvat je isti i iste sestougaone cevi nosi za moticice i tockove. Motor je drugaciji i vrlo dobro je odradjen ali nazalost za delove je veoma tesko jer ipak su to masine sa vise od 40 god. Uglavnom slicno je f6xx seriji po prikljucima. e sad one nemaju sporije brzine kao F6xx serija koja ima duple remenice i time izbor 3+3 brzine napred i 2 rikverca.
G65 honda je isto tako preteca F 700 honde ali isto je sve od prikljucaka kao i G42 i F6xx.Samo sto ima redukovane brzine i veoma lepo e to reseno u samom menjacu sa jednom rucicom. sad nisam bas siguran dal ima ukupno 5 brzina napred i 2 rikverca zaboravio sam vec kombinaciju kako bi. Po meni najbolje se fokusiraj na F600-620 seriju i tu imas izlazno vratilo za dodatnu remenicu za pprikljucne masine preko remena koje koriste pogon. drugo na istu tu osovinu se direkno kaci originalni vucni frezer.
Na F seriji hondi motori nose oznaku G ispred oznake tipa motora da te to nezabuni. Tip honde koji je je na desnoj strani menjaca na odlivku kucista ukucano

Nazad
Vrh