Motokultivatori - opšta tema

Honda 600,620 i g42 su se meni pokazale fantasticno za ovakve radove! U rasadniku imam nekih 5 cm lufta sa svake strane od moticica do sadnica i vrlo precizno bez ikakvog zamora frezujem par puta tokom godine. Obzirom da su moticice u pitanju idu dosta duboko tako da je dosta veliki vremenski razmak izmedju frezovanja i svaki sledeci put je milina raditi. O upravljivosti nema potrebe diskutovati kada su 'blokade' ispravne

Koja je nosivost prikolica za ove veće mtk, tipa 509, veliki labin? I ima li neko na prikolici dif. od Lade ili od kojih se već kola koristi?

Originalna prikolica za 509 je po fabrickoj specifikaciji nosivosti 1 tona(gume na njoj su 6.00-16). Labinova nosi manje, najvise zbog dosta slabijih guma(nosi 12-tice).
Postoje dve vrste diferencijala od Lade: 41/10 od starog tipa za koji je i proracunat originalni IMT reduktor za prikolicu, i 43/11 od novog tipa.
Ja sam uradio svoj reduktor sa ukupno 4.kombinacije zupcanika(postavljao sam tada ovde slike), tako da mogu koristiri oba tipa diferencijala sa razlicitim kombinacijama tockova(imao sam tada plan da stavim 15-tice na 509).

Dakle, ko hoce da stavlja svoj diferencijal na masinu sa originalnim reduktorom treba da trazi stari dif 41/10, da bi imao sinhronizaciju..

Imam manju motokopacicu sa cetvorotaktnim BrigsStratton motorom, sluzi me vec desetak godina lepo. Letos vise puta nakon freziranja curi motorno ulje iz auspuha, koristim Nisovo za male cetvorotaktne motore. Pitah u prolazu majstora u blizini kaze motor spreman za generalnu, bez gledanja...Da li gubitak ulja kroz izduv znaci da su karike otisle, interesuje me cisto informativno jer znam da mora da se otvara motor...

Hvala mirosti. Pitam iz razloga što me pre par dana čovek ubeđivao, da dif. od Lade može bez problema da nosi 1.5/2t, pritom bi bio napravljen pogon prikolice za traktor i stavljene neke gume od freze valjda 4.50-14. Ima takva jedna prikolica u oglasima na KP i piše valjda nosivost 2t, sa gumama od kola.

Predstoji mi nabavka pumpe za navodnjavanje. Pošto imam IMT 509, interesuje me da li je neko koristio pumpu kao priključak za ovaj MTK? Ako ima neko iskustva molio bih da napiše svoje utiske. :cao: i hvala unapred.

Da li je neko koristio "kandze" na imt 506?!
Interesuje me da li mogu u isto vreme da se montiraju kandze i tegovi na onim velikim tockovima...

Hvala mirosti. Pitam iz razloga što me pre par dana čovek ubeđivao, da dif. od Lade može bez problema da nosi 1.5/2t, pritom bi bio napravljen pogon prikolice za traktor i stavljene neke gume od freze valjda 4.50-14. Ima takva jedna prikolica u oglasima na KP i piše valjda nosivost 2t, sa gumama od kola.

2 tone nije sala. Kada sam rasturio taj dif da pregledam stanje iznenadio sam se kojiko je to sve u stvari lagano i (po mom misljenju) slabasno. Trube su od lima 3mm, osovine 25mm, konusno/tanjirasti po meni preslab. Kod mene je brdski kraj i znam kakve se havarije desavaju.
Za iole trajniju upotrebu, ja bih na taj kultivator stavio neki jaci diferencijal(od nekog kombija ili americkog auta).
Uostlom, mozes da vidis na TomoVinkovic transporteru kako je dimenzionisano i koliko je to jace napravljeno.

To bi bilo dobro na Hondinim kultivatorima jer oni imaju blokadu za točkove pa je lakše za upravljanje,ovaj na snimku ide samo pravo ne mož da skrene

2 tone nije sala. Kada sam rasturio taj dif da pregledam stanje iznenadio sam se kojiko je to sve u stvari lagano i (po mom misljenju) slabasno. Trube su od lima 3mm, osovine 25mm, konusno/tanjirasti po meni preslab. Kod mene je brdski kraj i znam kakve se havarije desavaju.
Za iole trajniju upotrebu, ja bih na taj kultivator stavio neki jaci diferencijal(od nekog kombija ili americkog auta).
Uostlom, mozes da vidis na TomoVinkovic transporteru kako je dimenzionisano i koliko je to jace napravljeno.
Mirosti koliko je potrebno da se napravi odgovarajuću reduktor za 509 ako je prenos na difrencijalu 43/11?

Ja sam sebi pravio ovako:

Predvidio sam vece zupcanike promenljive, zavisno dali je dif 41/10 ili 43/11:

I ovo je projekat gde se sve lepo vidi:

Da ovo sve napravis od nule, u kvalitetu kako treba, nije nimalo jeftino.
Ja bih ti predlozio da nabavis standardni IMT reduktor, i da napravis drugi par zupcanika koji odgovara diferencijalu 43/11. To ti je najbrza varijanta..

Pozdrav svima,da li mi neko moze reci nesto motokultivatoru CONTI? Jer mi covjek nudi na nevidjeno,al je problem sto nista ne mogu da nadjem na internetu o toj frezi ni na youtube ni na google. Nasao sam svega par slika na online pijaci i to je to.

Pa uglavnom sam to zavrsio po firmama kojima projektujem prenosnike i ostalo.
Kad zavrsis sklop i uradis crteze, posle ide lako: pravi ti se jedno po jedno opusteno i kasnije samo sklopis-mora da se uklopi, jer si u projektovanju vec sve proverio.
Poenta price je bila da takozvanu cizmu zamenim kompletnim reduktorom, a i da omogucim kacenje raznih drugih prikljucaka na univerzalni izlaz 1''3/8-6zuba.(pumpa, vadilica za krompir, vitlo i svasta nesto sto sam zamislio.)
Malo je predimenzionisano(konusni lezaji, siroki zupcanici..), ali poljoprivredne masine i treba raditi tako da se ne kvare i da traju..

Pozdrav kolega,
Mislim da nije kolegijalno da dajem informacije o svom obrazovanju, posto bih time ugrozio mogucnost ravnopravnih diskusija. Formalno obrazovanje sam zavrsio davno, nikada nisam prekinuo ucenje i jos ucim..
Volim poljoprivredu, prepoznajem ovde jako puno vrednih, postenih ljudi koji tesko dolaze do svog hleba i velika mi je cast biti deo takvog drustva..
Ne krijem znanje i pomocu svakom koliko je u mojoj moci..

Struka je cudo,a posto dosta baratas sa 509,nekad mi je neko rekao da je ugradio neke trkace za lakse upravljanje,davno je bilo.
Ja sam se nekad rvo snjom pa prodo,sad pored traktora imam ovu 507-icu zavrsavaju mi pricu blokade one krckalice al nije to to nece uvek da ugase pod opterecenjem,imas li neku pismeniju ideju.
Mali goldoni i bcs su baje po tom pitanju,a nesto mi se zao rastati od ove 7-ice. svidjaju mi se brzine 3+3 i ekstra je za saltanje.

Mislim da poznajem menjac od 509 do zadnjeg vijka i zupcanika, ali zaista ne vidim mogucnost da se ugradi kucica diferencijala u tanjirasti zupcanik.
Neznam kako je taj covek ugradio trkace, jer se i levi i desni tocak vrte na zajednickoj osovini i samo se kandzama ukljucuje pogon jedne ili druge strane.
Agria 1700(IMT 509) je konstruisana na specifican nacin, bez diferencijala i to u dosta slucajeva pomaze(oranje, freziranje, voznja prikolice), ali se treba malo navici na sistem rada..
Velika je stvar sto ima dosta manje kvarova nego na neznim italijanskim masinama..
507-mica je jako fina masina, i mislim da moze4s ziveti sa njenim 'manama'..
Kao sto znas imam onu superkvalitetnu svajcarsku masinu IRUS U900, kojoj bi trebalo ugraditi motor i kvacilo, a posto ja u dogledno vreme necu imati vremena za sredjivanje mozda ti je i ponudim. Tri brzine napred i tri nazad, tri brzine prikljucnog vratila od kojih je jedna sinhronizovana za prikolicu. Puni diferencijal, kocnica itd.. ZF menjac kao san.
Po meni, super bi mu legao onaj veci kipor 186F sa anlaserom..

Nazad
Vrh