Motokultivatori - opšta tema

Verovatno regulator obrtaja malo zalece ali nije to nesto strasno. Desavalo se na mnogim labinima i imt-u pa rade decenijama. malo dok se razradi motor mozda ce i to stabilizovati a mnogo zavisi i od kvaliteta goriva

Od Dmb mkt-a bez sto dalje .Toliko je mekan menjac da ces stalno novcanik i to prilicno prazniti .Gori menjac mislim da nije uradjen ili da nadjes menjac od 509 ili labina pa prebacis motor.
Dule panda moja f600 je registrovana pod sljivom i pise registracija na tarabi. Mislim da se motokopacice neregistruju jedino za prikolicu nisam siguran. Sta ce da vidi na tehnickom kad ni kocnica nemaju ni instalaciju. Jedino vazaca da vide dal je ispravan, ali opet raspitaj se na tehnickom za svaki slucaj jer jos malo cemo i cipele registrovati kako su poceli sa ovim haracem

2500 din tehnicki pregled.... danas odradio

Pozdrav ljudi,koje ulje da sipam u menjac a koje u motor honde f400?Vidio sam da na par foruma preporucuju 10w-40 za menjac i motor a ja kupio sae90(za menjac)?

Po fabrickim specifikacijama ide 15w40...preporucujem Modricu....kanta od 4l oko 1400 tu imas dosta za motor i menjac...u motor ide 7dl valjda...a za menjac nemogu da se setim...

da li neko zna gde bih mogao da nabavim obrtni plug za f600 u okolini Kikinde?
i kako se krecu cene?
od 30e pa na gore....propratite malo oglase posle nove godine tad su najjeftiniji .

Antrah dmb ima jako mekane zupcanike i svako vece opterecenje ce da postepeno sjede i skrsi zube. Malcer i freza nisu ni malo naivni prikljuci i traze dosta snage vecinom tako neznam sta reci. Moja ti je preporuka bez od njega a ti kako hoces. Komsija je kupio nov i 3 puta radio menjac za 2 godine i to je vukao laku prikolicu bez kardana samo.Samo mu sluzila da ode do sela i to nekih 3km i nikad ni tovarena nije preko 100kg. Pre toga je imao labina SS koji ga sluzio besprekorno 20 god. Naravno DMB je prodat posle 2 godine i kupljen nov Labin gren.Kad kod tog komsije nije izdrzao menjac sta da ti kazem jer pazljivijeg coveka nisam video.Najgore sto to nije usamljeni slucaj nego su svi problema imali sa krsenjem zupcanika i ostalih delova. Sto se mene tice ti kupi al ja ga u zivotu nebih uzeo ni da mi ga poklone.Motor je jedina stavka koja valja

- - - - - - - - - -

Nemesis u sve starije honde u menjac ide motorno ulje .Obicno ide sae 30 ali moze i 15w40 .Menjacko ulje je malo gusce i pravilo bi gubitak snage jer ipak je rec o malim motoricima kojima uvek snage i ovako zafali. Koliko se secam ide oko 1,5L ulja ali merica ti je cep za sipanje ulja. U motor mozes i sae 30 preko leta ili ako troskari ulja a mozes i 15w40 koje je za preko cele godine .Nije zahtevna sto se nekog posebnog kvaliteta ulja tice i najbitnije prati ulje u motoru samo da je uvek na mah tj do vrha navoja meraca. To je jedino sto ce sacuvati taj motor

a da li na f600 moze da se montira plug bas za taj model ili moze da pasuje i od nekog drugog modela ?

- - - - - - - - - -

da se ne izblaniram kad idem da tražim :)

Za F600 pasuju prrikljuci i od 620-F700.E sad nesto se moze da preradi i od f3xx i f4xx jer je slican prihvat ali ima razlika. Plug mozes od bilo cega takoreci uzeti sto je slicne snage ali prihvat prikljucka moras preraditi

Hvala brkin-sonta i vica022 ,kupih Fam fenix 15w-40 universal mada sam se prepirao malo sa prodavcem jer kaze da se u ovaj motor sipa po specifikaciji 10w-40,motoru je zadnji put mijenjano ulje prije 9godina(ko zna kakvo je i sipano posto je sad crno kao katran i tecno kao voda ali kapi nije potrosio ulja :osmeh:),ipak sam radio sa njim jedno 2 sata(neorana godinu 35m duzine i 2m sirine) ne znajuci kakvo je ulje i zdovoljan sam,ima dovoljno snage i kopa dobro (naravno sa 4 freze jer sa 6 vjerujem da je ipak preveliko opterecenje za njega).Jedini problem mi je bio ulozak filtera zraka koji se raspao i nijesam mogao da ga nadjem i kupim pa sam morao da kupim od agrie(imt) 506 po preporuci par prijatelja koji imaju hondu f400 i ubacim u filter.

Poslednja izmena:
Da li je neko imao Gorenje Mutu, mislim na poslednje generacije? Moze li neko da povuce paralelu izmedju Mute, Labina i Imt-a? Interesuje me Muta Kombi. Ima frezu 60 cm i moze da obradjuje medjuredni prostor, a i nije kabasta pa je lako s njom raditi..

Jutros sam je bio u prodavnici i kod nas kosta sa frezom 3700 km (cca 1900 evra). Oko 3000 evra bi kostala velika sa frezom od 12 konja. Zavisi od namjene, razlika u cijeni jeste mala s obzirom na mogucnosti koje mogu da rade.

Upravljivost kultivatora sa vučenom frezom

Pozdrav svima. Čitao sam dosta forum i stvarno ima korisnih saveta, pa se nadam da ćete i meni dati neki.
Interesuje me upravljivost većih dizel kultivatora sa vučenom frezom (14 ks npr.) koji planiram da kupim. Konkretno moja situacija je sledeća.
Imam hektar lešnika, žbunastog oblika. Sadnice su na rastojanju od 5 m u redu. Po sredini redova je na visini od 0,4 m razvučeno crevo za navodnjavanje kap po kap koje je fiksirano.
Hteo bih da freziram zemlju levo i desno od creva (ispod njega) u širini freze (0,5 - 0,8 m sa jedne i sa druge strane). Priložio sam sliku da bude jasnije :).

http://imgur.com/RTrt8bp

Nikada nisam radio sa kultivatorima sa vučenom frezom pa ne znam da li će biti moguće manevrisanje (naglo skretanje) na svakih 5 m, a da pri tome minimalno zemlje uz biljke ostane neizfrezirano. Takođe moram voditi računa da ne izgazim biljke i ne oštetim crevo.
Sa frezom umesto točkova sam radio i ovo je moguće (motičice su bliže čelu kultivatora), ali nije mala površina za ferziranje (efektivno oko 23 ara), a i zemlja je dosta tvrda pa razmišljam kako sebi da olakšam.
Da li je moguće obrnuti ručke na kultivatoru za 180 tako da vučena freza ide ispred, kao kosa, pa tako raditi? Razmišljao sam o Tomi Vinkoviću (on je još duži od kultivatora), o kombinaciji traktor-freza pipalica i sl.
Bio bih veoma zahvalan da me neko posavetuje. Inače budžet za mašinu mi je oko 2.000 eura.

Moj kolega ima oko 15 ari lesnika i to frezira sa 506 svakog meseca. Umori se prilicno, ali ne odustaje.<br>Ja sam mu preporucivao neki ceoni tarup, ali on kaze da mu je ovo za sada podnosljivo.<br>Koliko znam clan @vica22 ima hondu sa vucenom frezom i on bi bio najpozvaniji da preporuci sistem rada..

Nazad
Vrh