Motokultivatori - opšta tema

Prvo kreni od sajle: otkaci je i proveri kako klizi kroz buzir. Ako treba(a sigurno treba) podmazi je sa uljem sae90 da lepo klizi.
Sledece sto treba videti, je poluga za koju je zakacena sajla. Mozda je ona nabacena na pogresan polozaj na zlebove, pa kada stisnes udari u metal/kuciste i zato imas utisak da je tvrdo.
Zadnje sto treba srediti je podesavanje zabica na koje naslanja druk lezaj.
Ali to je vec operacija koja zahteva skidanje motora sa menjaca.
Ako se ne razumes u mehaniku, mozda bolje da nadjes nekog sa iskustvom sa takvom masinom da ti to propisno pregleda i sredi.
Svakako je potrebno skinuti centralni nosac rucki da bi se pristupilo sajlama i tako nastelovale i blokade i kvacilo.

Hvala Mirosti,
Počeću od sajle i bužira, pa ću videti dokle ću stići. Sve mi se čini da će za dalje biti potreban neko od alata i zanata. :cao:

Ova kisa mi neda da freziram za jagode, sve pripremio, i samo lije.
Moram da ocistim cev za dovod goriva, izgleda da ima trunja
inace vec 7 godina od kako je kod mene bez ikakvih kvarova, menjanje ulja u filteru,izduvavanje,razna podmazivanja i motokultivator tip top.
Moram malo da je prikljucim na prikolicu, nisam odavno vozio :ppozdrav:

Nebo67 Ja imam IMT 509 sa prikolicom i dosta priključaka.Imao sam dosta problema ali sam dosta toga naučio.Prvo to što je tvrdo kvačilo ima dosta uzroka a jedan je da se kod okretanja ručki ne okrene prema filteru ulja onda dolazi do umotavanja svih sajli.Ja sam imao taj problem pošto sam ga kupio a kvačolo tvrdo.Majstor skidao kvačilo,lamela u redu ,sve u redu kao tako je to kod 509.Kupio sam knjigu "Uputstvo za upotrebu "i sve sajle izvukao a kod izvlačenja je bio problem što su se sve zamotale.Postavio sve sajle pazeći da kvačila i kočnice se okače na upust na stubu volana.Sve montirao i nisam mogao da verujem što sam celo vreme mučio sa tvrdim kvačilom.Kvačilo sad mekano kao ručni gas.Još jedan savet ako se tako može reći jer ko sam ja da druge savetujem.Kad se vozi prikolica kardanska da nebi došlo do naglog skretanja što se je i meni desilo treba komad flaha tj gvožđa dimenzija otprilike 200x20x5 povući ručice blokada ubaciti flah ina dnu stuba upravljača i pustiti ručice blokade i tada kod vožnje prikolice pogon je na diferencijal prikolice i nema opasnosti od iznenadnog skretanja.

- - - - - - - - - -

Nebo67 Ja imam IMT 509 sa prikolicom i dosta priključaka.Imao sam dosta problema ali sam dosta toga naučio.Prvo to što je tvrdo kvačilo ima dosta uzroka a jedan je da se kod okretanja ručki ne okrene prema filteru ulja onda dolazi do umotavanja svih sajli.Ja sam imao taj problem pošto sam ga kupio a kvačolo tvrdo.Majstor skidao kvačilo,lamela u redu ,sve u redu kao tako je to kod 509.Kupio sam knjigu "Uputstvo za upotrebu "i sve sajle izvukao a kod izvlačenja je bio problem što su se sve zamotale.Postavio sve sajle pazeći da kvačila i kočnice se okače na upust na stubu volana.Sve montirao i nisam mogao da verujem što sam celo vreme mučio sa tvrdim kvačilom.Kvačilo sad mekano kao ručni gas.Još jedan savet ako se tako može reći jer ko sam ja da druge savetujem.Kad se vozi prikolica kardanska da nebi došlo do naglog skretanja što se je i meni desilo treba komad flaha tj gvožđa dimenzija otprilike 200x20x5 povući ručice blokada ubaciti flah ina dnu stuba upravljača i pustiti ručice blokade i tada kod vožnje prikolice pogon je na diferencijal prikolice i nema opasnosti od iznenadnog skretanja.

Moze li se na motor Suzuki v160 5.3hp staviti remenica koja odgovara za kais od honde f400?motor je skinut sa agregata i ima konusnu osovinu na koju ide remenica?
dvigatel_suzuki_suzuki_v160.52ee9672debb2_1.jpg

Moras praviti remenicu po meri jer sve na hondi su ravne remenice ili po vrlo malom konusu jedva za izmeriti. Razlikuju se radilice jer ima vise tipova za drugacije namene.

- - - - - - - - - -

Hvala Milane na savetu. Čekam malo vremena, pa da probam da vidim šta mogu sve da uradim po tom pitanju. Probaću nekako malo to da sredim, inače sam jako zadovoljan sad sa IMT 509.

Ja se ne zalim na IMT 506, jedan od najboljih kultivatora proizvedenih u Srbiji.
Najpopularniji je bio u bivsoj Jugoslaviji
Moja je noviji model 506 S bez rikverca, 1994 godiste.
Od opreme imam tockove,moticice,tegove,plug za krompir,fabricka prikolica 500kg sa tockovima van sanduka zelene boje sa crvenim felnama.

Hvala Vica022,najbitnije mi je da je moguće :ppozdrav:,ovaj motor mi se svidijo jer je baš tih prilikom rada,čak je tiši od kineskog 6.5konja koga sam kupio u Novom Pazaru prije par dana.

Malo je teze da se napravi remenica pod konusom ali moze jer se prvo direktno na strugu izmeri ugao pod kojim ide i po tome radi. Ja sam za kipora pravio isto to posto je konusna , ali ima zato bolje naleganje i plus sam ukopao za kajlu mesto za svaki slucaj.Nema sta se nemoze samo ako se hoce ali razmeri dobro prvo zbog montaze motora na nosac pa onda pravac remenica mora biti paralelan i motor sto blize menjacu da ide

- - - - - - - - - -

Skines prednje deklo sa mehanizmom paljenja pa radilicu direktno u glavu struga a drugu stranu meris i zabelezis ugao konusa. Tako smo meni radili i ispalo odlicno

Vico, uz duzno postovanje, tako se zaista ne radi. Taj strugar ti nije bas pismen ako je stavljao ceo motor u strug da bi izmerio konus.
Verovatno je bezao sa casova matematike, misleci da mu to u zivotu nikada nece trebati..:osmeh:
To se jako jednostavno racuna, ali da ne objasnjavam majstori obicno znaju toliko racunati..

Standardni konusi za te motore su svi 1:5, a to daje ugao 5.7 stepeni po strani. Evo i skice:

Evo i skica za sve tipove motora, sa ravnim i konusnim radilicama:

To jeste samo sto sam ja nacrt od motora zaboravio poneti a zurno je bilo da se uradi. Nismo znali tada koji su uglovi u pitanju jer to tamo niko neradi pa smo ovako izvukli ugao prosto i uspesno uradili. To nije bilo profesionalno nego parola snadji se

Pozdrav svima,ovako prvo gdje ima nabaviti ili u Bosni ili u Srbiji filter zraka za agriu 3600 ili robin eh17 motor,to izgleda ovako http://www.olx.ba/artikal/22805078/filter-zraka-za-agriu-3600/ .Kako nemam taj filter zraka nego je covjek stavio neku vunu sta je vec nemam pojma (vidi se na linku) pa se ne usudim raditi s njom,al je povremeno ukljucim da odradi 4-5min cisto da radi. Juce sam htjeo da upalim medjutim mi se desava jedna stvar.Kad upali radi mozda 20 sekundi i ugasi se a prije tog stekce i ne prima gas,ja predpostavljam da je karburator prljav bas zbog tog sto nema filter vazduha,jel do toga? Nisam majstor,pa tako nemojte zamjerit sta :) Hvala

Zavrsio danas remenicu,uradio nesto kao sto je rekao vica022(ni ovi moji majtori isto nijesu mnogo razreda zavrsili pa sam ih za svaki slucaj pratio u radu:haha:),namjestio motor i morao sam da modifikujem auspuh jer je standardni smetao kaisu i udarao u menjac ali sad je sredjen i jedva cekam da se zemlja osusi i da ga probam u njivu.Hvala za svima na korisnim savjetima:ppozdrav:

Kupio sam elektronsko paljenje za 506 - komplet ploca sa bobinom i elektronikom, kao i radapciger za magnet. Vidim da ploca ima 3 rupe za srafljenje na motor. Te rupe su duguljaste i dozvoljavaju malo rotiranje ploce. Da li se time postize nekakvo stelovanje i na sta treba da obratim paznju pri montazi?

pozdrav sima
Ja sam Marko i relativno nov na forumu.Posedujem staru Benasi bl 75 frezu koja je u vrlo losem stanju da ne kazem ocajnom.Kako sam mlad vocar freza mi je neophodna a finansije iznurene interesuje me da li postoji neki motor koji bi mogao da se ugradi umesto ovog orginalnog koji se vise i ne proizvodi. ili u koliko neko zna nekog sa polovnim delovima itd. Unapred zahvalan i pozdrav

Ja imam bl 75 menjao sam joj prosle godine karike , inace karike ima u pet specijala u Krusevcu ima prodavnica u kojoj ima delova za nju.U Paracinu je imao servis za benasi zvao se Bora dali postoji i dalje neznam sta ti treba od delova da pitam u prodavnici dali ima koja je cena.:ppozdrav:

Pozdrav Marko,imao sam bl 75 koji sam prodao prije nekih 8godina jer u Crnoj Gori ni šaraf se za njega ne moze nać,a i ako može papreno košta i najmanja sitnica.Za motore koji mogu da se ugrade u njega znam da ih ima baš dosta(honda ,loncin...) jer momak što ga je kupio od mene ugradio je hondin motor mislim da je 5 konja koji se ugradjuje u kosacice za nekih 200eura(kod vas najvjerovatnije je jeftinije) sa ugradnjom i par modifikacija(kineski motori su jeftiniji) i ore preko 1000 kvadrata 2-3 puta godišnje što je baš mnogo ali evo trpi 8 godina .Inače je baš dobar kultivator i za freziranje manjeg voćnjaka, bašte i za vožnju sa prikolicom neke manje težine naravno.Jedan savjet,ako ga napraviš i kad budeš frezirao 3brzinom stavi naočare jer sam dva puta umalo oko izbio kad mi je kamen strkao sa freza pošto su baš brze u 3brzini i jačem gasu :ppozdrav:

milanristicks hvala prijatelju. pozdrav od kolta

- - - - - - - - - -

milanristicks i nemesis hvala puno. sto se tice stanja nazalost nemam sliku jer slika govori hiljadu reci. sve bi vam bilo jasnije. a i nemam odredjene delove tako da bi njeno sredjivanje kostalo vise nego nov motor. pronasao sam brigs i staton motor sa vertikalnim vratilom sto mi i odgovara samo sto nemam pojma sta sa njim jer nemam ti ja veze sa mehanikom.brigsov motor je 5,5 hp i mislim da bi mogao da zvrsi posao jer je konstrukcija bl 75 laka i mogu sam da manipulisem sa njom za razliku od imt 506 koji je veoma tezak.Nemesis da li znas jeste li i koliko je komplikovano to pakovanje motora. doduse tvoj prijatelj je ugradjivao hondu ali verujem da bi i brigs bio slican sistem.meni je potrebna radi freziranja oko vocaka konkretno oko 800 stabala ali nista usiljeno bar par godina pa kad zaimam valjda kupim nesto vece i malo lakse za rad.

- - - - - - - - - -

hvala Nemessis
nasao sam motor brigs staton sa vertikalnim vratilom koji ima 5,5 hp pa verujem da se moze ugraditi. da li znas kkako i koliko je komplikovana ta ugradnja. ako mozes neku rec o tome.bl 75 je lagane konstrukcije u odnosu na imt 506 tako da bi mi mnogo znacilo da je osposobim.jos jednom hvala i pozdrav. i jos nesto nikako se ne snalazim sa ovim forumom hteo sam i milanristicks da se zahvalim ali mi nije uspeli da to obavim onako zajednicki.

- - - - - - - - - -

ako ti je bilo sta stiglo od mene javi mi molim te da konacno ukapiram i ja rad na forumu.

Nazad
Vrh