Motokultivatori - opšta tema

Pojavljuju se takvi oglasi i kod nas,obicno necu da salju pouzecem,neke cudne i daleke relacije,jedan je bio naivno glup pa je uplatio 100e i nalog blokiran sledeci dan broj ugase prevaranti.

Hitno mi treba pomoc, zna li neko za koji je mtk ova prikolica, od kojeg je tacno i ima li neko specifikaciju njenu?
14037848_1793501997554280_190741932_o.jpg

13989562_1793502014220945_930712633_n.jpg

Proizvodjac je Zlatna moticica Donji Dubic, ovo ti je univerzalna prikolica za sve vrste motokultivatora. Nosivost je fabricka 500kg,ali mislim da moze i vise. Nije na kardanski pogon. Ima mogucnost za dodatne stranice i mogucnost rucnog kipovanja. Najvise odgovara modelu IMT 506. Po prikljucku napred bi zakljucio da je prepravljena za Gorenje Mutu Kosor.... :)

Poslednja izmena:
mala je duzina ove prikolice, mislio sam da je trgujem za moju Mutu... svega 160cm je dugacka...

Jeste, za Mutu mozes na primer da kupis po mojoj preporuci original Knjazevacku prikolicu za IMT 506 serije Z534 sa tockovima van sanduka i blatobranima, ili fabricku Mutinu original zute boje, ili da nadjes na otpadu,napravis prikljucak i gotovo. Ova original IMT ti je oko 150-200e u perfektnom stanju,mutina isto tako nesto...
Ima mogucnost nastavka,dok mutina nema.

Nakon duze vremena, naišao sam na prikolicu koja odgovara mojim potrebama, i mom ukusu... Dakle, na jednom sajtu za prodaju automobila naisao sam na prikolicu cija je cijena bila nevjerovatnih 100E! nisam mogao da vjerujem da moze neko tolliko da je proda. Otisao sam je vidjeti, i mogu vam reci da je njena konstrukcija bolja od bilo koje prikolice (rucni rad) u mom selu. Dimenzije prikolice su 2m sa 1.35m...

Za sad sam sredio glavcine, felge i federplatne...

Wvv9jx9.jpg

Narednih dana ide potpuno restauracija prikolice (smirglanje, temljna, farbanje) takodje ostalo je jos da se napravi prikljucak za moj MTK-a.

J71CZU4.jpg

yEegjv8.jpg

Moze li na menjac i kostur od Honde mio 350 da se stavi motor od Honde F400?Menjaci mi izgledaju isto,pa sam mislio da stavim menjac od 350 jer mi je puklo deklo i iz menjaca ispadaju brzine od f400 ako je moguce?

Poslednja izmena:
Treba mi jedna informacija..Da li imt 509 sto ima novi tip rucki e sad neznam od kog godista ide..ima li on diferencijal u menjacu posto su drugacije rucice prednje vuce.i ako ima da li se moze ugraditi diferencijal u stari tip,naravno sa promenom rucki..

Nema 509 sa diferencijalom. Ovaj noviji je sa ruckama od 507. Verovatno su to tako uradili jer su te manje rucke dosta jeftinije od starih (koje su mnogo jace).
Ja sam taj menjac od 509 proucio u sitna crevca i smatram da je neizvodljivo ugraditi diferencijal.

A to mirosti sto kazes da su jace rucke jesu..ali meni sad za vikend pokaza pucu jedno 1cm kao brusilicom da si secnuo na desnoj cevčici odma posle trougla gde je privaren onaj drzac kutije alata...verovatno su godine ucinile svoje a i borio sam se sa njim pod blokadama u nekom blatištu...Uglavnom to cu zavariti i ojacati u vidu da privarim parcence neko sa unutrasnje strane da bude trougao..jos mi samo ostaje da mu naredim nozni gas..to mi je u planu :) trenutno u fazi razrade :D

Kupio sam IMT 506. Kada sam krenuo da kutiviram sa njim, nakon 100m kao da je samdodao gas i ugasio se, i krenuo da se pusi. Posto je covek rekao da nije dugo paljen, mislio sam da sagoreva prasina i da se mozda sleglo ulje na dnu rezervoara iz mesavine. Ostavio sam da se malo ohladi, i ponov ga upalio. Ponovo se desilo isto, doda ler gas i ugasi se. Da li neko ima ideju sta bi moglo da bude i jel ima nekog majstora u Beogradu da preporuci?

Najverovatnije je mali nivo goriva po ponasanju. Kreni prvo od rezervoara i isperi ga i ocisti slavinicu pa onda ka karburatoru. Skines soljicu odozdo i produvaj ulaz za gorivo .nivo u loncetu malo preko pola mora biti i izduvaj glavnu diznu. Cim je manjak goriva tj nivo mali ide prvo u iberturu pa se onda gasi ako goriva nestane. Vise cak sumnjam u slavinicu i rezervar da ima prljavstine koja zapusava dovod

I tako ja pazarih IMT 509. Nikad pre toga nisam radio ništa sa MTK i isprobao sam ga za vikend i evo par utisaka. Jaka, teška, velika mašina. Kvačilo je tvrdo katastrofa. Probao sam ga u košenju, naravno teg nemam i to je robija, držao sam na rukama da oborim kosu do zemlje i iskilavio. A nisam baš nejačak. Znači teg obavezno, bez tega teško u p.m. Inači ovako kosi extra. A težak je za okretanje, blokade probao da koristim, naravno pojma nemam i nisam uspeo. MTK pali ko mina sve je to OK, brzo sam ušao u štos, mada tek nakon što sam pokidao kanap za početak :haha:. I kako to obično biva, nakon jedno dva do tri sata rada, drndanja/košenja, palenja, pa gašenja, javio mi se problem. Mašina je počela da dimi i izbacuje ulje na filteru za vazduh. Da li može biti da se pregrejao motor, ipak je to vazdušno hlađenje? Kosio sam prvom brzinom. Da napomenem na uvratinama sam ga vrteo i iskretao malo zbog zaokretanja, ubacivao u rikverc, pa vraćao u prvu, tad mi se otprilike to i desilo. Da li je možda zbog iskretanja? Dal se nije pregrejao motor? Strašno sam se zabrinuo zbog ovog dimljenja i izbacivanja ulja, Dim nije plav nego beličast...kao para...tad mi je i sa brzinama pobrljavio. Ubacim kao u prvu on krene u nazad....Elem, napravio sam pauzu od 5-10 minuta, ugasim mašinu, upalim motor ponovo i bilo je opet sve OK, kao da se ništa nije desilo :sta:
Servis nisam radio kad sam ga kupio, hteo sam da ga isprobam samo za prošli vikend, pa bih mu sad promenio ulja i sve filtere, inače je MTK dobro očuvan i jako malo je radio ako ima jedva dvesta sati rada. Ako ima neko sličnih iskustava nek me posavetuje, hvala u napred :cao:

Prvo proveri ulje u filteru dal nije preko maksimuma pa kad se iskrene moze se desiti da ga povuce malo u motor. Po ovim simptomima mozda se malo vise zagrejao ali mi je cudno jer nisu skloni tome. Najverovatnije su ventili malo stegnuti i cim se ugreje vise oni propustaju kontra i onda dodje do nus pojava. Masina je takoreci nova pa stezanje glave i stelovanje ventila bi bilo potrebno a ulje zameni i filter obavezno jer ko zna kad je odstajalo. On je blokiran na tockovima stalno tako da rucicu koju koristis od blokade odblokiravas taj tocak i on nebi smeo imati pogona ali mozda i treba sajlu malo dostelovati. Sa menjacem polako dok se nenaviknes malo a ko se sa njim rve tog taj kultivator brzo izmori. Samom rutinom se najbolje upozna masina i njene mane a na silu nista nemoze jer nista jos nije savrseno uradjeno nigde. Zaboravih jos nesto a to je da skines prednji lim i pogledas dal nema smeca kakvog na stublini slucajno jer to moze da pregreje motor. U kosenju ko vise to radi obavezno je ciscenje rebara zbog cvata a na filter odozgo najlonku carapu

Nazad
Vrh