Motokultivatori - opšta tema

Hipija isprazni inboks za poruke

- - - - - - - - - -

to ti se zove dobar majstor. uzmes cekic i u glavu. kako radi kad joj naglo dac gas jer se zaklikce. drugo kad je palis jer cujes kao skripanje u motoru. ako je tako diznu odnesi ponovo da srede. najveci uzrok tih stvari je ili losa pumpa ili dizna ili lose podeseno paljenje. ako sad tesko pali kako ce kasnije !!!!!

- - - - - - - - - -

za kipor nemojte dzaba stavljati merac. ako kod mene izdrzi da se nikad nije pregrejao i kod vas ce. nemojte ga samo muciti na malom gasu ako su tezi poslovi .rad da nema dima na auspuhu i neboj se pregrevanja i da je cista stublina i ventilator

Kako bi mogla da se napravi neka kupilica za sijeno za motokultivator? Na jednu parcelu na kojoj sam do sada sijao kukuruz ću sledeće godine posijati neku travu (još nisam odlučio šta) a od rada sa kukuruzom sa njom odustajemo zbog ekstremnog nagiba. Može ono da se uradi, posebno od kako imam veliki traktor sa prednjom vučom ali sve je to stavljanje glave u torbu jer je pola parcele pod stvarno velikom uzbrdicom - tu traktor nikako ne smije doći poprijeko u odnosu na nagib! Ako je neko gledao onaj moj snimak gdje dva traktora vuku jednoredni berač uzbrdo onda zna o čemu govorim. Motornu brdsku kosilicu imam (Rapid Reform od 135cm zahvata sa Rotax motorom od 8KS) i mislio sam da nabudžim neku kupilicu za sijeno sa kojom bih sijeno prebacio sa tog dijela parcele pod nagibom na ravniji donji dio kako bih mogao da ga baliram jer imam snažan motokultivator od 10KS koji bi mi poslužio kao pogonsko sredstvo.

to ti se zove dobar majstor. uzmes cekic i u glavu. kako radi kad joj naglo dac gas jer se zaklikce. drugo kad je palis jer cujes kao skripanje u motoru. ako je tako diznu odnesi ponovo da srede. najveci uzrok tih stvari je ili losa pumpa ili dizna ili lose podeseno paljenje. ako sad tesko pali kako ce kasnije !!!!!
Danas resen problem. Ulozak dizne je lose radio tj nije valjda pravio maglu, nego je kapala nafta. Zamenjeno to, i freza sada lepo pali (probao samo jednom, ali je odmah upalila za razliku od pre), a takodje manje i dimi. Tek po nekada malo zadimi, pa ocekujem da se vremenom i to sredi tj da se razradi. Kaze majstor da je u dobrom stanju bila i kada je rasturio, osim karika i dizne, pa je sada navodno u odlicnom, i da je ubedjen da necu imati nikakve probleme.
To samo pokazuje koliko su ovo dobri motori, obzirom da nikada nismo imali traktor, i ova freza je bila magare za sve, i pored toliko godina rada, freziranja, transporta,,, ona je bila u dobrom stanju. Neverovatno.

ma te uloske dizni i elemente pumpe neznam samo ko radi ali vecinom su uzroci najvecih problema. vecinom ako se da nastelovati staru diznu stelujem kod bosiste dokle god je moguce. ali majstor ti je to morao da zna da po paljenju losem ili dimu nesto nije u redu. ili oslbi element ili dizna. dizelu je to sve. da je mrtav motor takoreci ako mu je pumpa i dizna dobra i nastelovano paljenje mora da gruva

Sta treba da se radi na motoru ako trosi ulja, dizel 8ks, pali ekstra, po celu zimu je ne palim i u prolece pali od prvog povlacenja i ne dimi kad se malo zagreje samo ulje pije?

karike sigurno ali treba proveriti i vodjice ventila i ventile. mada na njima takoreci nemoze da pije ulje. karike glavni problem su i stublina ako je zajedena ili klip ako se zajeo na kanalima ili napukao izmedju kanala za karike. znaci taj sklop pregledati a karike su sigurno za zameu

Pre zamene karika treba izmeriti kompresiju i propusnost pa tek onda otvoriti agregat.Kad zamenite karike i kad one legnu onda ponovo premerite kompresiju i znacete tacno na cemu ste.Potrosnja ulja je signal da nesto ne stima i treba reagovati na vreme a ne cekati da se masina raspadne.Ako je stublina malo pohabana moze se ishonovati na licu mesta ali ako je bas zajedena onda to treba odneti na masinsku obradu i uraditi kompletan remont motora i tada ste mirni dugo vremena ako pravilno odrzavate istu.

Ja taman mislio da sam sredio mtk,kad ono opet problemi
Freziro danas komsiji bastu,lepo upalio,lepo freziro,malo vise nego ranije(20m)i ugasise,kad ja pogledam,na karburatoru pisa gorivo,al ne da kaplje,nego bas dobro curi i to sa lonceta,filtera i tamo na spoju karburatora sa motorom,
pustio sam da se oladi(jer ranije kad se oladi lepo radi),ali nije teo da upali

zombi- napravis vile za guranje sena mozes ih montirati na sam kultivator i guras seno nizbrdo,ja to imam godinama samo sam kacio vile grablje i na 509 montiro na bolcnove gde ide sanduk,sedis vozis se i uzivas,sad sam ga prodo pa te strmine guram sa tomom.

marko kupi iglicu [iglicasti ventil] koji regulise nivo u karbu. na vrhu iglice je kao guma koje se zajede i propusta gorivo preko nivoa. motor presisa i nali mnogo zivog goriva u karter i nemoze zgodno upaliti. imas na bloku pri dnu vijak kojim ispustis visak goriva iz kucista motora zavrnes i pali. to je uzrok i mnogo manje ce trositi

- - - - - - - - - -

ako se zajelo i mesto na plovku gde iglica naleze zameni i plovak

karike sigurno ali treba proveriti i vodjice ventila i ventile. mada na njima takoreci nemoze da pije ulje. karike glavni problem su i stublina ako je zajedena ili klip ako se zajeo na kanalima ili napukao izmedju kanala za karike. znaci taj sklop pregledati a karike su sigurno za zameu
Zanimljivo je da ona trosi ulje od kad sam je kupio pre 8-9 godina ali sad se bas mora stalno pratiti, ne znam jel mi bolje da kupim novog kineza ili da sredjujem ovaj, ovde se kinezi jako dobro pokazali.

Ako je tako kao sto kazes,onda ga samo ukariči pa vidi potrosnju,jer razlika izmedju te inetrvencije i novog motora je ogromna

Vazi, promenicu i videcu sta se desava, ovako mi dimi gore na cep gde sipam ulje od kad je upalim pa jos vise kad se zagreje dobro.

Ma moze on tako jos dugo,samo naravno provervaj nivo ulja i brisi pokloopac da ne lepio prasinu.Ja sam jos pre 15-ak godina menjao karike na LDA 510 (14ks),iz istog tog razloga,dakle lepo palio,odlicna kompresija,ali je vlazio na poklpcu i troskario pomalo.

Dejane, da li mu je isplativo da samo zameni karike kada vec placa majstora da mu otvara motor?
Isto si i mene posavetovao, i ja sam otisao kod majstora, rekao mu da zameni karike, ali je on insistirao da tada promeni ventile i vodjice, lezaj radilice, semering, gumice sipke podizaca, gumice ventila itd... kaze majstor da se to uvek radi kada se otvara motor. U suprotnom, ako se ispostavi da ne valja posle rada nesto, ne zeli da on bude odgovoran.

Doduse, bas sam pitao majstora u kakvom su stanju bili svi ovi nabrojani delovi, mogao je da me slaze i kaze da nisu bili dobri, medjutim, iskren je bio i kaze da je sve bilo dobro, ali da se to uvek menja prilikom otvaranja motora.

U pravu si,ja sam sam menjao i kostalo me samo karike i 2 sata posla i posle toga i dan danas nisam ga otvarao,kad se placa majstor situacija je drugacija

pozdrav svima. da li neko zna gde u srbiji mogu kupiti nov benzinski motor od nekih 5 ili 6 KS, briggs strattson ?...hvala unapred

mislim da u rumi na pijaci su imali tih motora ali to nije moja preporuka jer to nije vise kvalitetan motor kao sto je bio. gx serija hondinih motora je mnogo bolja ili njihova kopija.

- - - - - - - - - -

alene same karike su najveci krivac potrosnje ulja i treba ih promenuti. e sad dal ce trebati jos nesto to se napamet nezna dok se neotvori i pregleda. po meni bar leteci lezaj i semeringe radilice treba promenuti i proveriti ventile i vodjice. ako lepo pali dizna je verovatno dobra i moze se samo proveriti.

Nazad
Vrh