Motokultivatori - opšta tema

taman spremna za sezonu frezovanja. ja sam na hondi danas zamenuo semeringe. jedan original a drugi sam uspeo da odradim u jeftinijoj varijanti. ali morao sam dodatnu zastitu napraviti zbog kanapa koji su mi sou napravili. to se toliko namotava da sam danas veliku gomilu prvo morao iseci da bih poceo raditi. za 30 ari frezovanja to je strasno koliko ih pokupi. svaki dan skidaj i izbacuj. a narodu nemozes dokazati da nebacaju u zemlju. Nevals pitaj u temi tomo vinkovic. ovo je druga tema

img20140326123807.jpg

Radilo se danas. Zapazanja su sledeca obzirom da pre nikada nisam koristio motokultivator. Frezovao sam zimsko oranje, dosta dobro odradjeno ali sa grudvama na delovima gde je bilo ugazeno. Probao sam prvo bez prednjeg tega i video da kultivator bezi gde hoce cim udje u malo tvrdje, vratio sam ga. Ovo je danas radjeno drugi put i bila je milina da se radi. Dosta vlage, motor samo prede, povremeno kada nalete na nesto tvrdju zemlju freza 'poleti' napred ali nisam je stiskao. bas sam zadovoljan a bio sam skeptik i to veliki. Dobro bi mi dosla neka veca freza ali za sada ova je ok. Inace radim freyom da ne bi ugazio zemlju jer rucno pobadam reznice sutra.

Trebao bih nabaviti sebi kakvu motokokopačicu, za površinu 100 m2 plastenika i još 500 m2 vrta. Koristio bih je još za okopavanje oko voća. Našao sam u oglasima Labin progres flora 70. Nov je ali i polovan znači nije korišten. Cijeni se 660€. za cijenu od 760€ mogu kupiti Vikin 585 s kojim doću metalni kotači i plug za redke. Flora je mnogo jača. Samo neznam koliko relno vrijedi pošto je nema više u prodaji. Danas sam radio s Vikingom 585 nov. Snage ima ne osjeti opterećenje, doduše bio je podešen na 50 cm širine. Jedino mi se na njemu ne sviđa što mu fali još jedna brzina prema naprijed. Kad se prelazi drugi put fali mu mnogo. Koliko sam mogao naći na netu Za labin floru 70 piše da ima 4 brzine prema naprijed. Jeli to tako ili je greška u tisku. Evo i link od labina http://www.pik.ba/artikal/11731902/kopacica-freza-flora-70/

Za tu povrsinu mislim da mozes kupiti mnogo jeftiniju, i to novu kopacicu.
Neka se javi neko iskusniji, ako se ne slaze sa mnom.
Ali moje iskustvo je: imam einhell kopacicu, plastenik od 150m2 i par stotina kvadrata okolo koje takodje s vremena na vreme obradim ...
Sve to ona za sada melje bez problema. Kroz plastenik koji se radi redovno i nije utaban, ide kao kroz puter.

Placena je 37000din nova.

img20140326123807.jpg

Radilo se danas. Zapazanja su sledeca obzirom da pre nikada nisam koristio motokultivator. Frezovao sam zimsko oranje, dosta dobro odradjeno ali sa grudvama na delovima gde je bilo ugazeno. Probao sam prvo bez prednjeg tega i video da kultivator bezi gde hoce cim udje u malo tvrdje, vratio sam ga. Ovo je danas radjeno drugi put i bila je milina da se radi. Dosta vlage, motor samo prede, povremeno kada nalete na nesto tvrdju zemlju freza 'poleti' napred ali nisam je stiskao. bas sam zadovoljan a bio sam skeptik i to veliki. Dobro bi mi dosla neka veca freza ali za sada ova je ok. Inace radim freyom da ne bi ugazio zemlju jer rucno pobadam reznice sutra.
Svaka cast izgleda dobro frezira:bravo: koi je ovo motokultivator?

Bosonoga neznam sta bih ti rekao po tom pitanju. novo jeste novo ali viking je kinez sigurno. ovaj labin prvi put vidim a brigs motor na njemu kineske proizvodnje. skoro se sve radi sad u kini tako da je problem ako ode bilo sta od delova. to nije velika povrsina ali opet nebih davao tolike novce za nesto sto mozda bude kratko sluzilo. po meni je mozda pametnija solucija polovan ocuvan ili mali labin IMT507 ,Muta,Honda .toga ima i proverene masine za koje ima delova i nisu bas kvarljive. preporucio bih ti Hondu F400-420-600-620 pogotovu. ja je imam i radim mnogo vece povrsine od toga. za F600 imas mogucnost da radi i kao motokopacica i sa vucnim frezerom .za bastu je po meni najbolja a moja ima 34 god i jos radi besprekorno. upravo sam prve semeringe zamenuo na poluosovinama a i to nebi otislo da nebacaju kanape po zemlji. jako pouzdane i robusne. a jeftinije od tih poprilicno. kod mene je ugradjen jos dizel motor tako da je potrosnja mizerija

@nikaragva einhell što se tiče kopačica ne ulijeva mi neko povjerenje. Ima i villager kopačica također samo njih nisam vidio u živo tako da ne mogu komentirati za kvalitet izrade.
@vica022 Za vikning nisam znao da je kinez , prmijetio sam da bi motor trebao biti njemački koplher ili nekako slično. Da razgledavao sam i polovnjake pa i nije baš neki izbor. Problem što do sada nisam imao mašinu takvog tipa pa se baš i ne razumijem. Da je traktor ili nešto slično lako bi bilo. Polako ću čekat ću dok nešto onda ne ispadne reltivno dobro a po normalnoj cijeni. Plastenik sam dans riješio. A ovo ostalo ću da nađem nekoga i da platim. Sad barem imam nekakvu smjernicu što tražiti od polovnog

Nisam rekao da moras einhell kupiti, nego samo naveo moj primer.
A ono sto sam hteo da kazem, mozda gresim, jeste da ces baciti pare ako kupis nesto sto kosta 700-800e, jer ces taj plastenik isfrezirati 3 puta godisnje, sto traje sve ukupno 90 minuta, o onda ce ostalih 525540 minuta tokom godine stajati pod supom 800e :)
Druga stvar da se bavis time usluzno npr., pa da od proleca do jeseni ne gasis masinu.

Moje misljenje je da villaer nije nista bolji od einhell, alko i slicnih kopacica, sem sto kosta bez razloga vise. Pokusavaju na silu da proguraju neki brend, a u stvari kinezarija, kao i sve ostalo.

Kada sam trazio kopacicu, nalazio sam po oglasima ovako nesto za po 250-350e

ma skoro sve fabrike zapadnjacke imaju svoju u kini ili kupuju sklopove. jedna masina sa sto naziva. neverujem vise nijednoj novijoj. ima tu i dobrih i kvalitetnijih modela ali ko da zna i snadje se u moru proizvoda koji stizu otuda. sve necije kopije samo sto prodaju preko zapada kao original i po skupljoj ceni. samo se drzi starijih proverenih modela, em jeftiniji em bolji. motor i ako ode uvek se nadje zamenski kinez koji sluzi vecinom dobro. ali za menjace i ostalo iz kine sam cuo da su jako mekani i nemogu dugo. tako da baciti 700-800 eur nije za zezanciju bar meni. za 500 eur kupis hondu F600 da ih sahrani obe.da negovorim o jos jacim modelima. a ima i jos povoljnije

kakvi produzetci tockova. iz menjaca izlaze sestougaone osovine duzine oko 10cm. na njih ide sestougaona cev od oko 25cm sa jedne i tako i sa druge strane. na te cevi montiras ili nosace sa motikama ili tockove ili metalne tockove..e sad 4 nosaca za motikama koji se prvi montiraju su ista a krajnji nosaci imaju malo duzi nastavak cevi.mogu ti slikati sutra ako ti treba slika da vidis gde je sta

ako nemozes naci crevo original nadji od 32 da pasuje na karburator. na filter namotas izolir trake za ta 3-4mm i stegnes crevom. za pogon nisam siguran na tim malim ali mozes i sae 90 ili 140 nasuti. ako curi izmesaj toat mast sa uljem i naspi. mislim da ide ulje. evo ti telefon prodavnice u Novom sadu sa kojom saradjujem pa vidi za crevo 021-419-104 a imaju i servisera pa pitaj. oni drze delove za honde i vecinu mkt

neznam sad tacno gde se nalaze ali to je ta prodavnica. imaju i u beogradu prodavnicu ali sam negde zagubio broj. posalju mi siti ekspresom tako da nisam ni isao do njih.cini mi se da su pominjali najlon pijacu tako da je verovatno jos tu.saradjujem vec par godina sa njima i nikad problema

Da li je neko ugradjivao na Kipor motor meracc temperature, idu topli dani, a svaki dan se radi u bassti, i da li neko zna koji meracc temperature je pouzdan, cena, kvalitet? Pozdrav

Ja sam moju goldoni benasi sa lombardini 520 motorom dao da se radi polugeneralna.

Evo koga zanima cenovnik delova i radova tj mozda nekome pomogne.

ventili i vodjice 2000 din
karike 2000 din
lezaj radilice 1000 din
semering 500 din
zaptivac kartera 500 din
filter nafte 500 din
gumice sipke podizaca 300 din
gumice ventila 150 din
cep za sipanje ulja 500 din
2 litra ulja 800 din

Ukupno 8250 din

I valjda obrada stubline po potrebi i + rad = ukupno sam mu dao 150e na ruke
+ doplatio 2000 din za diznu. Nisam siguran da li je kupio novu, ili je ovu remontovao/sredio

Preuzeo sam frezu, i imam problem jer jaaako tesko pali. Vucem kao lud, imam dovoljno snage, obzirom da sam je godinama u nazad lepo palio, ali sada muke mucim. Kada joj sipam ulje u stuplinu, i posle par puta uspem nekako da je upalim, primetio sam da i dalje izbacuje plavicast dim. Nije strasno kao pre, ali je ocigledno da nije samo nafta ta koja sagoreva. Nisam jos pratio potrosnju ulja, jer nisam jos nista sa njom radio. Pustio sam je da radi 2x po pola sata sa malim gasom tj da nije na leru, da bi bolje podmazivala. Primetio sam i slabiji odziv na gas..
Sta ovo moze da bude? Majstor kaze da mora jos to sve da legne... hm,,, pa radio sam generalne na automobilima, i nije bilo plavog dima, dok ne "legne" sve na svoje mesto...

Nazad
Vrh