Motokultivatori - opšta tema

isto ti je jer imaju pribliyan broj obrtaja(oko3000u min)pa i ovaj brryi ti jr preepor jer ti treba oko sat do njive,mali labin ti je bryi on ide oko15km/h najbryi ti je imr509u cetvrtoj45km/h

Sto se 509 tice,on je imo 4brzinu,ali fabricki nije moglo u nju,zbog sigurnosti,pa je neko,,provalio,,da postoji cetvra,a ona se izreze na biracu,cinimi se ispred trece
Ako je na tvom goldoncu isti menjac ko na labincu(sigurno jeste),moze bezmalo poleteti kad se vozi na frezu,tj iskljuce se prednji tockovi i ukljuci se kardan ko kad se frezira i onda ide brze od509 cetvrtom,ali je tesko zaustaviti,a regularnim brzinama,u trecoj brzoj oko20i nesto km/h

Pozdrav,procitao sam veliki deo teme ali opet nisam nasao odgovore na neka moja pitanja(mozda nisam dobro citao:osmeh:)

Imam vocnjak(oko 85 ari),a u redu izmedju vocki mi je jagoda.Hocu da kupim motokultivator i da radim sledece operacije:
- da freziram izmedju vocki(duzina je 350 metara)
- transport da ubranu jagodu izvlacim iz njive i ostali transport...
- kad skinem jagode za dve-tri godine kupio bi od nekog lika iz Kosjerica(mislim da je i ovde na forumu) roto tarup i onda bi zatravio gde su bile jagode i tu bi tarupirao
To su operacije koje bi radio sa kupljenim motokultivatorom.Dolaze u obzir samo kultivatori sa vucnom frezom.
E sad KOJI MOTOKULTIVATOR DA KUPIM????
Da li neko ima predlog ili mozda zna gde bi mogao da kupim takvu stvar?

Ja sam nasao ovo sta vi mislite? http://www.kupujemprodajem.com/IMT-509-freza-prikolica-prskalica--11363783-oglas.htm?filter_id=6751 Covek je preprodavac vidi se po oglasima,pa neznam koliko mi je sigurno kupovati od njega?Voleo bi da kupim stvar da me kasnije ne boli glava.

Za te obrade koje ste vi naveli na skoro hektar povrsine ja bih ipak kupio manji traktor(vladimirac ili tomo vinkovic).
Frezirati i obradjivati tako veliku povrsinu drzeci kultivator u rukama treba prvo probati pa videti dali je izdrzivo.
Vladimirac je oko 1000€, freza za njega je 300-500€ i toliko je otprilike i taj 509 sa frezom, koji je za moj ukus skalamerija neopevana(samo moje misljenje).
Takodje kvalitet freziranja sa traktorom je uvek bolji nego sa motokultivatorom. Freza od traktora moze raditi i kao tarup(traktor je dosta jaci).
Na traktor moze pozadi da se stavi korpa i da te jagode iznosi iz vocnjaka.

moze se izdrzati ako gradju imas kao zec. posle prvog frezovanja vocnjaka pogotovu ako je ledina sto predpostavljam nece ti biti do zivota.radim toga mnogo pa znam kako je .vec mi je u planu da pravim mini traktor da se resim istresenih zglobova i kostiju. tomo vinkovic ili nesto slicno bi bili idealni za tako nesto posto su niski. vladimirac je povisok pa je pitanje kako ces prolaziti ispod grana jer visoko se sedi. imam vladimirca pa znam. ali za te povrsine ako se nema novaca i plice se frezuje mozda imt509 dodje u obzir ali samo na metalnim tockovima jer je na 14col prebrz i mnogo podignut napred. robusnost je otprilike najveca i pouzdanost ali je i nezgrapan za rad. prilicno brz u transportu pogotovu u njivi. idealno postoji ali kolicina novaca nam to diktira .labin je laksi za rad ali i kvarljiv uz uzasne cene delova. tako da idealno nema. za tu namenu ipak manji traktor je zakon. imali smo vocnjak od 1,3ha i nista dok traktor i prikljucci nisu upotrebljeni

Planiram ja traktor IMT 539 da uzmem ali kad skinem jagode.Jer nemogu ni sa jednim traktorom da udjem u red sad(pa cak i tomo vinkovic od grana),taman imam mesta da prodjem 2 puta frezom.Pa sam mislio da uzmem frezu ove 3 godine dok ne skinem jagode.Kad skinem jagode lako cu ja sa 539, imaju svi prikljucci i meni je zato dovoljno 3 prikljucne masine da obradjujem(tarup,bocan freza i atomizer) i ja sam na konju onda :sjasi::sjasi::osmeh:

Onaj sa oglasa nije509,vec agria1700(iz 60ih godina)i nebi ti to preporucio,ja bi ti preporucio labinca-goldonca,sa okretnim ruckama ili imt509,pa radi sa njim 3godine i prodaj,pa uzmi 539,sa prikljuccima

Jedina mana na 509,je prebrza1brzina,ali to se lako izvede sa malim metalnim tockovima,samo se na felne od kola navare flahovi i eto najjeftinijih metalnih tockova,dusu dali za freziranje

kaki 509 ljudi i freziranje mante se toga da covek dobije bruh,toje masina kruta i mocna al freza i on je robija,brz motike spore reduktor da juris djavo ipo.
druze ja sam taj kosjerac imo sam mali labinac,sepa,509,sad 507 imam. za tebe mali labin/ goldoni ili 5o7,ovaj sa oglasa nije neki najsrecniji motor.
kad mandrkne nema mu spasa.

- - - - - - - - - -

koja je cena tog produzetka???i ima li ga ko za prodati?? e ljudi sad da pitam nesto ima goldonijevu kosu za mali labin 130cm siroka,i treba mi rezna letva sa siljatim nozevima,a ne sa tupim ka na imt kosama,...pa sad interesuje me dali je ista moja rezna letva sa siljatim nozevima kao na muta gorenje????

imam ja tih produzetaka od malog za veliki bez spojnicke samo,a te uske zube ima ivica iz loznice prodaje sad videh u rumi.

Imam ovakav motokulivator
images-4.jpg
i desava mi se kad freziram da izgubi snagu i kao da se ugusi, onda stisnem kvacilo i treba mu vremena da krene da prima ponovo gas, kao da ne reaguje dok proguta. Freziram 2 brzinom jer tako mogu duze bez prestanka da radim ako idem trecom kao da se umori motor pa onda ga pustim da radi jedno 5 minuta na ler pa nastavljam da freziram. Neznam sta moze da bude?

najverovatnije ako gubi gas elemenat pumpe,probaj kad se to desi naspi na pumpu hladne vode pa probaj sta se desava imali razlike.
ti motoi kad se pokarabese su haos,tek kad im stavas nase delove to je rupa bez dna.

Ima li negde na netu da se nadju specifikacije za IMT 509 i neka uputstva vezana za nju, imam sa stricevima zajednicku frezu, staru preko 25 godina sigurno, ali je koriscena vrlo malo, ne znam da li je paljena 7-8 godina... Valjda im je bila teska za rad pa je maltene nisu ni koristili, a ja nikad frezu koristio, pa bih joj ulje i filtere zamenio... Zato me i zanima neka literatura o njoj...

Onaj sa oglasa nije509,vec agria1700(iz 60ih godina)i nebi ti to preporucio,ja bi ti preporucio labinca-goldonca,sa okretnim ruckama ili imt509,pa radi sa njim 3godine i prodaj,pa uzmi 539,sa prikljuccima

Bravo,to mi je cilj i to ja hocu.Sad prvo da kupim motokultivator pa cemo za dalje videti.Ne bi da se sad ugrobarim sa nekom masinom pa da za 3 godine nemogu da je prodam ili da nesto veliko na njoj radim za te 3 god.Eto ja sam hteo vec da idem da gledam onog sa oglasa ali ste me dobro posavetovali pa sam odustao od njega.

Ajde ako neko prodaje ili zna nekog neka mi preporuci da pogledamo ponudu!

evo moje freze
tomos-023.jpg

bio busan rezervar i kapalo,pa kupih nov,sve zajedno sa postom izaslo1150din,rezervar600,slavina300,gumica,crevo35 i dihtung lonceta karburatora20,imale 2 vrste rezervara,ja narucio jeftiniji,neki crni,on bio500i nesto,a oni mi poslali onaj sivi skuplji,al nema veze nije neka razlika sem u boji,svi su ocrnili te nove rezervare,a meni se cini da je cak bolji od starog,nekako jace izgleda a ima sa strane providnu plastiku da moze sa de vidi kolko je ostalo goriva
tomos-021.jpg

Nazad
Vrh