Melezenje u ovčarstvu - Šta, kako i koje rase?

2kn7o6.jpg
evo mojih meleza,jagnjad ojagnjenih od 21 marta do 15 aprila,prosek na jagnjenju 2 po ovci,kombinacije su rtojno ukrstanje bergamo x teksel x sarole,unakrsno ukrstanje bergamo x sarole x sarole i bergamo x sarole,neki detalji bergamo x teksel x sarole na 55 dana bliznad teski m 32kg z 29kg,unakrsno ukrstanje na 55 dana teski m 33kg z 30kg to su srednji jaganci,ekstrem je 44 dana 28kg

- - - - - - - - - -

ftenv9.jpg
malo i butevi tih jaganjaca

- - - - - - - - - -

sobzirom da su na kukuruzu i lucerki a i nemaju nesto apetita za hranom zbog vrucine mislim da su okej

2kn7o6.jpg
evo mojih meleza,jagnjad ojagnjenih od 21 marta do 15 aprila,prosek na jagnjenju 2 po ovci,kombinacije su rtojno ukrstanje bergamo x teksel x sarole,unakrsno ukrstanje bergamo x sarole x sarole i bergamo x sarole,neki detalji bergamo x teksel x sarole na 55 dana bliznad teski m 32kg z 29kg,unakrsno ukrstanje na 55 dana teski m 33kg z 30kg to su srednji jaganci,ekstrem je 44 dana 28kg

- - - - - - - - - -

ftenv9.jpg

- - - - - - - - - -

sobzirom da su na kukuruzu i lucerki a i nemaju nesto apetita za hranom zbog vrucine mislim da su okej
Kolega cestitke ovo jako lijepo izgleda mozete li samo kod ukrstanja napisati precizno sta su majke a sta ocevi?
Pozdrav

hvala bosnian na lepim recima,mjcina strana bergamo jedna ovca dala trojke,2 ovce f1 bergamo x sarole dale dvojke,2 ovce f1 bergamo x teksel jedna dala 2 a jedna 1,sve ponovo parene sarolejom

- - - - - - - - - -

2pr7io5.jpg
evo su i ovce

2kn7o6.jpg

- - - - - - - - - -

ftenv9.jpg

- - - - - - - - - -

Kolega ako bog da i kod mene ce biti ovakvi klempaci. Mnogo su vise povuklo na sarolea ostale samo usi bergama ali podignute

- - - - - - - - - -

Evo i mojih lepotana
dsc01942.jpg

Za kolegu Kengura;
U svetu postoje nekoliko mnogoplodnih rasa ovaca .Vodece su ; romanovska, merino burola i finska mnogoplodna.
Srednje plodne su i sledece rase; istocno friziska (od mlecnih tipova ovaca), nova izraelska rasa ovaca Assaf( mlecna rasa sa kompozicijom krvi 3/8 istocno friziske i 5/8 krvi avasi).
Nova sintetska populacija po imenu Afec Awassi je isto u sam vrh mnogoplodnih ovaca sa koeficientom plodnosti od 2.2 ( 220 jagnjadi od 100 ovaca).
Sve sto ima koeficient plodnosti iznad 1.8 moze da se ubroji u mnogoplodne rase.
Price o realnom koificientu(u praxi) plodnosti su samo puste price i zelje. I najmnogoplodnije specijalizovane rase su u realnom intervalu (za rasu) oko 2-2.5 index.
Mozda ponegde mala stada,specijalizirana mozda i mogu da odu iznad koeficienta plodnosti od 2.5 no to je daleko od proseka za rasu.
Za rentabilno ovcarstvo je dovoljno imati na farmi index fertilnosti oko 1.3-1.5. Visoka plodnost nosi sa sobom i velike organizacione ,zdravstvene ,fizioloske probleme i mnogoplodne ovce u proseku su jako nezne i teske za odgajivanje (velika smrtnost,fizioloske bolesti,cesta upala vimena ,kratak vek eksploatacije i sl...

- - - - - - - - - -

120rwn8_th.jpg

120rwn8.jpg[

Poslednja izmena:
drage kolege evo mene opet.pozdrav za sve ovcare,ja sam nikica rodic iz drvara drzim romanovske ovce vec 4 god.pre sam bio na forumu pod nikom Dzigi pa sam zaboravio lozinku i morao sam se ponovo registrovati.sjeca se kolega miladinovic jer sam se sa njim najvise dopisivao.e ovako u zadnjem jagnjenju to je bilo u maju mjesecu 19ovaca mi je objanjilo 56 janjadi od toga sam odgoio 52 5x4 9x3 4x2 1x1 sada planiram posto sam napravio veliki objekat da povecam na 70 romanovskih i na njih pustam sarole ovnove o tome ste vecpisali interesuju me vasa iskustva i slike krizanaca.

- - - - - - - - - -

i da mi neko objasni kako se postavljaju slike

ovde u srbiji niko nema neko vece stado romanovki, pa koliko ja znam niko nije pustao ovna neke druge rase na veci broj romanovki (sporadicno je bilo slucajeva) tako da ce to tvoje iskustvo biti prvo.ovde svi puste romanov ovna na neku drugu rasu , pa na f1 pustaju ovnove tovnih rasa.ja sam to uradio na mojim ovcama jedne godine i ostavio tri mesanke koje ce se sad treci put jagnjiti i generalno uopste nisam zadovoljan tom kombinaciojom jer nije dovoljno isplativa

druze pusto je sabranac pisao je o tome negdje oko 30 strane ja nezelim mnogo experimentisati nego na ciste rom. cistog sarole i jagnjad za klanje ako to nebude kako ocekujem mjenjacu jer ovako sa sto dana su mi jagnjad od 19 do 24kg ali moram naglasiti da nedajem koncetrat nego mjesam kukuruz jecam i zob koliko god mogu jesti i mineralne dodatke
janjci netrose mnogo hrane u prvih 70 dana ali ovce dok doje pojedu mnogo.

- - - - - - - - - -

ovde u srbiji niko nema neko vece stado romanovki, pa koliko ja znam niko nije pustao ovna neke druge rase na veci broj romanovki (sporadicno je bilo slucajeva) tako da ce to tvoje iskustvo biti prvo.ovde svi puste romanov ovna na neku drugu rasu , pa na f1 pustaju ovnove tovnih rasa.ja sam to uradio na mojim ovcama jedne godine i ostavio tri mesanke koje ce se sad treci put jagnjiti i generalno uopste nisam zadovoljan tom kombinaciojom jer nije dovoljno isplativa
sa cim si ukrstao romanov da dobijes meleze i kakva ti je plodnost jesu li ti rom. bile ovce ili ovan

- - - - - - - - - -

moje stado romanovskih

druze pusto je sabranac pisao je o tome negdje oko 30 strane ja nezelim mnogo experimentisati nego na ciste rom. cistog sarole i jagnjad za klanje ako to nebude kako ocekujem mjenjacu jer ovako sa sto dana su mi jagnjad od 19 do 24kg ali moram naglasiti da nedajem koncetrat nego mjesam kukuruz jecam i zob koliko god mogu jesti i mineralne dodatke
janjci netrose mnogo hrane u prvih 70 dana ali ovce dok doje pojedu mnogo.

sa cim si ukrstao romanov da dobijes meleze i kakva ti je plodnost jesu li ti rom. bile ovce ili ovan

- - - - - - - - - -

moje stado romanovskih

Ne mogu a da se ne zahvalim na iskrenosti. Hvala.
ja sam izgubio dosta vremena eksperimentišući sa romanovskom. Kad sam rekao da je prirast i randman neuporedivo loš u odnosu na druge rase bio sam napadan od drugih uzgajivača.
- - - - - - - - - -

NikicaR@ Jesi li uzeo u obzir da je Sarole dosta krupna i siroka ovca pa bi mogao imati problema na jagnjenju. Bolje probaj na par ovaca da vidis kako ce to ici nego stihijski pa da se kasnije ceses po glavi. Realno gledaj stvari. Krupan ovan + sitna ovca= problem na jagnjenju. Romanovska jeste plodna i daje vise jagnjadi ali to ne znaci da je siroka. Ako uzmes prosecne tezine kod romanovske i Sarolea videces razliku u velicini ojagnjenih jagnjadi.

bato moje romanovske nisu sitne kod mene su ovce oko 60kg i nepustam ih u priplod pre deset mjeseci a imao sam jagnjadi i preko 4do5kg pa budu trojke nikada nisam imao probleme na jagnjenju samo prosle godine jedna ovca petorke dvoje krenulo zajedno pa se zaglavili nisam ih mogo spasiti ali ostalih troje je bilo u redu

- - - - - - - - - -

pokusao sam postaviti slike ali ne vredi neznam ko hoce da vidi ima na fejsbuku rodic nikica pa nek gleda

NikicaR , moje ovce su u tipu wir i na njih sam jedne godine pustio rom ovna. mesanke koje sam ostavio njih tri su od bliznih ovaca i sada ce se treci put jagnjiti . prva se dva puta bliznila a sad treci put jedno,druga dva puta po jedno a sad dva, dok ova treca prva dva puta po dva a treci put treba da jagnji za 5 dana i verovatno ce biti dvojke.jagnjad kada ce ojagnje budu vidno manja i do 30 kg ima treba 4-5meseci dok ostala jegnjad do 30kg dodju za 3meseca bilo da su iz dvojki ili jedinci. ove tri nisu poliestricne i ne jedu nista manje od ostalih ovaca tako da oni koji govore o superiornosti meleza od rom ovnova lazu.ne kazem da nema i dobrih meleza ali to nije sigorno neka konstanta i da bi dosao do nekog veceg broja jedinki trebaju ti godine i mnogo selekcije za koje ti treba jos dodatno vremena a po meni dodatni problem jos nastaje kad treba da dobijes generaciju f-2 u kom pravcu dalje da ides

slavis ovnovi prenose plodnost do dvadeset posto a ovce do 60 posto na potomstvo da se razumijemo ja nezelim experimentisati sa melezima mislim ukrstiti rom.ovce i sarole ovnove i svu jagnjad za klanje

ja sam samo odgovorio na tvoje pitanje i podelio svoje iskustvo sa svima vama, razumeo sam ja sta ti zelis i da je to drugacije od onog sto sam ja radio.tvoje iskustvo ce biti znacajno za one koji budi krenuli tvojim putem.

Nazad
Vrh