Melezenje u ovčarstvu - Šta, kako i koje rase?

Meleženje je moj način bavljenja ovčarstvom. Ove god ojagnjilo mi se 12 poluromanovi a 6 se obliznilo. Prvo jagnjenje. Ovan romanov i nije bio neki verovatno 75%. Pario sam ih šarole ovnom. Jagnjad su odlično napredovala. Zadovoljan sam ovom kombinacijom i neću menjati. Planiram da celo stado zamenim melezima romanovske f1 i f2. Ove god sam upario veći broj ovaca sa rom ovnom koji je dosta kvalitetniji nego predhodni. Plodnost poluromanovi i tovnost i mesnatost šarolea je potvrđena i u praksi.
kolega sarbanac interesuje me tvoje iskustvo sa ukrstanje rom.ovaca i sar.ovnova da malo opsirnije objasnis i ako imas slike da postavis poz.

Kolega majilovac je postavio domaci zadatak u melezenju i to je jedino sto pozdravljam do sada znaci ili bergamo x sarole ili Wirtemberg x sarole sve ostalo meni ne pije vodu. Imao sam meleze sa romanovskim ovnovima i iskustvo je gorko kao kod kolege slavisa tako da toplo preporucujem izbegavanje takvih kombinovanja od toga samo moze zaboleti glava.

nikiceR ono sto ces dobiti od te kombinacije je veca prirast jaganjaca od romanov x sarole kontra cista romanovska,ili drugim recima dobice sto planiras,

tacno je da ce imati bolji prirast, ali ce da kazem radni vek ovaca biti znatno kraci jer ti melezi zbog brzeg prirasta i vecih porodnih masa dodatno iscrpljivati ovce sto ce kasnije ili odraziti na plodnost majki ili ce morati da radi duze odmaranje ovaca izmedju mrkanja da bi povratile kondiciju. takodje zbog remonta stada morace i deo ovaca da pari sa ovnom rom rase i za njega mora da ostavlja najbolja grla iz stada da bi sacuvao genetiku, dakle imaces duplo vise obaveza

29nbaqf.jpg

evo jedne f1 kobinacije,vec dobro poznata od ranije,jako dobre rezultate imam od ove kombinacije,jagnjenje ponovo pocetkom januara

Nikice zasto prelazis na melezenje kada imas kvalitetno stado romanovski? Pricao sam sa par drugara koji imaju romanovsku kazu da je vec trziste zasiceno sa njom a vidim da je ima dosta i u oglasima.

Nikice zasto prelazis na melezenje kada imas kvalitetno stado romanovski? Pricao sam sa par drugara koji imaju romanovsku kazu da je vec trziste zasiceno sa njom a vidim da je ima dosta i u oglasima.
bato prelazim iz prostog razloga sto se nemogu vise natwzati sa ljudima kad me zovu i kazu skupo ti je ima po 300km . ima ali sta krizanci koji samo lice na rom. zasada nemam problem sa prodajom ali u naredne dve god cu svakako ukrstati romanovske ovce sa sarole ovnovima a sve potomstvo za klanje.poz.

Nikice kakav prirast očekuješ kod jaganjaca rom x sarole, koliko bi mogli biti teški npr blizanci sa 100 dana ? Koliko su ti teški rom jaganjci sa 100 dana, neki prosek ?

sto se tice ove kombinacije meleza kolega goranue ja sam zadovoljan,f1 je nesto manji od bergama tezi i bitna stavka konverzija hrane nesto manja nego bergamo,imam 2 grla,plodnost je 2 po jagnjenju,sa ovim melezima imam jqgnjenje na 7-8 meseci,ovna pustam kada meni odgovara jagnjenje,i na ove f1 pustam ponovo sarole i te jaganjce na klanje,prirast sam imao oko 400g u tovu bez kupovnog koncetrata niti pravim,hrana kukuruz i lucerka,prirast moze i bolje sa boljom ishranom,

- - - - - - - - - -

tesko je reci sta od koga vuku,vizuelno kao sto se vidi butovi i grudi na saroleja,nesto vislja od saroleja,plodnost kao obe rase,mlecni melez sa kojim se mora pazljivo jer ima solidnu kolicinu koju mali jaganci nemogu posisati

Nikice kakav prirast očekuješ kod jaganjaca rom x sarole, koliko bi mogli biti teški npr blizanci sa 100 dana ? Koliko su ti teški rom jaganjci sa 100 dana, neki prosek ?[/QUOTE
kilaza romanovskih jagnjadi sa 100 dana mi je u prosjeku oko 23 kg ali tu je najvise trojki a bio bih zadovoljan kad bi melezi za to vreme imali neki prosjek preko 30kg

za 100dana moze,da kazemo da su jagnjad oko 3 kg na jagnjenju sto znaci da je prirast oko 270g dnevno na tih 100dana,ovo je moguce ali zavisi od velicine legla ovaca,

Da bi se ovcarstvo isplatilo neophodan je odtedjeni broj plotkinja. Ja bih rekao da je pitrebno bar 50 da ne kazem vise. Takvo stado mora da se hrani dobrom jeftinom hranom manje vise po zelji. Takodje je veoma bitno da svaka plotkinja mora biti spisobna da se u takvom stadu samostalno brine o odgoju potomstva bez neke velike asistencije coveka. Kad se sve to sabere onda je potrebna rasa koja rado pesaci koja dobro prati coveka na pasi koja jagnji oko 2jagnjeta koje moze za 3 meseca da imaju po 30-35 kg i koja je vansezonska a bi se prodaja migla dobro planirati. Koja je to rasa odlucite sami

Nazad
Vrh