Mehanizacija za održavanje zatravljenih površina u voćnjaku

Hmm... 539 kad bi ju podigo ti bi ju vrlo brzo spustio nazad na zemlju. Neznam kolko je teška, al vjerujem da nije ispod 600-ak kg + što je široka 3 m. Moožda bi mogo kosit u nekoj manjoj travi i to prvom sporom. Ipak je tu 5 duplih noževa i 3 metra radnog zahvata.

Juče stigao Zannon 1.9 m , evo par slika posle probe .
Apsolutno se slažem sa Bećarinom . Juče mi je došao drugar da proba sa njegovim traktorom ovaj tarup ,pošto se razmišlja da kupi . On ima YTO 45 ks. I nije mogao nikako da ga uključi a da mu ne ugasi traktor . Nego je uključivao kardan kad je traktor ugašen ,pa onda palio traktor što je veliko oprerećenje za njega .Dvojica poznanika imaju isti ovaj tarup i jedan ima imt 565,drugi Imt 567 obojica imaju problema sa startom ,morau da mu daju veliki gas da bi startovao .

Činjenica je da malčer traži dosta snage za pogon i uključenje, al da im gasi traktor do nije uredu. Možda im kvačilo nije uštimano.

Ma sigurno da kvacilo ne odvaja na drugom stepenu, ako raskvaci mora da ukljuci kardan. A sta ce se desavati kad pokrece masinu to je vec stvar snage traktora.
A za 539 i onu koslilicu sa slike..boga mi tesko da ferdza ista tu moze da ucini. Mozda neki kraci eksperiment, zezanje, dokazivanje....da zalaufa na prazno pa tako zalaufan da udje u travu pa dokle iszdrzi izdrzi, a da primi gas pod opterecenjem....ne verujem.

Činjenica je da malčer traži dosta snage za pogon i uključenje, al da im gasi traktor do nije uredu. Možda im kvačilo nije uštimano.

Ovaj sa YTO -45 ks ima brzi kardan i sporiji kardan ( ručica napred ili nazad ) . Na normalnim obrtajima kad upališ traktor i hoćeš da uključiš kardan sa malčerom on ugasi traktor .A traktor je nov mislim 1,5 god.E sad dal je kvacilo ili snaga malčera ...

Kosacica je pri kraju, resio sam da je sam napravim, naravno uz pomoc strugara. Širina je 2.1m i ima 3 diska, ali prava diska, tj ploce lima debljine 8 mm i precnika oko 600mm na kojima su izbusene rupe i nakaceni po 4 noza na svakom disku, nozevi su od imt-ovih roto kosa. Bogami ispašće teška oko 200 do 250 kg ali će je imt 539 sa duplom vučom nadam se nositi jer je on napred dosta tezi od običnih 539. Inače planirao sam da pokrije celu sirinu traktora i da izadje oko 0.5 m van traktora sa desne strane, a služiće za međurednu obradu u onom delu gde freza pipalica ne radi tj. negde oko 3 metra širine. Za koji dan stavljam slike.

Sto se tice tezine 200-250 kg, to ni za obicnog ferdzu nije problem, ti ces da je nosis lako.
E sad sto se tice potrebne snage za pogon..zavisi koliko ces to da ubrzas, (posto je dosta nozeva ne mora da bude prebrzo) u kolikoj travi ces da radis...ali 2,1 metar nije mali zahvat.
U svakom slucaju pozuri, eno trava vec raste :)
I kaci slike odmah
Sretno

pozdrav svima,nameravam da kupim kosilicu (rucna izrada) za imt 533,e sad imam jednog majstora u selu koji ih pravi (menjac od merscedesa i sa letecim nozevima ukupne sirine 140cm) za 420e,i drugog,u susednom selu,koji ih pravi od ladinog diferencijala,nozevi sirine 150cm za 350e,pitanje je sad koju uzeti i da li su to realne cene?

Pa tu je to sto se cene tice. Oko 200 evra i nesto vise je materijal za takav malcer, ruke i zarada je ostalo.
Sama razlika u tipu diferencijala ne mora da bude prednost ni jednog od njih.
Uporedi od kog lima je pravljen, koje debljine, da li je od novog ili starog materijala, ima li neki od njih mogucnost pomeranja u stranu, mogucnost podesavanja visine kosenja....

Pozdrav svima!
@dejan 351 - ja sam pravio od Ladinog diferencijala prečnika 1metar, i blokirao sam jednu poluosovinu da ima prenos 1:2...i diferencijal se jako greje(peče), jer su trkači u stalnom obrtanju, a nisu za to predviđeni!

Bolja varijanta je blokirati trkače npr.zavariti, i onda dobiješ klasičan reduktor 1:4 i nema zagrevanja dif-a, al tad i obrtaji noža budu mnogo povećani...

pozzz joe!

Ali ne smeta ta povecana brzina nista, nije to prebrzo.
Ja sam povario trkace na ladinom diferencijalu i to na malceru precnika 1,6 m koji tera imt 533 i nemam bas nikavih problema, a kosim sa njim sto kod sebe sto kod drugih sigurno preko 15 ha voca po par puta godisnje.
Sa nozevima sam eksperimentisao, od raznih gibnjeva, pa sam pokusavao da kalim obicno gvozdje, ali ipak su se najbolje pokazali nozevi napravljeni od ficinog gibnja.

Naredni postovi premešteni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?4309-Chat-u-voćarstvu

Poslednja izmena od urednika:
I kod mene su trkači zavareni a diferencijal je od Forda, samo što mene to dosta više košta. Doduše nisam štedeo ali dosta više. Samo lageri za kućišta osovina 6 komada po 1200 dinara(malo bolji lageri) izašlo 7200 dinara. Materijal za osovine (prečnik 45mm), kućišta, za 3 remenice prečnika od 150 do 200 mm i lim 8mm za diskove me košta skoro 200 eura. Plus diferencijal 30 do 40 eura ako je dobar. Nožići 12 kom i original šrafovi za njih i kaiševi 4 komada sve oko 60 do 70 eura. Strugarska obrada svega toga ne znam još ali neće biti ispod 150 eura s obzirom da su mi oni sve spakovali samo da zavarim. Cevi i limovi za prekrivanje oko 200 eura. Mislim ljudi da se ne zezamo ako hoćete dobru mašinu od novih delova i da nije slabo i fušareno onda ovakva mašina teško ispod 600 do 700 eura, uostalom za ovakve od 2m sa više glava svi i traže oko 1000 eura. Kompletan troškovnik ću izneti za 10 tak dana kad sve bude gotovo a biće i slika. Već sam slikao neke fotke dok je još u izradi.

juce odneo kaparu za roto kocacicu,ipak sam se odlucio za ovu sa mercedesovim menjacem,bice gotova za desetak dana,inace ima 3 radna polozaja (visina kosenja) ,nove konstukcijske cevi i lim od 1,2 mm,dva leteca noza (od nekog gibnja),sve u svemu korektno izgleda jer sam isao kod komsije koji je kupio od njega pre 3 godine i do sad je samo ostrio nozeve

Kaže: "Jel to Perfektica i disk odradila posao. Može koja slika - znam da imaš (što bi rekao jedan profesor)."

I ja okačim sliku, a on se sad (kad je sebi nabavio kosilicu) pravi englez. ;)

P.S. Neimenovani će se sam prepoznat.

Neimenovani se evo sam prepoznao. (Ne voli engleze, ali ih poštuje, pa ne želi da ga uspoređuju s njima.;) )
Do sad sam 2 x pokosio (helikoptiro). Relativno zadovoljan jer mi voćnjak nije pripremljen za takvu kosilicu. Neravno mi između redova a redovi malo podignuti (kao ogrnut suncokret) pa sam morao ići malo višlje. Zahvat kosilice-malčera je 150 i da sam znao trebao samo tražiti bar 160 cm jer i u ovom voćnjaku međurednog zahvata 4 metra bi trebao ići 3x. Ljevo, desno i kroz sredinu. To planiram riješiti širim herbicidnim pojasom pa onda ići 2 prohoda. Inače ga moj TD 4506 vuče lagano u 1 brzoj. Mogao bih i u 2 ali onda nestigne izmalčirati. Još jedan nedostatak je da malo ostaje ispod točka ali se to ispravi kad na klizačima malo spustim malčer. Nisam znao ali sam u radu saznao da ga moram podizati pri izlasku i izlasku iz reda ( tu je onaj tvoj "klateći" točak u prednosti).

Slika iz rada zasad nemam ali će biti jer planiram još jednom pokositi (sad kad imam čime , jelte) dva tri dana prije berbe da mi ekipa što manje gazi po rosi kada krenemo.:osmeh:

Za sada samo ova od subote.

Kako sam i kazo 180 cm je uvijek bolje nego 150, a 180 bi vuko bez brige. Za ravnanje predlažem: redovno par puta kositi (nedozvolit da trava preraste), nakon kiše kad se fino prosuši uzet (težu) drljaču i podrljat par puta i to svaki put u suprotnom pravcu. Nakon toga bi dva prohoda valjkom bila točka na i. Za "skidanje" brda unutar reda probaj malu tanjuraču od 20 (ili 24) diskova preko poluge nagnit da ti visi na desnu stranu, raspusti toplinger do kraja, španere dobro zategni, tanjuraču ukosi na drugi zub i lagano sa vanjskim diskovima zadnje desne baterije "odori" od sredine reda. Ostatak u samoj sredini svuci motikom. Nakon svega maznit litru garaševine Gradac (Bapska) u kombinaciji sa Jamnicom. :osmeh:

Ljevo, desno i kroz sredinu.
Probaj prvo kroz sredinu.
Kad vec moras tri puta lakse ti je da samo jednom prolazos punim zahvatom a ostala dva puta manjim. Kad ides prvo levo i desno ides dva puta pun zahvat, a treci put neku bezveznu usku traku ali moras ipak da prodjes?

---------- Poruka napisana u 21:27 ---------- Prethodna poruka je at 21:26 ----------

To je tako predviđeno da mu gemišt bolje legne.
A to ?
A dobro, dobro....Batad ,bar naostri tu motiku jbg :)

Nazad
Vrh