Mehanizacija za održavanje zatravljenih površina u voćnjaku

@zicaprom, moj ti je savjet kupi tarup jer njime možeš i granje nakon rezidbe uništiti. Travu on usitni i sa valjkom koji je iza njega on je pritisne uz zemlju i nedozvoljava gubitak vlaga i prodiranje nove trave. Kasnije kad dođeš do kakvih para kupi sebi i kosačicu (novu ili polovnu) kao one sa slika. Sa kosačicom imaš mogućnost da mnogo brže obaviš košenje.

Ja sam i hteo da kupim tarup(kao na slici koju sam postavio, ili misliš na neki drugi). E sad da li to znači da se sa kosilicama brže kosi nego sa tarupom, tj kojom brzinom se ide tarupom, može li trećom sporom ili mora drugom sporom, on se obrće dosta brzo negde reda veličine oko 5000 obrt. u minutu pa mislim da će postizati kositi i u trećoj, mada nisam probao to samo pretpostavljam. Što se tiče tepiha od trave to sam gledao na nekim klipovima i mislim da je jako korisno.

Mulčanje je vrlo dobro. Međutim, ja se još nisam odlučio za kupovinu istog (cijena). Kosilicom, čije sam slike postavio prije nekoliko postova, kosim travu u 2. brzini (brzohodnom) sa 12 noževa. Iza kosilice ostaje tepih kao golf teren, a pošto je sama kosilica, tj. cijela njena težina oslonjena na valjak, od dijelom dobro i valja, pa sam jednostavno zadovoljan.

U svakom slučaju svakako mulčer ima svoju cijenu, a rezultat je neupitan.

Ma nisam ja ni protiv kosilice ali iz razloga koje sam naveo ( povraćaj 40 % od moje opštine) ja bih kupio novu kosilicu ili tarup. nisam nešto video u ponudi nove kosilice sa noževima kod nas pa ako neko zna gde mogu da se kupe i koliko koštaju okačite ili pošaljite na PP. Svejedno mi je koja mašina obe su dobre i meni trebaju samo za košenje ne i za seckanje granja to izbacujem iz voćnjaka čim završimo rezidbu; jedini uslov je da ima zahvat oko 1,8 metara i da može dosta brzo da se kosi jer bih kosio 4 do 5 puta godišnje.

Konačno puštena u rad. Treba pojačat kilažu na federu koji vraća disk u radni položaj jer se sporo vraća u radni položaj pa onda nekad oko stabla ostane nepokošene trave. Jasno treba i malo prakse za pravac, ovo je prvi radni dan. :) Traktor radi na 1500 o/min, kardan se vrti oko 650 o/min, a radna brzina je oko 3,3 km/h.

I jedan kratki video košnje jabuka. Kosilica Gramip 1,8 m, IMT-549, druga brza i gas.

Poslednja izmena:
Abro oko diska je stavljeno armirano gumeno crijevo (sajlom povezano oko diska) tako da ono ublažava udarac u stablo. Ovo je prva košnja i sad nevidim poslijedice na kori. Ipak je to manja brzina kretanja. Vidit ćemo kad povećam kilažu na oprugi za povrat diska oće bit ozlijeda, al čisto sumnjam. Ići će kombinacija prvo košnja pa kad trava malo naraste onda prskanje sa herbicidom, pa opet košnja, pa herbicid... tako da će godišnje bit par košnji sa diskom unutar reda.

Kopka me nešto u vezi voćnjaka a ovakav vid obrade mi se sviđa više od prskanja.
Ako sam te dobro shvatio nemože stalno ovako ? Ipak mora i prskanje?

Ma nemora. Višnja (osim kalemljene) tera izdanke iz tla pa kad ih oprskaš (ako su veći) list otpadne, a mladica ostane stršit. To mi se nevolim i zato ide kosilica u proizvodnju. Zna se dogodit da i pojedini korovi narstu jako visoki (sirak, koštan, ambrozija...) i nkaon prskanja ostanu stršat.

Košnja trave unutar reda u voćnjaku bi trabala ići sa navodnjavanjem ili na područjima di ima dovoljno kiše i di je ta dovoljna kolicina vode kroz godinu dobro raspoređena. Ovo kažem zbog toga što i trava treba vodu, a i hranjiva iz tla... općenito je konkurent biljci, ponajviše za vodu. Al sa druge strane košnja je puno bolja opcija nego prskanje herbicidima.

Sviđa mi se prva mašina, a šta je sa onim točkom na kosilici, je li uvijek onako lemuda? :)

Nema duzina toplinka uticaja posto je lanac veza sa tackom gde se kaci toplink, sto je dobro resenje jer lepo kopira teren (ili se umesto toplinka stavi lanac, isti efekat se postize)
A taj tocak mora, tj bolje je da bude ovako vezan (da rotira oko osivine) nego da je kruto vezan. Ovako moze da kosi i dok okrece sa spustenim malcerom.
Kada se brzo vozi malo bezi pa ruznjikavo izgleda, ali ne smeta nista. Kada se sporije vozi on se mnogo bolje ponasa.
Na spravi koju sam pravio sam prvo imao krutu vezu na zadnjem tocku ali sam promenio i sad imam slicnu situaciju.

Sviđa mi se prva mašina, a šta je sa onim točkom na kosilici, je li uvijek onako lemuda? :)

To se tako nosi. Klati se zato što nekad traktor uđe u mali vagaš, a bočne skije nasjednu na zemlju pa on onda klati ljevo desno. Bitno je da točak stoji okomito na podlogu i da nije ausvinkl nosač jer onda kosilica vuče u jednu stranu.

Konačno puštena u rad. Treba pojačat kilažu na federu koji vraća disk u radni položaj jer se sporo vraća u radni položaj pa onda nekad oko stabla ostane nepokošene trave. Jasno treba i malo prakse za pravac, ovo je prvi radni dan. :) Traktor radi na 1500 o/min, kardan se vrti oko 650 o/min, a radna brzina je oko 3,3 km/h.

Svaka čast za kosilicu, odrađena je extra!
Čak što više jako lepo radi, nevidim ja tu nikakvih problema oko jačine federa za vraćanje...sve je to ok.
Svakako se vratiš sa druge strane, i obriješ što je ostalo...jest da nemože idealno, i mora malo ostati trave oko stabla!
Al je učinak više nego odličan, i jako mi se sviđa.

Sve pohvale, i nek te dugo služi...
pozz joe!

Naredni postovi premešteni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?1708-Herbicidni-pojas-unutar-reda

Poslednja izmena od urednika:
bećarino ! odlična kosilica ili drobilica trave i korova zato što ima dva noža *mislim da fale samo kopir točkovi ? a nije ni mnogo teška može se nositi i nekim manjim traktorom*

Iza na sredini ima valjak (malo se vidi) širine oko 1 m, za regulaciju visine košnje. Nije moja tako da neznam kako se nosi i ponaša u radu. Mislim da bi traktor od 60-ak ks radio sa njom fino, al u normalnoj travi.

Iza na sredini ima valjak (malo se vidi) širine oko 1 m, za regulaciju visine košnje. Nije moja tako da neznam kako se nosi i ponaša u radu. Mislim da bi traktor od 60-ak ks radio sa njom fino, al u normalnoj travi.

Mislim da ne treba tu snaga 60-tak konja, moze to da nosi i 539 samo pazljivije prilikom ukljucivanja da ne zagusi i nema problema

Nazad
Vrh