Mehanizacija za održavanje zatravljenih površina u voćnjaku

Pa bas zato sto po nekad kaisi proklizaju.
Nozevi sa dva diska se moraju preklapati kako ne bi ostajalo nepokoseno iza njih, ali tako montirani da nikada ne dodju u tacku da su jedan naspram drugog jer bi se tad udarili. Posto kaisi nekad proklizaju onda se taj polozaj menja pa je moguce da dodju u takvu situaciju. Sa lancem je to manje verovatno jer bi moralo da prezubi i to nekoliko zuba. Taj princip je uopstalom na svim masinama sa slicnom konstrukcijpm, rotaciona kosa npr. Ali hajd, posto se rotiraju na svojoj osovini ne moraju bas da se polome ali nije dobro da se udaraju.

I jos jedan detalj

Posto su ovde ostavljenje obe poluosovine, ona druga, pozadi, je morala biti fiksirana ali to znaci da trkaci nonstop rade. Koliko oni mogu da izdrze je vec diskutabilno. Njihova osnovna uloga u diferencijalu nije da se stalno vrte.

Zavarene su poluosovine pozadi, vidi se i na slici. Kosilica služi već godinama odlično. Ne čuju se da kad lupaju niti imaju oštećenja kad ih naoštrim početkom sezone. Normalno, otupe se od rada i pomenutih bentova.

Pa vidi se da su zavarene a i nekkao moraju da budu fiksirane inace se diskovi ne bi okretali vec one. Bolja varijanta je zavariti trkace.
Nisu se do sad sudarali nozevi ocigledno, jer to bas mora da se cuje i nece se sudariti samo jednom, cuce se to dobro ako se dogodi a velika je verovatnoca da se nekad hoce dogoditi, jer za to uslovi postoje.

Kad stignem, uslikaću položaj noževa na diskovima čelo na čelo prije postavljanja remenja, pa da vidim položaj.

Evo danas sam nabavio mašinu. Polovna kosačica za voćnjake, malo je starija ali ovakvu nebih mogao novu uzeti. Polovna sa pristojnom cijenom.

Spremna za košnju. Dodatno smo ugradili disk za košnju oko stabla pogonjen hidromotorom. U orginalu disk je bio pogonjen preko remenja, al taj disk nismo imali.

Bila je ovakva na prodaju, skoro sam je gledao. 800€. Gdje si nabavio ovaj hidromotor? Ovakav bi mi trebao

Nabavio sam ga u Osijeku. Di si gledo takvu kosilicu i kakvom je stanju?

Kako si zadovoljan sa svojom? Kolko brzo možeš ić u takvoj travi ko na slici, jasno da normalno kosi, da neostavlja "francle"-"čuperke" iza sebe?

@ Voć@r
Taku sam tražio po našim oglasima ali nema. Jesi je našao kod vas u oglasu ili je bila po narudžbi i koja joj je bila cijena.

@ Bećarina.
Prekokrasno! Samo ne znam za što je ono treće crijevo hidraulika.

Ova moja ima 4 noža. Dva u sredini i po jedan na rukama. Hidraulično pomeranje, a za pipalice treba da se stave nove sajle, ove pokidane. Kupljena je kod domaćina koji ju je koristio godinu dana, a uvoz je iz švajcarske. Neznam godinu proizvodnje. Cijena 850€. A za ovu ko u bećarine, mislim da je još na prodaju.

evo je

@ bećarina, moj goldoni od 50ks je nosi odlično. Prvom brzom kosili. Mada trava još nije ni velika ni gusta, čisti odlično.

Da, te kosilice ko tvoja (i moja) traže malo snage za pogon.

Di (koje mjesto) se prodaje ta kosilica koju si usliko što je ko moja?

Jedno selo blizu Bijeljine. Ima još nekoliko drugačijih modela, različitih proizvođača. Meni su bile skupe, jer treba uložiti u njih. Ima kao ovu moju, iste marke ali bez "ruku" i uža je puno. negdje oko 120-130cm. Traži za nju 300€ samo da je se riješi. Lik uvozi razne mašine iz Švajcarske.

Jedan OT: Jel mi možeš na PP poslat telefonski broj od tog tipa. Jesi možda primjetio jel ima na lijevoj strani (kad stojiš iza nje) na boku otvor za nosač diska ko moja kosilica?

Nisam uzeo broj, ali mogu da nabavim sutra. Nema otvor kao tvoja ali ima duplu remenicu za bočni izvod.

Evo i ostalih slika. Nebih nikoga da reklamiram, ali ide sezona i mehanizacija nam je svima neophodna.

Unaprijed fala za broj. Otvor se u haubi lako izreže, a i nosač u centru remenice se da rješit. Sve se da rješit.

Zvat ću mu komšiju ujutro. Tebi je to relativno blizu. Možeš skelom preko Jamene :)

Slabo poznam Bosnu, pogotovo taj dio, tako da neznam di je koje mjesto. Al nema veze, nazvat ću ga, ako da kaki dobar popust možda trgujemo.

Kolege ja bih trebao u narednih mesec dana da nabavim jedan tarup ili kosilicu za izmeđuredno košenje u voćnjaku, Imam za košenje oko 5 hektara a na jesen će biti još pa bih hteo fabričku alatku a ne ručni rad jer će puno raditi. U mojoj opštini (Svrljig kod Niša)imamo povraćaj od Opštine 40% ali samo na novu mehanuzaciju pa računam da ću novu mašinu dobiti za cenu polovne ili malo više ali zna se da je novo novo. Hteo sam da pitam ima li ko iskustvo sa tarupima kao na slici, naime ono su dosta jaki ali me interesuje kako kose meku travu pošto ja tek od ove godine zatravnjujem između redova, do sada sam sve frezirao, pa će trava u početku biti dosta meka, mada ovi tarupi mulčeri rade sa velikim brojem obrtaja pa se nadam da će sama brzina doprineti boljem odsecanju.
geo-efg.jpg

Nazad
Vrh