Massey Ferguson

Sta se desava ako radi volan kada je ukljuceno kipovanje? Imam taj problem na kejsu vise od mesec dana ne mogu da rese majstori...
Moze biti vise problema...zavisi kakvu glavnu pupmu imas...pocni od ventila prvo(ostaje npr na pola otvoren),odnesi i orbitrol na proveru.

Onda sam nešto pomešao.... Ostalo mi u sećanju da ima dve zupčaste spojene i da su u menjaču. A kakva mu je onda pumpa? Kako to da nema gumice koja god da je? Mislim da bi morala imati jer kako bi zaptivala između sklopova.

Oni imaju dopremnu zupcastu pumpu u menjacu,a glavna pumpa je klipno-aksijalna,i ona je pogonjena isto kao i mala,ali je fizicki spolja.mala je niski pritisak,a sve ostalo gura velika,koja ima promenljiv protok u zavisnosti od potreba.

NIsam stručnjak,ali na to pitanje bez otvaranja mjenjača možeš samo dobiti odgovor koji nemora biti točan.
kažu da su to najbolji mjenjači na tim traktorima,e sad šta je traktor radio,s kojim priključkom itd...to je po meni jednako važno kao i kako se traktor održavao.

Da li je neko rasturao glavni cilindar kvačila? Rasklopio sam svoj, i povadio delove. Kupio sam set za reparaciju koji sadrži gumu koja ide na na klip, gumu koju klip gura, oprugu i metalnu pločicu za oprugu.
Iz cilindra sam izvadio klip, oprugu, gumu koju klip gura, oprugu, gumu na dnu klipa i jednu sumnjivu "platnu".
Levo su delovi koje sam izvadio, desno delovi koje sam dobio u setu. Sumnjiva platna je ova crna sa rupom, koja je bila na opruzi.
Takođe je oštećena i gumica na dnu cilindra, koju nisam dobio u setu.
Opruga iz cilindra je ravna, a opruga iz seta se sužava na kraju.
fc315e41eddacb40252ea1706f116de4.jpg
83cd9af67d3ce358b94c4797ca3f72eb.jpg
486c73ffd5c7f1bdc0e5063d4fa0e173.jpg

Od maseja nisam ali od auta jesam i sve je to na isti fazon (sem gumice u dnu cilindra), da ne kažem princip je isti sve su ostalo nijanse. Ovaj neodoljivo podseća na npr od starog Mercedesa 123 (ako se dobro sećam) a pomalo i na Audia 100 kao i na Alfu 33 itd itd... stim da je tamo mera 19,05mm a ovde kod tebe je vrv 22,2 ili čak 25,4mm. No, to sad i nije bitno. Kada se kombinuju gumice od auta i kamiona u traktore onda su bitne mere.
E, sad prva stvar. Na prvoj slici gde su delovi, na levoj strani si napravio malu grešku tj okrenuo si klip u odnosu na oprugu za 180 stepeni. Nije to neki problem ali čisto da znaš da ga ne pokušaš sastaviti tako (mada verujem da znaš) a i da neko ko ovo bude čitao zna da ne ide tako nego obrnuto.
Druga stvar. Ta sumnjiva platna nije sumnjiva. Postavlja se u gumicu koju gura klip i na nju se oslanja opruga.
Znači redosled sastavljanja ide ovako: Oštećena gumica u dnu cilindra -) Opruga -) Sumnjiva platna -) Gumica bez rupe -) Klip na kom je gumica sa rupom -) Odstojni prsten -) Seger osigurač.
To je to što se tiče starog seta.
U novom setu nemaš onu gumicu koja ide na dno jer je u principu ni ne možeš namontirati na takvu oprugu kao što je ta nova. Morao bi vratiti staru oprugu ako želiš tu gumicu na dnu. Inače ona služi da drži oprugu na pravcu (paralelno sa cilindrom) tj da se platna jednako oslanja na gumicu koju gura klip. A drži je i da ne žulja po cilindru iznutra (takoreći da lebdi u cilindru). Koliko ja znam. U novom setu si umesto sumnjive platne dobio metalnu pločicu koja ima identičnu svrhu kao i platna. Tako da bi redosled sastavljanja sa novim setom bio sledeći: Opruga -) Metalna pločica -) Gumica bez rupe -) Klip na kom je gumica koja ima rupu -) Odstojni prsten -) Seger osigurač.
Moj savet, moje mišljenje je da ubaciš nove gumice na stare delove (na staru oprugu, na staru oštećenu gumicu koja ide na dno, platnu.... ) pod uslovom da ta gumica bez rupe ima podjednak oblik kao i stara i to u delu gde ulazi ona sumnjiva platna-metalna pločica. A verujem da ima. Ona druga gumica koja nailazi na klip bi morala odgovarati jer se klip ne dobija u setu pa samim tim mora štimati. Znači samo ti je upitna ta gumica bez rupe. Ako ona štima, pakuj sve staro nazad jer koliko vidim nova opruga je slabija-kraća (deluju mi zavojnice od opruge mršavije) i samo ćeš imati problema kod vazduširanja zbog toga.

Deluje mi da treba ovako da se napakuje, kao što sam fotkao. Stavio sam novu gumicu na klip, novu gumu posle klipa, novu pločicu na staru oprugu gde nailazi u gumu posle klipa, i gumu na dno cilindra.
Nova opruga je duža od stare i jača, i metalna pločica ulazi na širi deo.
Čini mi se da je ova platna sa rupom stajala u gumi koji klip gura, jer na toj gumi nema tragova da je nažuljala opruga, tako da metalna pločica verovatno menja tu platnu sa rupom da ne žulja gumu koju klip gura. Na gumi na dnu ima tragova kako ju je pritiskala guma, tako da tu verovatno ne ide ništa na kraj opruge. Tu metalna pločica ne može ići, jer bi sprečila da ulje izađe iz cilindra.
e6ed4e43ec79552fb8c82bdcb3e70514.jpg

Deluje mi da treba ovako da se napakuje, kao što sam fotkao.
Da, može i ova opcija. Ubacio si novu metalnu pločicu umesta platne. (y)
Nova opruga je duža od stare i jača, i metalna pločica ulazi na širi deo.

Ako je nova opruga jača, stavi nju. Stara opruga je radila dok su bile stare gumice (potrošenije pa je otpor manji) sa novim gumicama možda neće imati snage da vrati klip u početni položaj i onda ulje neće ulaziti u cilindar i imaćeš problema kod vazduširanja-luftiranja sistema.
Čini mi se da je ova platna sa rupom stajala u gumi koji klip gura, jer na toj gumi nema tragova da je nažuljala opruga, tako da metalna pločica verovatno menja tu platnu sa rupom da ne žulja gumu koju klip gura.
Pa da, to sam ti i napisao u postu iznad: Ta sumnjiva platna nije sumnjiva. Postavlja se u gumicu koju gura klip i na nju se oslanja opruga.
Ok, možda nisi shvatio.... (y)
Na gumi na dnu ima tragova kako ju je pritiskala guma, tako da tu verovatno ne ide ništa na kraj opruge.
Ovde si verovatno napravio lapsus... Na gumi na dnu ima tragova kako ju je pritiskala opruga. To si mislio da napišeš?
Tu metalna pločica ne može ići, jer bi sprečila da ulje izađe iz cilindra.
Tako je. Metalna pločica niti platna ne idu na dno. Štaviše ne mora ni ta oštećena gumica ali neka, ubaci je. Biće bolje.
--------------------------
Jedan savet:
Dobro bi bilo da proveriš ulaz ulja u cilindar. Trebalo bi da ima dve rupe od koje jedna ne može da se začepi jer je nekih 3mm ali pored nje ima jedna mala koja je oko 1mm i ona je zadužena za napajanje prednjeg dela cilindra. Ta milimetarska hoće da se začepi (retko ali desi se) od kojekakve prljavštine.
Jedna caka:
Čak i pored svih zamenjenih gumica i očišćenih delova, hoće cilindar da se uzdr.a pa nikako da se dobije normalna pedala. E onda uzmeš i izvadiš seger i onaj odstojni prsten (ali samo kada je cilindar namontiran), onda će ti šipka držati da klip ne izađe iz cilindra i tako izluftiraj sistem. Kada se izluftira i dobiješ normalnu pedalu, vratiš nazad odstojni prsten i seger i to je to.

Da, opruga je pritiskala gumu na dnu. Očistio sam ceo cilindar, nije bila mala rupa zapušena.
Probaću sada da li ću dobiti kvačilo ili ću morati da skidam seger.
Hvala Siniša na pomoći!

Nema na čemu!
Jesi merio stare gumice kolike su? Pogotovo ona koju gura klip. Ta vedri i oblači. Sa kljunovima šublera samo ovlaš dodirni gumicu da bi dobio tačnu meru. Ili je stavi u cilindar samu. Ako upadne ko pijanac u kafanu onda je potrošena i zbog nje nisi imao dobro kvačilo. Ako ima otpora onda nije do nje.

Nisam merio ništa, upoređivao sam gumice i gumu i nove su šire. Moguće da nije do cilindra ovog, ali ovo je koštalo samo 2200 dinara, pa sam od toga krenuo.
Sutra ću probati, nadam se da ću dobiti kvačilo.

Nadam se da hoću, jedva sam ubacio onu gumu koju klup gura u cilindar, a ni ona na klipu nije baš lako ušla, morao sam onim alatom za O-ringove šešir da zakovrnem ka unutra da bi ušlo.

Ako opet bude zezalo probaj sa ATF uljem umesto klasičnog UHK ulja.Kod nas na novijim traktorima ide Red brake ulje za kočnice, nije agresivno po sistem i zaptivke.

Nema ulja za kvačilo niti kočnice, sve se napaja iz menjača, 85l UTTO ulja.
Mislim da nisam oštetio gumicu, ali videćemo sutra :D

Poslednja izmena:
Ako opet bude zezalo probaj sa ATF uljem umesto klasičnog UHK ulja.Kod nas na novijim traktorima ide Red brake ulje za kočnice, nije agresivno po sistem i zaptivke.
Samo jedna mala ispravka. Tamo gde je jednom sipano UK ulje, ne sme se sipati druga vrsta ulja inače će gumice otići po gnjurcu. Čak se dešavalo 90-tih da smo iz Mađarske donosili plavo UK ulje i kada ga pomešaš sa providnim UK, napravi problem. Samo ako se zameni sve što je gumeno u sistemu onda može drugo ulje.
A to red brejk ulje bi ustvari trebalo da je LHM ulje. Takvo sam viđao u malom kejsu.

Pa svakako čim si skinuo cilindar iscurila je gotovo sva količina jer to nije prevelik sistem.Luftiranjem se izbaci ostatak starog i bude to dobro ali naravno ako je sve u redu sa samim cilindrom i ako uspe transplantacija novih zaptivki.

Nazad
Vrh