Massey Ferguson

Same

Član
Učlanjen(a)
6 Jun 2009
Poruka
1.116
Ona drzi ovaj dio nazovimo ga blokatot brzina. Kad biras 1-2 brzinu on blokira birac od 3-4 i ne moze da ubacis u te brzine. Tako kad biras 3-4, on blokira 1-2. Kad se ta matica odvrne, ona ovaj blokator nema svoju funkciju, i kad ti biras npr 1 brzinu ona upadne izmedju dva biraca i ubaci u 1 i 3 brzinu, i onda dalje nastaje lom..

komer

Član
Učlanjen(a)
6 Jan 2014
Poruka
271
Uzmi onog sa više opreme( više hidrauličnih izlaza,ako koji ima zrak).
Oba vjerovatno imaju 32x32 mjenjač,znači A i B.
3090 je par ks jači,par kila teži.
Također cijena je paprena i kod nas se takvi po toj cijeni prodaju u jako dobrom stanju,a groblja idu ispod 10k eura.
3090 bi trebao imati nešto šire gume serijski,pa obrati pažnju i na to,ako ti se uklapa u odabir.
Oba imaju iste mjenjače,iste motore,istu pumpu hidraulike.
Ti modeli će vjerovatno nadživjeti ove koji su danas aktualni...
Uglavnom ako imaš pare,i nešto sastrane za eventualne popravke,svakako izmjeni ulje u hidraulici,obavezno original filter hidraulike i to je to.

savob87

Član
Učlanjen(a)
7 Feb 2018
Poruka
65
Pozdrav za ljubitelje MFa evo malo slika od ovogodisnje zanimacije

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

savob87

Član
Učlanjen(a)
7 Feb 2018
Poruka
65
Generalni remont

Same

Član
Učlanjen(a)
6 Jun 2009
Poruka
1.116
Mislim da su sihroni i sinhron ogrlice najskuplja stavka. Spedshift par karika, O-ring, lamelice..

savob87

Član
Učlanjen(a)
7 Feb 2018
Poruka
65
Sve zavisi koliko treba novih dijelova, generalno svi potrosni dijelovi gumce, lmelice, lezajevi nisu skupi u odnosu na osovine i zupcanike ako je nesto polomito

zombie_666

Član
Učlanjen(a)
29 Apr 2010
Poruka
6.463
Uzmi onog sa više opreme( više hidrauličnih izlaza,ako koji ima zrak).
Oba vjerovatno imaju 32x32 mjenjač,znači A i B.
3090 je par ks jači,par kila teži.
Također cijena je paprena i kod nas se takvi po toj cijeni prodaju u jako dobrom stanju,a groblja idu ispod 10k eura.
3090 bi trebao imati nešto šire gume serijski,pa obrati pažnju i na to,ako ti se uklapa u odabir.
Oba imaju iste mjenjače,iste motore,istu pumpu hidraulike.
Ti modeli će vjerovatno nadživjeti ove koji su danas aktualni...
Uglavnom ako imaš pare,i nešto sastrane za eventualne popravke,svakako izmjeni ulje u hidraulici,obavezno original filter hidraulike i to je to.
Hvala na informacijama. Oba imaju iste mjenjače sa A i B polugama, ne znam koliko brzina tacno imaju. Ima dugme na desnoj strani kojom se svaka brzina polovi. Cijena je za ovdašnje tržište još i dobra, traktori su nenormalno skupi kod nas.

Ima li nešto na što posebno treba obratiti pažnju kod probanja, mijenjanja brzina i slično? Ako bi ga uzeo (samo 3080 dolazi u obzir, 3090 je lošiji značajno), na šta treba obratiti pažnju u radu? Meni npr. ne trebaju ta silna polovljenja brzina (na A-B ručici ima dva položaja, dakle A-B lijevo i A-B desno???) te to dodatno na dugme, postoji li neka korist ako to ne bi uopšte koristio, meni bi 4 brzine naprijed i 4 nazad bile dovoljne za moje potrebe (ima reverzer, on je mehanički, dakle zaustaviš traktor, pritisneš kvačilo, pomjeriš ručicu, pustiš kvačilo). Blokada mi isto ne treba, nikada je ni sa Zetorom nisam koristio. Dakle, ostalo bi mi samo da uključujem prednju vuču na dugme i da mijenjam brzine mjenjačem, bez diranja A-B ručice i dugmeta za polovljenjem? Što se hidraulike tiče, shvatio sam da se potenciometrima podese visina dizanja i spuštanje, brzina dizanja i to je to, posle samo malim prekidačem podigneš i spuštiš. Postoji li tu plivajući položaj?

Sada jedna blesava ideja. Smislio sam način kako da uopšte i ne koristim tu njegovu elektronski regulisanu hidrauliku - spojim vanjske cilindre na jedan od izlaza hidraulike i postavim ručicu u plivajući položaj kada orem ili rotodrljam i riješen problem.

Vrh