Massey Ferguson

Danas gledao jedan 3080, al kako mi se svidio traktor to je čudo jedno. Nagodan za voziti, mjenjač i hidraulika rade savršeno ali se ne usuđujem to uzeti. Kakvih sam se horor priča načitao na netu, digla mi se kosa na glavi.

IMG-20221126-124615.jpg

Ovo je motor kao na mom 3630, Perkins. Nezgodan za voziti?
Delovi za MF jesu skupi, ali su traktori jeftini za ono šta se dobija. Malo su skuplji od IMT-a, ali kabina, udobnost i opcije ne mogu da se porede.
Ja se plašim da menjač ne rikne na mom, cenim da je to veoma skupa igranka.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Ovo je motor kao na mom 3630, Perkins. Nezgodan za voziti?
Delovi za MF jesu skupi, ali su traktori jeftini za ono šta se dobija. Malo su skuplji od IMT-a, ali kabina, udobnost i opcije ne mogu da se porede.
Ja se plašim da menjač ne rikne na mom, cenim da je to veoma skupa igranka.

Ne nezgodan, nagodan, ugodan? Oduševilo me kako je traktor udoban za raditi.

Pa mozda je najbolje neke stvari preduprediti...zvati majstora i pregledati menjac i miran si dugo vremena...nego cekati da negde popusti i napravi havariju...
Nemam problema sa menjačem, samo kažem da se plašim bilo kakvog kvara menjača, jer sam čuo da su delovi skupi.

Mislio sam da ako se pregleda dok je ispravan da neces i na dalje imati problema...ako me shvatas...
Koliko sam prati najcesci uzrok kvaracmenjaca je popuštanje matice na snopu ili rasipanje nekog lezaja

Održavajte to,menjate ulje,filter i ako bilo šta čujete što nije normalan zvuk zovite majstora.Kvar od 50 evra može kasnije da izađe na par hiljada evra.Ja sam moj 3060 uzeo pre 10 godina i hvala bogu ništa sa menjačem.A razlika između njega i nekog IMT-a to nije za porediti.Još je moj menjač 32+32 za koji kažu da je osetljiviji ali ako se malo pazi i zna uputstvo za rad mislim da nema problema.Povedi nekog majstora za MF neka ga pogleda i ako on kaže da je OK uzimaj to.

Redovno menjam filtere, i ulje. Od kvarova za 8 godina je bila turbina, oprana kontrolna jedinica, semering kardana, semering prednje vuče, kvačilo i treba još koji semering da se uradi. Motor bi trebao da se uradi, ali ne znam koliko bi mogla ta igranka da košta

Mnogi očekuju od traktora starog 25 godina da bude k'o nov.Ne može nikako biti.Takođe ako se kupi za povoljnu sumu kako rekoste malo skuplje od IMT-a isplati se dati 5-10.000 evra, pretresti ga skroz na skroz i opet biti miran narednih 20 godina uz redovno održavanje i pravilno korišćenje.

Ja svake godine 1-2 skinem poklopac sa strane, pregledam mjenjac i onu famoznu maticu kako je zovu,. Vratim poklopac i gas..

Cijena ovog 3080 sa slike je 12.500 Eur (nije još na Olx). Mjenjač mu je nešto zapetljan, na prvoj ručici ima kornjaču i zec i onda 4 brzine. Na drugoj ima A i B i tu su i rikverci ako sam dobro pohvatao. Na konzoli desno ima i dugme koje polovi brzine, tu je i dugme za blokadu i za prednju vuču. Iskreno nisam sve dobro shvatio, nisam imao ni vremena da dugo isprobavam ali je išao naprijed i nazad gdje god da sam ubacio (mada većinu vremena nisam ni znao u kojoj sam brzini) i usporavao kada sam pritiskao dugme za polovljenje, nije trzao nigdje a bio je napolju, znaci 3 stepena napolju, traktor hladan kao led.

Ima i jedan 3090 kod istog prodavca, on je isto 12.500EUR ali mi se on nije nešto svidio, vidi se da je dosta izrađeniji od ovog 3080.

https://www.olx.ba/artikal/50675304/massey-ferguson-3090/

Edit

Evo postavljen je i 3080 na Olx

https://www.olx.ba/artikal/50695461/massey-ferguson-3080/

Poslednja izmena:
Jel se beše pisalo o tome da hoće da uhvati dve brzine i ako se ne odglavi ručno mehaničkim putem iskundači menjač?

Hoce da uhvati dvije brzine ako se odvrne ta matica, i onda lomi zupcanike. To se desilo ood clana Spasoje..

Nazad
Vrh