Massey Ferguson

Neznam kako bi se to kalilo, a da se ne otpusti/pokvari zupčanik.
Navarivanje je baš da se deo ne otpusti i iskrivi. Usput, EU303 i slični materijali se pod opterećenjem otvrdnjavaju/ojačavaju pa je dodatna termička obrada nepotrebna.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Slali smo u neku firmu u Tesnju koja radi kalenja za te neke servise koji rade zupcanike i kronere . Pominjali su neki postupak ali nisam zapamtio , nisam masinac . Dali nesto djelomicno indukciono pa neki tunel ili slicno mozda ? Onako kao da sam cuo , al nesjecam se

Kolega @mirosti ne sumnjam u tvoju stručnost,ja znam o čemu pišeš ali nemam iskustva.
Bio sam kod tog tokara kad je za fendta od 250+ ks radio isto to,jer su malčirali sa 3m šumskim malčerima u blizini i dogodilo se to što se dogodilo i tako je tokar složio sličnu osovinu na puno jačem traktoru.
Nikakvo navarivanje nije dolazilo u obzir(zašto,ja ti neznam),tako je rekao tokar koji je inače zavarivač po struci.
Da li ovo bude bolje,budem javio svakako.
Da sam išao kupovati novo,konusno tanjurasti par 700e,osovina 700e,čahura 100e.
I još semerinzi,ležajevi,o-ringovi,sigurno 200tinjak e(tak je rekao serviser).
Zato sam odabrao opciju "snađi se druže".

Gledaj kod konusno tanjirastog ne samo da nema zazora,bitno je i kako uzubljuje.Zamazes farbom zupcanike i okreces,gledaj da opteretis bar malo veliki zupcanik nekako,ovaj na snimku je pajserom,i vidi gde skida farbu ,tj kako uzubljuje,trebalo bi po sredini sirine zuba koliko sam gledao po netu.Mislim ne mozemo mi to ustelovati perfektno,ali bar da priblizno po sredini zuba ima najvece opterecenje i da nema nekog velikog lufta,ili da nema uopste jos bolje,samo nemoj pretegnuti lezajeve.Opet gledaj da odradis da je bolje nego sto je bilo i sluzice dugo.

Zaboravio da dodam sliku,ovog sam ja podesavao,dal je bas kako treba nzm ali znam kako je bilo kad sam ga rasklopio,i ovo je puno bolje.

Poslednja izmena:
Ne treba nanositi celim obimom tanjirastog zupčanika, nego na tri mesta pod 120 stepeni na po 4-5 zuba. Mi smo nekada mazali dobrim indigom, a može i razblažena nitro farba, na nauljenu površinu da se kasnije lakše skine. Čak i široki marker radi posao.
Podešavanjem se doteruje 'slika gaženja'.
Ovo kod @Arkadije nije loše, ali preporuka je na ispupčenoj strani da bude na sredini prve trećine zuba dalje od centra. Udubljena strana treba da je obrnuto. To se malo pomera, radi toga što pod opterećenjem slika odlazi u centar zuba.Po visini zuba treba da je približno na sredini zuba.
Kada se zupčanici prave, na mašini za uhodavanje se traži optimalna slika gaženja, i vrednosti odstupanja u odnodu na teoretska osna rastojanja se upišu na konusni i tanjirasti. To su u stvari debljine podloški kojim se zupčanici pozicioniraju pri ugradnji.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Imam ga ja već više od 10 g. i nemam nekih problema s njim.Menjač je 32+32 i sve je u redu mada kažu da je zahvalniji onaj 16+16.Služi mi za oranje,tanjiranje i setvu.Moj je bez prednje vuče i jako je okretan traktor.U planu je da ostane samo za lakše radove,setva,razbacivanje veštaka,prskanje a da se kupi veći traktor za oranje i tanjiranje.

Možeš pitati kolegu kiraja malo više o menjaču,ovde je postavljao slike da je radio oko menjača.Mi ovde u okolini imamo dobrog majstora za MF.Taj menjač 16+16 trebalo bi da se bolje pokazao od ovog 32+32 mada po meni to ništa ne znači.Osnovno pitanje je kako se održava traktor.

Ne sumnjam ja da je njihov menjac dobar,problem su traktori koji su dosli kod nas,90 posto tamo satrveni kao mis mekinjas i kupljeni dzabalesku i ovde zamazani i cijena 10000e. Il treba poznavati traktor il imati srece,il kupiti jeftino bas pa sam remontovati kad crkne.Al posto Borislav radi sumu,to nije masina za to.

Nazad
Vrh