Massey Ferguson

Slično, samo prostije..
Znači šipka fi 12 од око 70cm, navarena sa jedne strane M18, a sa druge navrtka M12. Teg od 2-3 kg na šipki se lako kreće.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Vidjet ćemo sutra,a imam osjećaj da to nebude baš glatko išlo van...nadam se da sam u krivu.

Danas smo sve rastavili,odneso tokaru na popravak,sada narudžba gumica,semeringa,ležajeva,i onda sastavljanje.
Nisam stigao slikati,imam sliku patenta za vađenje bolcna.

upload image

Hvala svima na savjetima,pomogli ste mi dok sam mislio da nema šanse da to rastavimo.
Svaka čast.

Nema lufta niti jedna strana.s obzirom na starost traktora od 30 godina,ili ih je netko mijenjao ili imam sreće.
Tast mi veli da ležajeve netreba,po njemu su dobri,neznam koja je original ugradnja,imam koyo japan,i ntn japan..

Tu iznad tog dijela sto si izvukao a ispod poklopca stavljaju se distancne podloske debljine zavisno od eventulnog lufta . Na starom tipu izvedbe mosta , negdje do 91g na poklopcima su bile mazalice , a kasnije su izbacene . Nisam siguran , al mislim da je u vezi toga da se pretjeranim ubacivanjem masti poremeti to oko tog lufta . Sve ima u radionickom uputstvu , i kako se mjeri taj hod .

To se imeni nekad davno desilo . Majstor mi uspjesno navario , uradio kronere ponovo i okalio . Moze se uraditi , samo moras paziti da bude dobar servis ili majstor koji zna dobro raditi zupcanike i to . Problem ti se desio ili sto nisi na vrijeme mijenjao spojnicku koja nailazi na to ili je bila nova loseg kvaliteta tj pretvrda pa je pojela kroner . Na kraju obrati paznju na stezanje te kandzaste matice jer ona fakticki steze konusno tanjirasti par.

Kupio sam kardansku osovinu i to će tokar odrezati stari dio,navariti i centrirati novi.
Pošto prednji most nema lufta,pikse su kao nove,neznam zašto je došlo do ovoga,otkad je traktor kod nas,nismo ništa mijenjali,oko ovoga,redovno podmazivanje,zamijena ulja i to je to.
Kako znam kad je dovoljno stegnuta matica?

Ja sam dovodio jednog majstora pa mi on stegao. Neznam dali moze fora sa papirom.
Ali zar nebi bilo bolje navariti neki materijal pa izrezati kroner nego nastavljati osovinu ? Neznam raspitaj se

Evo obecao sam slike,nego guzva u garazi.Masej je 3655 i raonik je sicometal gm4.
89980a3e334f4cdaeb2e979f8e5221cf.jpg

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Ja sam dovodio jednog majstora pa mi on stegao. Neznam dali moze fora sa papirom.
Ali zar nebi bilo bolje navariti neki materijal pa izrezati kroner nego nastavljati osovinu ? Neznam raspitaj se
Rekao tokar da može ovak kak si napisao,i ovak kak bude radio,i da iz iskustva mu se bolje pokazalo nastavljanje osovine.
A ja ću znati kad to sredimo..
Serviser mi je rekao da su negdje probali navarivati i da nije bilo trajno,da najbolje novo sve promijeniti bez kemijanja.

Najpouzdanija opcija za podešavanje zazora konusnog zupčanika je sa odstojnom čaurom između ležaja. U tom slučaju navrtka se steže maksimalno i osigurava.
Ako ne postoji odstojna čaura, onda se ležaji stežu do blokiranja, pa se onda navrtka popusti oko 30 stepeni i osigura.
Zupčanik mora da ide lako ali bez zazora.
Žlebovi se popravljaju uzdužnim navarivanjem tvrdom elektrodom(recimo EU303).
Onda se spoljna mera struže, a žlebovi uzdužno poprave na glodalici i upasuju prema prirubnici, da nema zazora nego da se blago nakuca.
Sečenje i zavarivanje nije opcija..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh