Ja sam nesto pisao o tome.U kalendarskoj 2011 je 7030 kostala 22500 km sa kompresorom i bez kabine, znaci izbijeno 15000km (toliki je bio limit za traktore preko 50ks)a podsticaj je bio 40 %. To znaci da je sirova cijena bila nesto oko 38 000km, nepunih.
A na sajmu jesenas sam pitao za istu masinu, i podsticaj je bio 35% sa istim limitom i cifra je bila 25 800km. Znaci kod nas niko ne pita za dilersku tj pravu cijenu, nego ono "kolko' brate da izbrojim i da potjeram"
E sad tu imas 2 opcije.Kesiras svu sirovu cijenu i onda podneses zahtjev ministarstvu za povrat subvenc. ali to traje upitno vrijeme mozda mjesec mozda godinu a posto ovo nije Norveska moze se desiti da ne dobijes nista.
Ili na licu mjesta ti izbiju povrat iz sirove cijene, lovu u visini subvenc. banka uplati dileru uz svoju nadoknadu od 6%, a ti potpises mjenicu pa ako ministarstvo ne uplati banci tu lovu banka tebe kara za istu. Kako god okrenes diler mazne sve pare odmah i boli njega,nesto damo dolje,hoce li te drzava ispostovati, banka ima svojih 6% i osigurana je mjenicom, znaci samo kupac moze biti karana strana.
Inace diler je isti za Srbiju i ovdje,i na sajmu biva isti onaj tip sa standa AP sa NS sajma, da pruza info.