Lucerka

Tako dobro rodilo da mora i na rudi da se nosi?

Sent from my motorola edge 20 using Tapatalk

Šta mislite da li je bolje spremiti sada zemlju za setvu lucerke i posle pred setvu samo još jedan prohod uraditi ili početkom septembra pred setvu oranje i sve ostalo da se odradi?

Ako sad spremiš možeš odma i da poseješ ne moraš čekati septembar...pre neku godinu sam sejao u septembru pa nije ni nikla,nije bilo kiše dva meseca,ili po litra taman da isprovocira seme pa da klica zasuši,a drugar posejao u avgustu pred kišu,mislim za preobraženje i eno je ko Gora...

Obično se seje između male i velike Gospojine: od 15.8. do 21.9.Naravno da su neka odstupanja dozvoljena.Da je posejana pre ove kiše uspela bi.

Zato se ovi termini izmedju dve gospoine i ustalili jer su padavine u tom periodu izvesnije, a ipak dovoljno vremena da lucerka izgradi koren da prezivi neku jaku zimu.

Naj bolje bi bilo posle jecma da se odmah poseje, reskiras samo seme ako zasusi i ne uspe. Kasnije uz minimalnu obradu opet se moze preponoviti setva, mislim ja bi tako radio!
Ljudi se generalno tesko odlucuju za jesenju setvu zbog svega ovoga a rizik je 10kg semena koje od proizvodjaca kosta 4000rsd. a dobitak je redivno luceriste za tu prvu godinu.
U mom kraju niko ne seje lucerku u jesen, matematicari 😂

Po meni je uglavnom bolja jesenja setva.Kosiš redovno dok u prolećnoj gubiš jedno košenje a i može da zasuši ako nema padavina.

Nazad
Vrh