Lucerka

Fella je marka.Total sprži sve, nema sledeće godine ništa od trave i lucerke.Probao sam i bez totalisanja, to nije to, ne sviđa mi se.

Napravio mi je herbicid sa kojim smo prskali soju prosle god problem u lucerki. Lucerka posejana u prolece,lepo je nikla porasla 7,8cm i pocela da bledi, sad je prerasla ambrozija. Lucerka je ostala na tih 7,8cm. sta sada raditi, da pokosim tako pa da prskam sa necim protiv ambrozije ili da pretanjiram pa da posejem nesto drugo. ima li neko iskustva sa ovakvom situacijom?

Uvek idem dozu od 5l/ha iliti 3l/k.j.Bitno je da izgori korenje lucerke, ako bude živog eto nje sledeće godine da pravi probleme tokom predsetvene pripreme i setve.Ne volim lucerku kao predusev, retko kada bude nešto dobro posle nje, jednostavno zemljište ostaje iscrpljeno i isušeno ali mora da bude u plodoredu jer nam treba zbog stoke.

Ја сам на луцериште увек ишао пшеницу ако не може да се разоре, тањирачу па удри док се не спреми. Па догодине орање буде лакше, а и нема онда проблема са преживелом луцерком и корењем.
Код нас прошле године лик разоре луцерку али плитко и посеје кукуруз, обновила се луцерка ено као да јој је друга или трећа година. А кукуруз је никао дошао до 10 листа и луцерка га престигла отишло све у бале. Каже никад бољу храну за говеда није имао. 😁

Svašta sam probao i najbolje mi se pokazao kukuruz.Druga strana priče je ako zasuši taj prvi na.ebe u ataru, kod pristojne godine bude odličan, kao i na redovnim parcelama.

Ako bude kiše bude odličan rod.Ako bude suše jako slab prinos.Kao i sa parcelama dobro nađubrenim.

Kakvi su utisci? Dobro spremljenA? Kako reaguju krave na ovakav obrok? Konzumacija, rado je jedu? I da li ima više mleka, kakve au analize?

Odlično hranivo.Jedu dave se a mora malo da se povede računa da se ne pretera sa količinom.Ima više mleka, uvek sam u ekstra klasi, trudim se maks.

@DraleTD Imam kadar čekićar, kapacitet 10t/h.Sedmica je ispuštala dušu sa njim dok je bila u avlijE. 😂
Radim bez inokulanata za sada.Počeo sam tek prošle jeseni da motam, iskustvo mi je zero, šta čujem od ljudi koji to duže rade to i primenjujem, naravno uz neke finese.Nisam bacio ni jednu balu od prošle godine, nije bilo kvarne i buđave.Ako bude potrebe uzeću dozator za inokulante raditi sa time i samo dizati troškove.

Nazad
Vrh