Lucerka

Pozdrav, kakva su vam iskustva sa sortom lucerke Osjecka, planiram sad da posejem , a godinama sejem Banat a matori bi da probamo nesto drugo..
Hvala unapred

Egzaktli druže. :D Nema greške sa sortom, visoka, tanjeg stabla, nije debela i šupljikava kao Banat.Meni se sviđa, daje 5-6 otkosa godišnje, naravno ako bude dovoljno padavina tokom godine.

Kod mene osiječka ima deblje stablo, teško se suši a list počinje da opada dok se stablo osuši. Imam i banat posejan i nekako se ravnomernije suši. Pre neki dan sam posejao kruševačku pa ću videti kakva će biti.

Ove godine ću morati da razorem lucerku koja je još dobra. Razlog-stočni fond se drastično smanjuje i kupaca skoro i da nema.

I ja sam primijetio da je OS 99 tanja od OS66. Slovenska Soča je još tanja, ali i niža.
No, meni se kao hrana za svinje najbolje pokazala OS66. Kosim i odmah jedu zelenu. Obožavaju je. Probao sam osušiti i izbalirat. Niti za štraju svinjama nije naročita. Očito nisam dobro spremao. :(

Ume da se desi i da da više kila...pola imam posejano moje seme,valjda banatska,a pola matićevo os66,nq istoj parceli,i ako osječka izgleda niža,ima tanju stabljiku i otkosi deluju tanje, daju isto kila ili nešto više...a stoka je baš rado jede...
Ove banatske, šuplje, znaju da budu visoke pa polegnu od težine i pola lista propadne dok se osuši na otkosu...
I čini mi se,a skoro sam i siguran da se brže suši na otkosu,zato što je tanja i sadrži manje vode...
U svakom slučaju je dobra...

Ima deklarisanog semena Osiječke kod zastupnika.
Ma treba mi za 1ha. Ja sam iz okoline Kragujevca pa gledam gde bih ovde nabavio ili poštom. Gledam da to uradim kvalitetno pa sada listam teme. Koliko treba đubriva veštačkog za 1ha? Nabavio sam 5:15:15 300kg i dokupio bih još jedno 200kg. Njivu sam isprskao totalom čim sam podigao suncokret pa sada kada vreme dozvoli da razbacam đubre i duboko izorem. Vidim da dosta radiš sa detelinom pa svaki savet bi mi dobro došao. Hvala

Obično zaorem dosta stajnjaka i Map a ako je parcela u dobroj kondiciji nekada ništa ne ide predsetveno.Sadašnja OS 66 ne može da traje duže od 5 godina, jednostavno nestane što je za moj pojam kratak vremenski period.Znam to jer sam uzimao originalno seme i iskusio na sopstvenoj koži.Stara OS 66 može da traje i do 10 godina, imao i imam parcele pod njom.Preduslov je da se parcele održavaju čistim i da se redovno truju miševi.

Nazad
Vrh