Lucerka

Tako dobro rodilo da mora i na rudi da se nosi?

Sent from my motorola edge 20 using Tapatalk

Gotov treci otkos
1b776099274493405fa6365748951b1e.jpg

Sent from my moto e(7) plus using Tapatalk

Šta mislite da li je bolje spremiti sada zemlju za setvu lucerke i posle pred setvu samo još jedan prohod uraditi ili početkom septembra pred setvu oranje i sve ostalo da se odradi?

Ako sad spremiš možeš odma i da poseješ ne moraš čekati septembar...pre neku godinu sam sejao u septembru pa nije ni nikla,nije bilo kiše dva meseca,ili po litra taman da isprovocira seme pa da klica zasuši,a drugar posejao u avgustu pred kišu,mislim za preobraženje i eno je ko Gora...

Obično se seje između male i velike Gospojine: od 15.8. do 21.9.Naravno da su neka odstupanja dozvoljena.Da je posejana pre ove kiše uspela bi.

Zato se ovi termini izmedju dve gospoine i ustalili jer su padavine u tom periodu izvesnije, a ipak dovoljno vremena da lucerka izgradi koren da prezivi neku jaku zimu.

Naj bolje bi bilo posle jecma da se odmah poseje, reskiras samo seme ako zasusi i ne uspe. Kasnije uz minimalnu obradu opet se moze preponoviti setva, mislim ja bi tako radio!
Ljudi se generalno tesko odlucuju za jesenju setvu zbog svega ovoga a rizik je 10kg semena koje od proizvodjaca kosta 4000rsd. a dobitak je redivno luceriste za tu prvu godinu.
U mom kraju niko ne seje lucerku u jesen, matematicari 😂

Po meni je uglavnom bolja jesenja setva.Kosiš redovno dok u prolećnoj gubiš jedno košenje a i može da zasuši ako nema padavina.

Nazad
Vrh