Lovačka tema

E to je ono najgore, ne znam ni sam do koliko para. Jel bolje kupiti bokericu ili neku petometku, novo ili polovno?
Neznam jesi pocetnik ali moj ti je predlog neku lepu polozaru u 12cal i da budes pravi gentlmen u lovu e sad novu ili polovnu na tebi je da odlucis koliko si spreman da platis.A mozda ako ti nije frka za pusku pa da sacekas sajam u Novom Sadu "Lorist" pa tamo da kupis imaces sanse da vidis dosta pusaka novih i polovnih da ih uzmes u ruku natenane pogledas probas ih u rame kako ti lezi polozara,bokerica ili PA.

Divlja svinja. Čudna je to zvjerka. Znam da odlično čuje i ima dobar miris. Znam i da nije slijepa ali kako u mrklom mraku prolazi kroz šikaru ili šumu gdje ima mnogo suvog granja a da se nečuje? Već neko vrijeme se nadmudrujem sa njima. Pokušao sam ih čekati na čeki visine 3 m. Osjete me. Po glasanju nisu baš sigurni šta je ali zaobiđu to mjesto. (Razlikujem glasove kad komuniciraju između sebe, upozoravaju na nešto sumnjivo ili alarm za opasnost.)To se odnosi na krupnije komade dok prasad mogu doći ispod mene. Zato sam povećao visinu na 4-5m. Sada priđu na nekih 15-20m ali opet se oglase za sumnju i polako udalje. E sad . Noć je i sigurno je da me nevide na toj visini. Nebi trebalo da me mogu nanjušiti. Miran sam i nepravim nikakve zvukove pogotovo kad ih čijem da prilaze. Pitanje je šta ih upozori. Dali miris koji ostaje dok dolazim ili loše vrijeme. Pritom mislim na maglu ili sitnu kišicu koja možda spušta miris prema njima. Dali su zapamtili mjesto na kojem su možda čuli da sam lomio ili sjekao grančice pa su na tom mjestu posebno oprezni.? Čudna je to zvjerka.

Nov objekt na terenu stvara sumnju kod svinja i one ga dugo obilaze dok se ne naviknu na njega.
Hranilica u blizini ceke i redovno iznosenje hrane nije lose resenje za brze privikavanje, a siguran dobitak je pravljenje kaljuzista
i jos u njega kad dodas 1-2l pomesano D2 i preradjenog ulja to im je k'o lepak za muve.

Nije slepa sigurno.U ovom periodu kad ima hrane u izobilju bolje je kaljuziste a ceku namestiti uz neki sumarak ili trsku jer na otvoreno izlaze kasnije ili opste ne izadju.

Čitao sam to o nafti i ulju ali nisam probao. Nedolazi u obzir sipanje u lokvu ali ću namazati neko drvo pa da vidim. Inače čeka nije na otvotrenom. To je ustvari jedno drvo na koje sam privezao nešto da se mogu popeti. Nisam ništa tesao ili prikivao da neoštećujem drvo. Nalazi se u dosta gustom sklopu i kad se popnem visoko nevidim daleko od okolnog niskog rastinja. Ima mjesta gdjebi se moglo napraviti nešto za malo bolji vidik ali volim kad ih prevarim da dođu tačno ispod mene. Ponekad nedođu rano pa me uhvati noć koja u takvim uslovima brzo pada, ali kad dođu za taj osjećaj vrijedi čekati. Bilo je lijepe mjesečine ovih dana pa je interesantna bila igra sjenki. Evo malo i kiše pa pauziram ali proće i to pa opet na drvo da se nadmudrujemo.
Taj trenutak kad huknu (oglase uzbunu) i to uvjek samo jedan komad, sve se utiša i nestanu bez zvuka kao da nisu ni bili tu uvijek me fascinira i pitam se kako. Kako nestane krdo bez ikakvog zvuka a do tog trenutka se čuju svud oko mene kako krckaju i prevrću sve u potrazi za hranom. Osluškivao sam i čekao i pola sata nakon toga i ništa. Uključivao lampu i opet ništa.
Ima još jedan doživljaj od prošle godine. Krenuo sam na pecanje i ubacio štapove u čamac. Otisnem se od obale i nizvodno od mene na nekih dvadesetak metara u vodu skoče tri divlja praseta od nekih 30 - 40 kg i počeše plivati. Tu je voda široka oko 100 m. Ja u čamcu imam samo štapove i veslo. Odmah krenem sa veslanjem. Prešao sam preko 50 m i zaključio da nemam snage. Nevjerovatno koliko brzo plivaju. Kad sam prestao veslati i oni su usporili što me navelo da ponovo počnem. I da neduljim nisam ih stigao ali sam zato pola sata hvatao zrak da dođem sebi.

Savjet je dobar ali kad očekujem sad će pa sad će uhvati i noć. Kad je mjesečina dobra ostanem duže a po noći bez mjesečine nevidim ni ja pa nevrijedi ni čekati osim da ih uslikam. Lampom nelovim i na metu u malo bržem pokretu nemogu pucati iz zdravstvenih razloga. Mislim mogu ali to je šenlučenje a ne lov. Zato i čekam da dođu blizu a oni me često otkriju. Ponekad mi se čini da čuče na sigurnom odstojanju i smiju se pokazujući gdje se nalazim.

Ево, частим вас једну слику до недеље.
spiteful.gif

p1110564.jpg

Јбг Томо за чега ме ти сматраш?
Када дође недеља, отом потом. Једино да сам их гађао фотоапаратом. :) Фино сам се намучио за ову фотку.

Nazad
Vrh