Lovačka tema

Ima trofejnih lepih srndaca za par komada sto sam ih video predpostavljam da su cak u zlatu ali mladi i perspektivni i onda je greota takve odstraniti iz lovista bar jos koju godinu da nam ostave kvalitetne potomke.

Слажем се са тобом да такве не треба дирати до 6-7 године, када буду трофејно најјачи и оставе потомке за собом.

Ovaj drugi je tako oko tri godine starosti i taj nikada nebi nista vise postigao a nalazio se na teritoriji jednog mladog i perspektivnog srndaca koji nije mogao da dodje do izrazaja od njega.

Ствар је у томе што је то ипак слика и не може се донети неки прави суд. Можда би следеће године имао само мало вишље роговље, трофејно за нијансу јаче него сада. Значи, никакав ваљан разлог није постојао да се остави. Телесно је јак, па сам зато рекао 3-4 године.
Јако битна ствар у газдовању је баш и та, обезбедити млађим и перспективним грлима да дођу до изражаја и оставе потомство. Зато и сужи селективни одстрел.

Da mi nije tvog snimka za postavljanje slika jos bi ja kljucao u tastaturu ko vrana,a sad kada sam ovarisao kako to ide ima da ih postavljam dok vam svima ne dosadim sa slikama.:osmeh:

Драго и је да сам ти помогао. Ништа се ти не секирај, нећеш нам досадити...

:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 11:37 ---------- Prethodna poruka je at 11:16 ----------

Додао бих и још један цитат који говори нешто више о селекцији и срнама које смо већ поменули.

Mare_Jeca je napisao(la):
sigurno je da i srne prenose gene zasluzne za oblik rogovlja, kao i za masu, visinu, pa i odredjene deformitete na rogovlju. Ali, nemoguce je utvrditi na terenu koja ce srna dati musko lane koje ce imati urodjenu "manu" na rogovlju. S obzirom da srna nosi 50% gena, srndac takodje i da ima ukupno 4 varijante sparivanja (los srndac/dobra srna, los srndac/losa srna, dobar srndac/dobra srna i dobar srndac/losa srna), da se teritorije srna i srndaca uglavnom ne poklapaju, da ima srndaca koji cesto "gostuju" na tudjem terenu, da je odnos polova novorodjene lanadi 1:1...male su sanse da se makar nasluti koja srna nosi lose nasledne osobine i koje musko lane ce dati lose rogovlje... Takodje, posto ne postoji razlika "u telu" izmedju jedinki koje nose lose i onih koje nose dobre nasledne osobine, najsigurnije je da se selekcija vrsi iskljucivo na muskim grlima koja imaju formirano rogovlje. Na taj nacin ce da se dodje do toga da se "istrebe" lose muske linije, pa ce se verovatnoca pojave lose oblikovanih/formiranih parogova svesti sa 75% na 25%

Poslednja izmena:
Što se tiče kvaliteta trofeja srndaća citiraću dipl. ing Milenka Zeremskog sekretara LSV i experta CIC-a za sitnu divljač: "ako u trećoj godini života ne "hvata" bronzu, nikad ništa od tog srndaća:

Данас смо дошли мало до Шапца. Прошетали градом и отишли до Старог града.
Пар њих ме је питало да ли то хрт?!

dscn1232.jpg

dscn1243.jpg

dscn1271.jpg

dscn1276.jpg

---------- Poruka napisana 02-06-12 u 00:54 ---------- Prethodna poruka je 01-06-12 at 19:50 ----------

Томо, ево једна за тебе.
lisce.jpg

Poslednja izmena:
Ova lija je jos mala neka je nek poraste da stekne iskustvo i razvije svoje dobro poznato lukavstvo po onda na megdan:osmeh:,lep ti je pas nekako mi izgleda nezno za lovackog i pogled ima bas neki umiljat pogotovo na trecoj slici sav je ko u nekom svom svetu.Cuo sam da su dobri radni psi ali da kasnije sazrevaju za lov koliko je tacno neznam jer sam imao priliku samo jednog da vidim u radu kod nas kada je bio kup lovac i pas.

Пасмина је радна, али је поприлично спорија у односу на НКП-а.
Као што си и сам већ написао, сазревају касно, отприлике са 2 године. На ове 2 године мислим на зрелост пса. А што се лова тиче, неко неписано правило је да касније промаркирају од немаца. Рецимо моја је промаркирала са 8.5 месеци а има паса који су промаркирали и са 5,6, 16, 18 месеци.

Питао бих те само како се показао тај пас? Како је прошао?

Пасмина је радна, али је поприлично спорија у односу на НКП-а.
Као што си и сам већ написао, сазревају касно, отприлике са 2 године. На ове 2 године мислим на зрелост пса. А што се лова тиче, неко неписано правило је да касније промаркирају од немаца. Рецимо моја је промаркирала са 8.5 месеци а има паса који су промаркирали и са 5,6, 16, 18 месеци.

Питао бих те само како се показао тај пас? Како је прошао?
Nista posebno jako los kontakt sa gazdom pas je vise lovio za sebe pretpostavljam da nije dugo tada bio u vlasnistvu kod tog lovca pa zato nisu nikako saradjivali!

Јуче када сам био у Шапцу, свратио сам до једног другара са кујом. Питао ме је "Ко кога води? Ти њу или она тебе?".
Доста чест пример у нашим ловиштима.

Nele cni mi se da joj fali malo mase inace lepa kujica bas ih malo ima da love, ja se do sada nisam susreo sa Vajmarcom u lovu. Drago mi je zbog tebe i tvoje kerusice.

Ух Бато, слика мало вара. Требало би мало да смршамо. Када сам кући, водим јe на трчање сваки дан.

e bemti sad sam tek video da na forumu postoji lovacka tema,inace obozavam lov ali samo na predatore.samo lisice lovim(a i sakala cu ako dodje u nas atar)plemenitu divljac ne lovim i za 16 god.koliko sam lovac nikad nisam isao u lov na plemenitu divljac.samo lisice ,vabilica i ceka

Uploaded with ImageShack.usnje.prosle sezone sam odstrelio 13 kom. i jos 10-ak promasio.

Na koji sistem ih dovabiš toliko?
nisu sve odstreljene uz pomoc vabilice,a imam 4 razlicite vabilice(postavicu sliku kasnije ) koje imitiraju kmecanje ranjenog zeca,ali je glavna stvar pravilno duvati da bude pravi ton kmecanja a ne neki od kojeg ce lisica jos i pobeci.nije vabilica carobna frula i ne reaguju sve lisice isto na nju,neke bukvalno dotrce do mene kao pas,a neke samo izdaleka slusaju i ne prilaze.u svakom slucaju lov uz pomoc vabilice je neverovatan osecaj.

Posto smo svi poljoprivrednici i lovci da pokrenemo malo pricu da li koristite plasilice za divljac na poljoprivrednoj mehanizaciji(kombajni,kosacice,...).Ja i otac smo nama napravili za kosacicu prostu,jednostavnu ali vrlo uspesnu na jednu cev koju kacimo na prednju poteznicu od traktora navarili smo tri lanca koji se vuku po zemlji,a cev je sirine koliko i zahvat kose i kako lanci klize preko trave ili lucerke divljac odma skace i na vreme se izvlaci,a i mi imamo dosta vremena da zaustavimo kosacicu da nestrada divljac.E sad najvise me interesuju plasilice za kombajne kako je napraviti citao sam o nekim ultrazvucnim i jos o nekim ali bezuspesnim sistemima pa ako neko ima neku ideju ili semu voleo bi da podeli sa nama ovde posto je i to deo obavezne opreme na kombajnima jer hocu da svoj kombaj opremim sa plasilicom.

Posto smo svi poljoprivrednici i lovci da pokrenemo malo pricu da li koristite plasilice za divljac na poljoprivrednoj mehanizaciji(kombajni,kosacice,...).Ja i otac smo nama napravili za kosacicu prostu,jednostavnu ali vrlo uspesnu na jednu cev koju kacimo na prednju poteznicu od traktora navarili smo tri lanca koji se vuku po zemlji,a cev je sirine koliko i zahvat kose i kako lanci klize preko trave ili lucerke divljac odma skace i na vreme se izvlaci,a i mi imamo dosta vremena da zaustavimo kosacicu da nestrada divljac.E sad najvise me interesuju plasilice za kombajne kako je napraviti citao sam o nekim ultrazvucnim i jos o nekim ali bezuspesnim sistemima pa ako neko ima neku ideju ili semu voleo bi da podeli sa nama ovde posto je i to deo obavezne opreme na kombajnima jer hocu da svoj kombaj opremim sa plasilicom.
. Ja ću da stavim sliku od tašte i rešen problem.

Sremac88@ imas citav jul da je bacis u kondicuju, pa kada u avgustu krene lov prepelice lov ce ti pocinjati ovako:
a zavrsavati se ovako:ppozdrav:

Сремачка шицара

Сремачка шицара: 2 јајета и флаша.
Прво јаје на 10-15м, друго на око 30-35м и флаша на неких 70м. Немојте ме држати баш тачно за бројке.

Глинени голубови: 10 комада.

Цена и једне и друге дисциплине је 500 динара. Биће обезбеђен ручак за госте. Награде ће бити новчане у зависности од броја уплата.

Сви су добродошли. Надам се да ћемо се видети у Доњем Товарнику, општина Пећинци 14.07.2012.
Да приближим мало некима који никад нису чули за моје село. Шабац 30км, Београд 45км, Нови Сад 55км, Рума 30км, Сремска Митровица 45км. Ако неко буде желео и помоћ у виду карте, није проблем и то да одрадим.

Nazad
Vrh