Lovačka tema

[h=1]препорукa о мерама заштите дивљачи у ловиштима за време трајања периода праћеног веома високим температурама[/h] 12.07.2012.
корисницима ловишта на територији републике србије се препоручује да привремено обуставе или у што већој мери ограниче планирани лов ловостајем заштићених врста дивљачи којима газдују у ловиштима, због вишедневних временских непогода узрокованих превисоким температурама и сушом, а које су довеле у опасност и здравље и опстанак дивљачи у природи.корисници ловишта треба да појачају контролу општег стања дивљачи и њених станишта у ловишту, обезбеде мир у ловишту и предузму све потребне мере за заштиту дивљачи (заштита од незаконитог лова, контрола појилишта и сл), користећи све расположиве људске и материјалне ресурсе.

вишедневне високе температуре, осим што угрожавају стање дивљачи у ловиштима, онемогућавају нормалну манипулацију са одстрељеном дивљачи (померање, пренос, односно транспорт одстрељене дивљачи, са припадајућим деловима са места одстрела у ловишту до места службене контроле), и тиме промет меса чине несигурним и небезбедним.

напомињемо да се квалитет и употребљивост меса дивљачи за људску исхрану, при оваквим временским приликама, доводе у питање одмах након одстрела, чиме се потенцијално угрожава и безбедност живота и здравља људи.

корисницима ловишта се препоручује да активирају све расположиве људске и материјалне ресурсе у циљу превентиве од могућих пожара, као и у циљу пружања помоћи у гашењу активних пожаришта, уз сталну бригу о дивљачи у ловиштима.

пре свега треба обратити пажњу на едукацију локалног становништва о опасностима и ризицима самоиницијативног и неконтролисаног паљења стрњика, трстика, трава и осталог растиња у ловиштима, као и других материјала који могу изазвати пожар.

надамо се да ће ловни радници и ловци, људи који непрестано унапређују и развијају свест о заштити природе, као и увек да сада, активно учествовати у очувању, заштити и унапређењу стања дивљачи и њихових станишта у србији и у овим тешким временским приликама.

Грујо, све је то ОК, али под условом да не праве штету. Не могу сада да тражим по правилницима, али и када није сезона лова на свиње, а оне праве штету, може се издати дозвола ради спречавања штете. А кад смо код те суше, падала је 2 дана лепа киша.

Za tri dana 20 l.

Evo i parlepih slicica da ne odemo u :off_topic:

normaldianasargentumvajm.jpg

normalfokusbybziulka.jpg
[/IMG]

jutarnje cekanje, malo vabljenja i pojavi se on i posle pogodka{na 113 koraka} koji ga obara,ustaje i pretrcava jos jedno stotinak metara sa ovakvom izlaznom ranom.bas zilav neki lis.

prijatelju sa kojim karabinom lovis lisicu moj cale je zaludjenik za predatore i sad je resio da kupi zastavu 223 ili iz 94 12x76 i 223 pa sta ti mislis da je bolje

Jes da pitanje nije meni upuceno ali aj da pokusam da pomognem jer sam i ja fanatik za lov lisica. Za cekanje koristim zaztavu m85 223 i sto se tice lisica izuzetno dobar kalibar e sad i ja sam razmisljao o IZ 94 bas u ovoj kombinaciji jer sam imao dosta puta slucaj da cekam lisa pored trske ili nekog parloga i da mi dodje sa ledja ili da izbije na 10-15m ispred meni,a onda pucanje karabinom na toj daljini uopste nije pogodno jer u vecini slucaja od pogotka nema nista e u tom slucaju je kombinacija izmisljena em moze brze da se reaguje i uz dobar odabir sacmene municije i odstrel je sigurniji.E sad sta izabrati i karabin i kombinovana imaju svoje prednosti i mane pa bi odabir trebao licno tvoj otac da uradi cak mozda bi bilo dobro da ako moze da sa obadve puske izadje na streliste i proba ih na strelistu tu bi mu bilo mnogo lakse za odabir mada po meni sta god da odabere nece pogresiti,a mozda se i ti navuces na lov lisica cekanjem pa da se uvrstis u klub cekaca!Dobar pogled i uspesan odabir!

prijatelju sa kojim karabinom lovis lisicu moj cale je zaludjenik za predatore i sad je resio da kupi zastavu 223 ili iz 94 12x76 i 223 pa sta ti mislis da je bolje
mada je kolega Tomo vec dao odgovor.ja lovim zastavinim karabinom 223rem.i japanskom optikom 3-9x40mm.i mogu od srca da mu preporucim ovaj karabin,nikave zamerke i probleme nisam sa njim imao.po meni za lov na lisice neprejebiv.mada je i meni u nekoliko prilika zatrebala kombinovana puska pogotovo za te iznenadne lisice koje obicno iz trske izadju jako blizu (na svega nekoliko koraka)ali ja onda ponesem i sacmaru IZ 27e ,a i pogotovo kad cekam pored jazbina.ipak na tvom ocu je da odluci.

Ево како је један колега направио чеку металне конструкције, а лако преносиву.

imag1183.jpg

imag1184.jpg

imag1185.jpg

Kolege lovci ako kome treba municija 20 kalibar neka mi se javi na pp :ppozdrav:.

Ja se izvinjavam moderatorima znam da je ovo oglas ali nemam ni sliku a ni cenu da ovo objavim konkretno kao oglas.

Ajmo kolege lovci da vidimo jesu krenuli vise ti cugovi prepelica noc lepa i ima rose valjda ce biti interesantno!

Јутрос док сам пабирчио сунцокрет, у суседном селу сам чуо само неколико пуцњева. Чини ми се да је било слабо јутрос у нашем крају.

Nazad
Vrh