Lovačka tema

Ево погледа кроз оптику Зрак 6х64.

zrak-6x42.jpg

То је сликано са моје куће, поглед према Прчевцу. Она бела тачка, која се налази близу центра кончанице, је флаша и удаљена је 235м. Никако да одем на стрелиште да мало вежбам.

Томо ево ти упутства у HD резолуцији где се може све јасно видети.
[video=youtube_share;PMOH1ePSMqk]http://youtu.be/PMOH1ePSMqk[/video]

dscn1774-11.jpg

---------- Poruka napisana u 21:22 ---------- Prethodna poruka je at 21:20 ----------

Ha konacno i ja da uklavirim Nele,Bato i ostali koji su mi pomagali imate :ppozdrav:od mene hvala svima na pomoci,a cim se negde sretnemo i zapravo cemo da nazdravimo!

---------- Poruka napisana u 21:24 ---------- Prethodna poruka je at 21:22 ----------

dscn178611.jpg

Malo i opisa lova:na prvoj slici srndac odstreljen sa Zastava M85 223rem optika Redfield revolution 3-9x40 i municija Monarh 55greina daljina 170koraka pogodak u plecku (skolski)pretrcao 15koraka i pad u vatri,a drugi sa donje slike ugledan sa ceke sat vremena posle prvog odstrela ali zbog daljine morao sam napustiti ceku i pristupiti prikradanju kroz zito.Posle 15-20minuta puzanja uspem da mu pridjem na nekih 100koraka i odstrelim ga pogotkom u vrat i naravno pad u vatri!

Jel ovo bio selektivni odstrel? Svaka cast sto si jedan ovakav skart izvadio iz lovista.
Jeste selektivni odstrel je jer ove godine smo odlucili da se nepucaju trofejna grla zbog losih zimskih uslova i mnogo su nam slabiji ove godine,a i ovih skartova se nakotilo pa nam samo kvare i ruze loviste!

Jeste selektivni odstrel je jer ove godine smo odlucili da se nepucaju trofejna grla zbog losih zimskih uslova i mnogo su nam slabiji ove godine,a i ovih skartova se nakotilo pa nam samo kvare i ruze loviste!

Tako je bilo u Srbobranu, pre desetak godina.Jedan deo lovišta sve "uzani" srndaći, jedva se to iskorenilo.Jako teško ide čišćenje,odstreljuju se srndaći, ali ostaju srne koje nose taj gen.

dscn1794.jpg
A ova lija je mislila da ce proci tek tako pored mene,a da je nepelcujem. Valjda je mislila da nju necemo jer se love srndaci a ja vise volim odstreliti lisicu nego srndaca!

Ovaj na donjoj slici je jos interesantniji ali se malo slabije vidi,a slikacu i ostale moje trofeje ima dosta interesantnih skartova posto jos nisam spreman za nekog zlatnoga za sada jurim sto interesantnije nepravilne trofeje!

Unazad par godina je trend i kod inostranih lovaca, ili jako zlato ili deformiteti,šilaši, vilaši i sl.Meni lično su draži ti škartovi, nego pravilan "šesterac" od 70 poena.

Tako je bilo u Srbobranu, pre desetak godina.Jedan deo lovišta sve "uzani" srndaći, jedva se to iskorenilo.Jako teško ide čišćenje,odstreljuju se srndaći, ali ostaju srne koje nose taj gen.
Tako je i kod nas imamo jedan deo terena gde jedan srndac jako los vec 7-8god pari 5srna i svake godine sve vise i vise skartova,a tog matorca nikako da odstrelimo par puta su pucali lovci na njega i sada ga samo uplasili i toliko je oprezan da je to bruka.A niko nece da ide na cekanje ja sam im se nudio da ga cekam i odstrelim ali problem sto niko nema vremena da sedi po par sati na ceki bez mrdanja i cigara i tako da i ove godine on vodi svoje zenke za koje je odgovorno tvrdim da i one nose los gen i da i njih treba izvaditi iz lovista.

Честитам Томо! :ppozdrav:
Прокоментарисао бих пар ствари из твојих постова...

Прво, приметио сам да си одличан стрелац јер раздаљине, а и поготци о томе говоре. Не пуца баш свако срндаћа у врат.
Друго, јако интересантни срнаћи(замолио бих те да поставиш поново слику оног другог, јер је мала па се слабо види).
Треће, види се да си прави ловац. Ловац који ужива у лову и свему што чини лов. Битно ти је да ловиш и као врхунац тог чина одстрелиш дивљач, а не као многи месари данас да је убијеш.
Четврто, закључио сам да би ти пуцао и на лисицу када би изашла пре срндаћа. Мало је оних који би покварили лов на било коју крупну дивљач због предатора.

А сад мало о селекцији и газдовању...
Први срндаћ је млад, по некој мојој процени прошлогодишње лане. И прави вид селекције јер треба прво у ловишту склањати млађа грла са неправилним роговљем. Другог не видим најбоље па не могу дати неки коментар.
Неко спомену и срне. Треба одстрељивати најпре оне које не воде ланад, потом оне које имају три ланета, јер са њима очигледно није нешто у реду. Срна која има два ланета и оба су здрава, таква срна злата вреди.
Из приче са једним познаником, из струке, каже да треба уклонити срне са два ланета. Грешка и то велика! Треба уклонити оно лано које је лошије, и то само ако је знатно лошије у односу на оно друго.

Nele meni da dozvole da lovim lisice cele godine (sem dok doje mladunce) veruj mi retko kada bi podigao pusku na neku drugu divljac.A sto kazes za selektivni odstrel srna potpuno se slazem sa tobom i u pravu si mada i srne koje vode tri laneta ja bi bar jednu godinu ispratio i ako ona uspe da ih do zime lepo ishrani netreba je vaditi bar 2-3godine.Po meni selekcija takvih srna koje lane vise od jednog laneta vazi za planinska lovista gde su duge i ostre zime sa manje hrane i gde ima opasnih predatora kao sto su sakali i vukovi takve srne sa svojim slabijim lanadima postaju lak plen.Dok kod nas u ravnici ipak bi dao epitet na odstrel starih srna i onih koje vode krda jer ovde kod nas znaju da se skupe i po 70 grla u jedno krdo i onda postaju lak plen za krivolovce i cim se izvadi stara srna vodilja krda se razbijaju na dva manja.Dugo sam bio lovocuvar volonter i vodio sam i domace i strane lovce u lov na srnecu divljac da nebi imao greske dosta sam vremena proveo sa nasim starim lovocuvarom koji je odavno u penziji ali covek mi je jako puno pomogao i nije sebican i skrt da svoje znanje prenese drugima tako da sam od njega dosta naucio.

---------- Poruka napisana u 09:06 ---------- Prethodna poruka je at 09:05 ----------

dscn178611.jpg

Стварно је лоше трофејне вредности и одлична одлука да се не држи више у ловишту. Ако се не варам, тај је стар 3-4 године.

Да ли имате у ловишту срндаћа са трофејом у медаљи и да ли је било одстрела таквих ове године?

п.с. Одлично ти иде са сликама(постављање). ::namigivanje::

п.с.с. Видим Redfield одлично шљака и сви имају само речи хвале за њега.

Ima trofejnih lepih srndaca za par komada sto sam ih video predpostavljam da su cak u zlatu ali mladi i perspektivni i onda je greota takve odstraniti iz lovista bar jos koju godinu da nam ostave kvalitetne potomke.Ovaj drugi je tako oko tri godine starosti i taj nikada nebi nista vise postigao a nalazio se na teritoriji jednog mladog i perspektivnog srndaca koji nije mogao da dodje do izrazaja od njega.Redfield je vrh za 200evra bolje nista nepostoji a da je sigurno i kvalitetno.Da mi nije tvog snimka za postavljanje slika jos bi ja kljucao u tastaturu ko vrana,a sad kada sam ovarisao kako to ide ima da ih postavljam dok vam svima ne dosadim sa slikama.:osmeh:

Nazad
Vrh