Lovačka tema

Ja sam danas posle mesec dana nosio pušku u lov, pucao sam kao blesav i ispromašivao, potrošio sam 20 patrona i oborio jednog fazana, ali nema rep tek je pušten iz volijere.

Ja sam gađao flaše sa drugarima da se malo uvežbam pa sam tek onda pucao na fazana

Posto se krecu cene vazdusnih pusaka,ne treba mi neka skupa,nego neka koja ce biti dovoljna da makne goluba.
Vazdušna puška spada u streljačko a ne lovačko oružje i dozvole bi trebalo da se izdaju jedino klubovima. Međutim, uvek ima izuzetaka pa sam tako imao prilike da čujem, kad su u policiji pitali jednog seljaka šta će mu vazdušna puška, ovaj odgovorio da bije miševe i pacove po ambaru :cool:

Vazdušna puška spada u streljačko a ne lovačko oružje i dozvole bi trebalo da se izdaju jedino klubovima. Međutim, uvek ima izuzetaka pa sam tako imao prilike da čujem, kad su u policiji pitali jednog seljaka šta će mu vazdušna puška, ovaj odgovorio da bije miševe i pacove po ambaru :cool:

Mislim da još uvek nije potrebna nabavna dozvola za vazdušnu pušku(tako je bilo 2009 kad sam ja kupio pušku), ako ne prelazi neku određenu jačinu tj. brzinu hitca i ako nije veći kalibar od 4.5mm.Kad se kupi nova puška u prodavnici potrebno je samo odneti pušku i račun u policiju i oni izdaju oružani list, naravno preduslov je da podnosilac zahteva nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.
Vazdušne puške većeg kalibra i velike brzine zrna spadaju u lovačko oružije i jako su ubojite, ne kao sačmare ali nisu daleko.

Nisi u pravu,ja sam sad za sajam kupio vazdušaru sa nabavnom dozvolom.
NE TREBA (tj.nije obavezno da si član streljačkog kluba)
A nabavna dozvola je OBAVEZNA.:ppozdrav:

Dobro neznam sad kao je, ja sam 2009. kupio i tad nije trebalo, a uslov je bio da je metak sporiji od 170 m/s.

E pa verovatno zato si morao nabavnu dozvolu da vadiš, i tad kad sam ja kupovao morala je nabavna za vuške se većom brzinom od 170 m/s

Dobro neznam sad kao je, ja sam 2009. kupio i tad nije trebalo, a uslov je bio da je metak sporiji od 170 m/s.
Ako pročitaš zakon o oružju i municiji tržićeš od moderatora da obrišu ovaj tvoj post!
Kažeš da si se u lovu ispromašivao; jesi li pre sezone proverio poisip puške i jesi li išao na kondicioniranje na leteće mete?

Nemam zašto da tražim brisanje onoga što sam napisao kad stojim iza toga i znam šta sam i kako uradio kad sam kupovao vazdušnu pušku.Otišao sam u prodavnicu kupio pušku, potom je odneo u SUP, platio takse, dao sam im fiskalni račun, puška je tamo bila dva dana, pozvali su me da dođem polsle dva dana sa uzmem pušku i oružani list.Sada važi nešto drugo tj. potrebna je nabavna dozvola za vazdušno oružje i to sam sad pročitao nisam znao da se zakon promenio.
http://www.mup.rs/cms_cir/dokumenta.nsf/oruzje.h
Za kondicione streljačke pripreme nemam uslove, nemam strelište gde bih tako nešto izvodio pošto lovačko društvo čiji sam član nema mašinu za leteće mete(u lovačkom žargonu zvana "medved").Posip nikad nisam proveravao zato što koristim pušku staru 53 godine koja nema izmenjive čokove i neznam kako bih mogao da regulišem(podešavam) posipi(to je jedini način podešavanja posipa koji ja znam ako postoji još nešto kažite pa da ispravim grešku uvek prihvatam prave sugestije), koristim municiju samo 16/70 28g jer je tako nešto i predviđeno za tu pušku.To što sam promašio nekoliko prilika ne mislim da je problem u pušci već moj lični problem, nije mi bio dan štaćeš dešava se na svu sreću samo jednom ili dva puta godišnje, uglavnom posle veće pauze.

pozvali su me da dođem polsle dva dana sa uzmem pušku i oružani list.
Из поста ми се учинило да немаш дозволу.
Што се посипа тиче узмеш папир (картон) 1х1м и пуцаш на диљини на којој би и у дивљач. Изрежеш силуету дивљачи и на тој мети провериш да ли би се провукла кроз посип. Често се деси да је дивљач у снопу али је погоди мали број куглица са малом енергијом и онда је изгубљена за лов јер ће негде угинути. Без променљивих чокова посип можеш делимично поправити величином сачме и употребом чашице у патрону. Патрон, као и сва друга муниција, је квалитетнија ако се раде ручне елаборације него куповати фабричке.
Лансери за глинене голубове нису скупи нарочито за групу ловаца а одлична су припрема. Док сам се бавио ловом набавио сам за сопствене потребе два (један избацује голубове и заца а други голубове и конзерве пива и сл.) и једну праћку. Ако баш немате пара поклонићу вам праћку а што се голубова тиче најједноставнији рецепт за прављење је 50% катрана - 50% креча, мада нисам пробао јер сам стално куповао готове.

Без променљивих чокова посип можеш делимично поправити величином сачме и употребом чашице у патрону.
Лансери за глинене голубове нису скупи нарочито за групу ловаца а одлична су припрема. Један избацује голубове и заца а други голубове и конзерве пива и сл. и једну праћку.

Moram probati jednom prilikom da vidim kakvo je stanje sa puškom-posipom.Ja i koristim patrone sa čašicom, a krupnoća zrna je 3.5mm i baš zbog toga i promašujem ponekad jer pustim divljač daleko da je ne bih mnogo uništio kad je pogodim.Koliko je orijentaciona cena lansera probaću da nagovorim drugare da ga kupimo, a nisam znao da može da izbacuje konzerve i (predpostavljam makete) zeca, kod nas u društvu ima neka ručno pravljena i izgubi čovek volju da gađa jer posle par puta repetiranja mašine ruka otpadne.A za tu praćku iskreno rečeno nisam ni znao da postoji moram potražiti da kupim takvu jednu.Vežbe nikad na odmet.
Hvala na informacijama i pomoći :ppozdrav:

Смањи пречник сачме. Буди фер према дивљачи и немој је убијати него је лови. Ако је далеко нека је за другу прилику. Ја сам зеца и фазана гађао углавном спортском муницијом (трап и скит; 2,4 и 2мм). Зеца погодим на 15м и ни једно зрнце не уђе у месо већ се све задржи испод коже и ако није угинуо од шока руком га удариш за врат да му пукне кичма.
Мањи лансер је коштао 200Е а већи 350 (избацује голуба а пошто се подешава по правцу и висини и налази се на ногарама окренеш и онда избацује зеца који скакуће). Зец није макета него круг од мало јаче пластике који издржи 90 погадака и у кога се стави контролни картон па контролишеш количину сачме у мети.

To je jako povoljno za lansere ako se zadržala ta cena, ako je tako još uvek ima da ga pazarim.

Смањи пречник сачме. Буди фер према дивљачи и немој је убијати него је лови. Ако је далеко нека је за другу прилику. Ја сам зеца и фазана гађао углавном спортском муницијом (трап и скит; 2,4 и 2мм). Зеца погодим на 15м и ни једно зрнце не уђе у месо већ се све задржи испод коже и ако није угинуо од шока руком га удариш за врат да му пукне кичма.
Мањи лансер је коштао 200Е а већи 350 (избацује голуба а пошто се подешава по правцу и висини и налази се на ногарама окренеш и онда избацује зеца који скакуће). Зец није макета него круг од мало јаче пластике који издржи 90 погадака и у кога се стави контролни картон па контролишеш количину сачме у мети.

Svaka čast za lovnu etiku....:ppozdrav:

Ја сам зеца и фазана гађао углавном спортском муницијом (трап и скит; 2,4 и 2мм). Зеца погодим на 15м и ни једно зрнце не уђе у месо већ се све задржи испод коже и ако није угинуо од шока руком га удариш за врат да му пукне кичма.
Kada sam ja poceo loviti sa ovom sacmom svi su mi se smejali ali realno ona je idealna za fazana i zeca na maloj daljini, inace pucam samo kada pas markira u izuzetnim slucajevima ako ja podignem divljac i znaci to je ta daljina, nekih 15-ak metara. Dosta lovaca pogotovu starijih koriste krupniju sacmu za zeca, vecina 6-cu sto je prekrpno i na manjim daljinama bukvalno raznese divljac.

Nazad
Vrh