Lovačka tema

Samo slikam. Vidi se sa slike da nema končanice. Kamera je samo za osmatranje. Iz zdravstvenih razloga ne lovim. Nekad sam lovio samo divlju svinju. Sad jedino kad naiđem na svinje pozovem komšiju lovca. On odstrijeli i u jesen uzmem jednu da sameljem u kobaje. Srndać mi je previše lijep i žao mi ga pa i kad naiđem na njega neću da kažem gdje sam ga vidio mada znaju oni i bez mene gdje ga mogu naći. Ostala sitna divljač mi je interesantna za gledanje. Za jelo nemam potrebu a da je samo odstrijelim zbog trofeja nešto u meni se protivi.

Baš dobro uhranjen. Prvi put kad sam naišao na takvog mislio sam da je vuk. Snimam video a ovo sam izvadio jednu sliku. Kad ga vidim da ide baš se krzno talasa od debljine.

Ja sam pazario onaj monokular yukon 5×60. Nisam ga jos istestirao kako treba, na kratko sam ga probao. Noc bez mesečine, na nekih 120 -130m sam gledao u jednu trsku, i mogu reci da sam prezadovoljan kako se vidi.

Dobre su to sprave. Po noći svake zvjerke se može vidjeti.
Danas sam išao na pecanje i naiđem na ovaj trag. Jest malo stariji ali je baš velik.
Koliko može biti težak?

Dobar trag a vjerovatno i onaj ko ga napravio. Kod nas su divljaci miješani sa domaćim svinjama pa su osjetno teži od onih koji su se mogli loviti prije rata. Ima ih sa tijelom koje je dosta spljošteno a visoko ali više je onih okruglastih sa dosta debelim slojem slanine. Ima ih i sa bijelom nogom ili nekom šarom, doduše malo nejasnom ali ipak vidljivom. Imao sam negdje neki snimak pa ću pogledati da postavim.

Овог сам очима видео дигао сам пушку и само је спустио, и покајао се што нисам понео 7х64.😭

Da li se sa tim ukrstanjem povecao broj divljih svinja, tj da li se cesce prase?
Osjetno povećanje. Nekad su kod nas svinje dolazile i nisu se prasile na ovom području. Unazad 20-tak god je naglo porastao broj. Ja sam na granici. U hrvatskoj su velika područja pusta i zarasla. Idealno za svinje i kao stanište a ima i voća na sve strane. Dali se prase češće nisam siguran ali od proljeća pa do kraja ljeta nailazim na od troje pa do šestoro istog uzrasta i to malih prugastih. Kod nas prelaze redovno ali proširile su se i na našu stranu i više nisu samo u prolazu. Mogu se pronaći tokom čitave godine.

Наравно
Da li se sa tim ukrstanjem povecao broj divljih svinja, tj da li se cesce prase?
Да баш због тог укрштања је и дошло до експанзије дивљих свиња. Некада су прасиле 4 евентуално 5 прасади од како су почеле да се укрштају са домаћим тако су почеле и да прасе више прасади.

Нисам јбг имао сам 223 код себе али стварно је био инфериоран за толиког грмаља буквално оно што кажу као фића или фолцика. И даљина је била преко 100м,а он иде од мене никако да отвори заушку. Нисам хтео да га дирам надао сам се да ћемо се поново срести али ето нисмо отишао је даље, али ко зна зашто је то добро можда наиђе неки његов наследник.

Nazad
Vrh