Lovačka tema

галиције83 : нзнм да ли је ово 83 годиште,ако јесте онда можемо и на ти? ...елем,кад пођеш у лов на вепра самца кад он чује да имаш супер магнум од самог пуцња пада,а са овим ''малим'' калибрима мораш да га погодиш :)
а када би се закон поштовао и те вишеметне би морале да имају блокаду на два метка,осим у лову на подивљале свиње погоном :ppozdrav:

worm
Ako ti nesto znaci ja cu ti reci s kojim puskama lovim,dakle puska za krupniju divljac(divlja svinja,lisica ili sakal..) koristim IZ 27 EM u kalibru 12 dve obarace bokerica,a za malo sitniju divljac(zec,fazan,patka,guska..)koristim TOZ 34 E U kalibru 12 s dve obarace bokerica,sasvim korektno moze da se lovi i uspesno s malo odrzavanja jer ruske puske ne zahtevaju mnogo odrzavanja! Ako zelis neki intezivniji lov onda moras uzeti malo ozbiljnije oruzije za tu namenu! Mene za sad puske sluze dobro a takodje i oko jer ovo drugo je presudnije da te sluzi jer mozes kupiti i top ako nemas oko dzabe puska i ostalo oruzije!! Poz :ppozdrav:

Ne zahtevaju mnogo odrzavanja ruske puske starijeg godista,ove nove su jako lose....Toz je ekstra puska,lagana za nositi i skoro svakom leze u rame.
Zastava je za mene sporet,mislim na neolucene cevi,karabini su im odlicni,pogotovo starije proizvodnje.

Х
worm
ako ti nesto znaci ja cu ti reci s kojim puskama lovim,dakle puska za krupniju divljac(divlja svinja,lisica ili sakal..) koristim iz 27 em u kalibru 12 dve obarace bokerica,a za malo sitniju divljac(zec,fazan,patka,guska..)koristim toz 34 e u kalibru 12 s dve obarace bokerica,sasvim korektno moze da se lovi i uspesno s malo odrzavanja jer ruske puske ne zahtevaju mnogo odrzavanja! Ako zelis neki intezivniji lov onda moras uzeti malo ozbiljnije oruzije za tu namenu! Mene za sad puske sluze dobro a takodje i oko jer ovo drugo je presudnije da te sluzi jer mozes kupiti i top ako nemas oko dzabe puska i ostalo oruzije!! Poz :ppozdrav:
Јесу ли ти обе пушке калибар 12/70 ?

Poslednja izmena od urednika:
dejan_americ
IZ 27 je 12/76 a TOZ 34 je 12/70
nikola ilic
Ne znam za nove moje su nove kupljene i sad su u dobrom stanju jedna je 1982 a jedna 2002 god. jedino ako mislis na mladje od pre par godina::namigivanje::,mada odavno nisam cuo da je neko kupio novu pusku uglavnom se nadju dobre polovne!!

Imam ja i polozaru Zastavinu 16,ali mi je poluautomat bolji,lepse mi lezi.Sto se tice petometke svaki lovac dobije za nju onu sipkicu da je ustroji.E sad ako si ti svestan i pametan i drzis se te lovacke etike nema potrebe da pucas 5 komada.

Ja imam IZ 27 EM isto ako kolega iznad i Zastavin karabin M70.

PA oružije je besmisleno sem kad je u pitanju pogon na svinju,a i tad strelac mora da bude odličan,jer nije poneta pucati na sve što istrči,dakle treba vremena za proveru cilja i odluku dal ga oboriti ili ne.

можете ли ми ово боље објаснити...гледајући тако треба му и једна 20ица за лов птица,и једна у калибру 12,јер је почетник па да има веће пуњење и те две да буду положаре,и једна бокерица,два карабина,један са комбинацијом цеви...а што се тиче овог другог дела зашто бокерицу повезујете са ловом свиња и куглом?'
Док сам ишао у лов имао сам 6 дугих цеви и неје ми било довољно за све врсте лова. Дивљу свињу треба погодити у "високу плећку", значи кретање је бочно, а код давања претицања бокерица не заклања мету као положара. Што се тиче зрна, кугла због безбедности, јер је код употребе ПП-а опасност од рикошета велика (било је рикошета од 360º и страдања ловаца). Код мете која бежи од тебе (фазан, јеребица, зец...) положара мање заклања мету код давања претицања од бокерице.
Вишеметне пушке су само ствар личног афинитета јер је у ловишту ограничење на два патрона. Вала, ако је мало џаба ти 3. патрон а и ако погодиш дивљач ће да побегне и угине од рањавања па је штета дупла. У сваком случају обарач се повачи кад је погодак (улов) сигуран а не само да би се пуцало. У моју пумпарицу је стајало 7 патрона ал' сам увек убацивао 2. Прво, тешка је, друго, квари баланс, треће, већ речено.
Пре куповине ловачког оружја би требало испробати на стрелишту (летеће мете, "трчећи вепар" или јелен, фиксна мета за употребу оптике...) шта ти одговара а после куповине обавезно упуцавање или посип и сваки пут кад се мења серија муниције или су различите временске прилике, опет подешавања.
Неко критикује магнум калибре због велике енергије а ту се не ради само о енергији него и о брзини зрна на циљу (хидра шок ефекат) и положености путање зрна јер онда имаш са истим упуцавањем мање корекције код различите удаљености до мете.

Ma daj te ljudi sve je to stvar do lovca kome kakva puska lezi eto ja sa svakom lovim bez problema poceo sam sa ocevom IZ27e 12cal.pa kada sam postao lovac sa IZ 18e 16cal. 9 godina pa onda sam kupio MP153 12,76cal i sada najvise lovim sa puskom koju sam nasledio od pokojnoga dede Monte Karlo polozara 12cal. znaci kada lovac nadje ono sto mu lezi pa nema to veze koja je bolja za bocno ili ceono preticanje samo uvezbanost!

док сам ишао у лов имао сам 6 дугих цеви и неје ми било довољно за све врсте лова. ...... што се тиче зрна, кугла због безбедности, јер је код употребе пп-а опасност од рикошета велика (било је рикошета од 360º и страдања ловаца). ......... сваки пут кад се мења серија муниције или су различите временске прилике, опет подешавања.
Судећи по Вашој(твојој) поруци лов је привилегија богатих и неко из неког ''средњег ''сталежа(ако то још постоји) уопште не би требао о томе ни да сања јер данас приуштити себи толико пушака (6х300-400 еврића) и није баш свима изводљиво.
ја нисам ловио медведе,јелене ( Јелене јесам :osmeh: ),и гуске па не знам да ли су ту потребни ти магнум калибри и о томе нећу да полемишем али тврдим да ''просечном'' ловцу у нашој земљи није потребно толико наоружање,довољна је сачмара у калибру 12 или 16,уколико постоји могућност са измењивим чоковима мада ни то није обавезно,и један ''карабин'' чији избор зависи од дивљачи која се планира ловити,али неки од универзалних калибара (8х57,30-06,7х64,308 вин,270 ремин....) би био сасвим довољан.
што се тиче безбедности ја где год сам био у лову на дивљу свињу је изричито забрањено користити муницију типа пп,00,три у ред и лови се искључиво са јединичним зрном па сам из тог разлога и питао за објашњење зашто бокерица кад се зна да једноцевке много боље носе и групишу јединачна зрна.
са последњом констатацијом се у потпуности слажем поготово кад се ради о олученим цевима,чак је раније у ''срећно време'' било од стране суп-а и лу организовано обавезно одлажење на стрелиште пред почетак лова на срндаћа уз присуство стручних лица из области стрељаштва али нажалост то се више не ради.
мали офф колега yt1rdi да ли се иза овог ''ницка'' крије позивни знак или...

nema to veze koja je bolja za bocno ili ceono preticanje samo uvezbanost!
Па, нек свако проба својом пушком (или позајмљеном). Не треба нам муниција да би вежбали нишањење и давање притицања. Пушку у руке па у двориште. Измакнемо се на максимално растојање са кога би гађали мету (живина, свиње, козе...) па нишани са претицањем.
Кад кажеш "само увежбаност", колико патрона испалимо пре почетка ловне сезоне (да не питам за нешто што се зове "кондиционо гађање")? Даље, вежбање окидања, тврдим да на прсте могу да се изброје ловци који имају пуфер патроне.

- - - - - - - - - -

судећи по Вашој(твојој) поруци лов је привилегија богатих ......мали офф колега yt1rdi да ли се иза овог ''ницка'' крије позивни знак или...
Јесте. Пар ловаца из, рецимо Италије, код нас је у гостима, дневно одстрелио по неколико стотина фазана (мислим да је рекорд био 1.320). Док сам имао, ловио сам. Цене серијског оружја су биле у другом плану у односу на цену кавалитетне муниције. Да би испалио 2 карабинска метка на дивљач прво сам потрошио 80-90 на припрему, или да испалим 5 патрона на фазана потрошим 150.
Ник јесте био позивни знак. Радио уређаје су имали све ловци у мојој групи као део опреме.

Па, нек свако проба својом пушком (или позајмљеном). Не треба нам муниција да би вежбали нишањење и давање притицања. Пушку у руке па у двориште. Измакнемо се на максимално растојање са кога би гађали мету (живина, свиње, козе...) па нишани са претицањем.
Кад кажеш "само увежбаност", колико патрона испалимо пре почетка ловне сезоне (да не питам за нешто што се зове "кондиционо гађање")? Даље, вежбање окидања, тврдим да на прсте могу да се изброје ловци који имају пуфер патроне.
Druze svaka ti je na mjestu. Skoro sam poceo da lovim i to sa ocevim puskama koje su stare oko 35 godina. U pitanju je Zastavin karabin M70 8x57 bez optickog nisana i sacmarica ruske proizvodnje Hamerless cal. 16. Kao mali sam dobio vazdusnu pusku na poklon i mislim da bez te vazdusne ne bi danas postigao vise ostrela nego neki kolege koji su peije poceli da love nego ja. Kao sto je kolega yt1rdi rekao bitno je da vjezbamo pa nek je puska i pozajmljena. Toliko od mene.

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

- - - - - - - - - -

Јесте.....
Ок ако је такво Ваше мишљење онда ћу се ја уздржати од даље приче на ту тему,јер нисмо у истом ''сталежу'' ...у сваком случају слажемо се у том да вежба и тренинг,па макар и ''на суво'' дају боље резултате у лову.
а колега Ворм нек сам одлучи шта ће и како ће... али и '60. и '70. и '90. и '2050. 3 куглице пречника 3.5мм које погоде зеца ће изазвати нервни шок и зец ће бити одстрељен,без обзира из које је пушке хитац пласиран.
ЈОВИЦА24 . та ваздушна Вам је дала само добру подлогу за гађање олученим цевима,сачмара је нешто друго...

јер нисмо у истом ''сталежу'' ..
Богу хвала да је тако, јер ја сам сад у "чабру". И у сретно време се нису баш куповали најскупљи комади. За те паре смо више волели да имамо неколико различитих комада него неку напичену па се, поред нашег, куповало оружје из ДДР-а, СССР-а, САД-а које је било задовољавајућег квалитета и цене. Е сад, кад одеш, рецимо у Аугзбург, па уђеш у робну кућу, па кад ти се отворе дизне... спашавај се ко може. Онда дођеш на границу а ауто лего до земље и молиш Бога да цариник буде Словенац (били су по том питању либералнији од других). Углавном смо у то време пазарили у две куће (Кетнер и Франконија) и неколико мањих оружарница. Нисам дуго у причи па не знам каква је сад ситуација ал' ево линкова: http://www.frankonia.de/schiesssport/langwaffen/Artikel.html#- http://www.kettner.com/at_de/waffen/gebrauchtwaffen-1.html

- - - - - - - - - -

ЈОВИЦА24 . та ваздушна Вам је дала само добру подлогу за гађање олученим цевима,сачмара је нешто друго...
http://www.serbianshooting.rs/akta/TEHNICKA%20PRAVILA%20ISSF.pdf
Ко је пуцао на мете са стране 14, није имао проблема за мете са стране 15,

Богу хвала да је тако, јер ја сам сад у "чабру". И у сретно време се нису баш куповали најскупљи комади. За те паре смо више волели да имамо неколико различитих комада него неку напичену па се, поред нашег, куповало оружје из ДДР-а, СССР-а, САД-а које је било задовољавајућег квалитета и цене. Е сад, кад одеш, рецимо у Аугзбург, па уђеш у робну кућу, па кад ти се отворе дизне... спашавај се ко може. Онда дођеш на границу а ауто лего до земље и молиш Бога да цариник буде Словенац (били су по том питању либералнији од других). Углавном смо у то време пазарили у две куће (Кетнер и Франконија) и неколико мањих оружарница. Нисам дуго у причи па не знам каква је сад ситуација ал' ево линкова: http://www.frankonia.de/schiesssport/langwaffen/Artikel.html#- http://www.kettner.com/at_de/waffen/gebrauchtwaffen-1.html
Нисам најбоље разумео прву реченицу...ја сам увек био међу овима са ''јефтинијом картом'' а од франконије и кетнера сам могао само да гледам каталоге,за резлику од Вас који сте тамо и пазарили...тако да знам ја шта би било добро али није достижно,немам ја намеру да никог(и ничије знање) омаловажавам али је чињеница да се ''материјално стање'' увукло у све сфере живота почевши од вртића,преко школе,посла и свих других области па чак и спорта,хобија итд.само сам покушао да кажем да све оно што сте набројали није неопходно да би се неко бавио ловом...форуми уосталом и јесу ту да се размене мишљења :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

http://www.serbianshooting.rs/akta/TEHNICKA PRAVILA ISSF.pdf
Ко је пуцао на мете са стране 14, није имао проблема за мете са стране 15,
Мислио сам на саму технику нишањења и изгледа нишана

Sto je problem koliko ko ima pusaka eto ja imam 8 dugih cevi na svome imenu 3 sacmarice,4 karabina i 1 mk ko moze i ko voli taj nepita sta kosta!Meni je jako glupo kao sta ce ti toliko pusaka odma svi idu na onu "sta ces ako ti ih oduzmu",a zbog cega bi mi ih oduzeli nisam problematican ne pijem jednostavo zivim mirnim i skromnim zivotom bez mnogo isticanja i kurcenja.Po meni ako mogu pecarosi da imaju 10,20,30+stapova za svaku vrstu ribe za posebne vremenske uslove pa zasto mi lovci nebi imali puske za svaku vrstu divljaci?Za mene je na primer lov smisao zivota i posle porodice najbitnija sporedna stvar!

Kad smo se vec dotakli teme o sacmari, evo par odstrela stetocina. Sve iz sacmare sa vecih udaljenost, osim ovog sivog koji je uletio u kokosinjac i dobio iz blizine.
0e7fe9e65d2290ae96c4c4a5e1cb9f04.jpg
466b95e5cfb731e2d0a5f98b99b25f4d.jpg
aca7803569f5055dfb514795b793c201.jpg
4f05f2bd1e22997dc0fb259c25c1ee7d.jpg

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

Džabe i da imaš puške i za mušku i žensku divljač ako si loš strelac (ništa lično) :haha: Pa kad promašiš,a za ovo je bila bolja položara od bokerice i obrnuto.

Meni je IZ sasvim dovoljan,svaka tri meseca proveravam tačnost uvek znam šta može i koliko može,isto i za munciju znam kako će da se ponaša u određenim uslovima i tek kad sam 100% siguran dođe do pucnja,jedino rizikujem kad su kapitalniji primerci u pitanju.

I kad promašim (živ sam čovek) uvek sam sam kriv nikad mi nije kriva puška ili municija,ili optika ili zec koji pravi salto,fazan koji krilom skrene metak ili srndać koji klekne baš kad povučem obarač :osmeh:

70% ljudi koji love znaju samo da povuku obarač,i da ubace patron.ZA ostalo tu su puškari da šišaju ovce i sad ovaj kukavni internet pa misle preko njega da nauče kako se nišani i drži puška.

30uzurd.jpg
[/IMG]
34e5nvm.jpg
[/IMG]
oj17yp.jpg
[/IMG]
20uzklx.jpg
[/IMG]
1zlt8pt.jpg
[/IMG]
10ml92c.jpg
[/IMG]
28an4oy.jpg
[/IMG]
zoeqeg.jpg
[/IMG]
5fg2g2.jpg
[/IMG]
256wso7.jpg
[/IMG]Veceras sam bio kod coveka koji se bavi prepariranjem vec dugo godina,pa sam uslikao ove slike.moj pokojni cale je sa ovim covekom bio nerazdvojan,uvek su zajedno isli u lov,ako nekog zanima prepariranje neka se javi,a i ovo je nesto za prodaju.mozda ga neki i znaju zove se Ljavros Misa.

Nazad
Vrh