Lovačka tema

Najbolje da vidiš sa ovima u Zasavici jer su ih kod njih naselili pa je možda odatle došao i do vas nekako

- - - - - - - - - -

Nije 7x64, slab on je kao kalibar univerzalan za sve, svinje, srneca divljac a pre svega dosta je precizan i na vece daljine moze da se puca.

Dobro to je taj kalibar od prilike i 3006 je 7,62 mm. Tako nešto i planiram da uzmem, faktor ce najvise biti cena ali i izgled jer planiram da je doradjujem za sebe :osmeh:

Људи једно квази питање. Шта мислите колико кошта пушка Меркел Сул 200Е из 1955. године?

Тражим ту пушку па сам налетео на једну добро очувану 16цу, па ме знам колко да дам том човеку за њу, јер мислим да ју је мало преценио. Тражи 2200 евра, јер колико сам могао да проверим са фабриком, пушка је рађена по наруџбини за неког ЈНА буџу и ако је био реч о основном моделу, урађена је доданта резбарија на њој, да би изгледала као њена скупља верзија.

Пушка није на огласу, јер је реч о једном нашем пријатељу. Који се још увек нећка да ли да је прода или не.

Kakvo je vaše mišljenje što se tiče sačmarica. Uglavnom danas ljudi imaju bokerice mada mene nešto više privlači položara. Interesuju me utisci i za i protiv pošto u januaru-februaru planiram i to da pazarim

Uglavnom danas ljudi imaju bokerice mada mene nešto više privlači položara.
Требају ти обе, у зависности шта ћеш да ловиш, због претицања. Имао сам и бокерицу и положару и пупмарицу ал' ми је најслађа била положара (домаћа - да ти није жао кад је поквасиш или изблатњавиш). Најчешће сам ловио фазана и зеца па ми је вршила посао. Пуцао сам углавном ситну сачму (трап и скит) на кратком растојању па су драмлије биле, већином, испод коже. За дивљу свињу бокерица и кугла. За патке на Дунаву пумпарица јер им је тешко прићи (кал. 12 Маг.). Обрати пажњу и на чокове, због даљине на којој ћеш гађати (посип) у зависности од сопствене брзине. Било би добро да су цеви тврдо торментоване због евентуалне употребе челичне сачме (приближавањем ЕУ могу нам забранити употребу олова у барском лову због тровања воденог света).

O domaćoj sam baš i razmišljao nekoj zastavi u kalibru 12 ali bi pravio kundak posle po meri i želji :osmeh:. Što misliš da nije položara za svinje, kako mi drugar reče, njegov kolega upravo sa njom uspešno ide i na svinje u pogon

пре свега добро нам дошао у ловце
- - - - - - - - - -

dobro to je taj kalibar od prilike i 3006 je 7,62 mm
мала исправка 7х64 је као што му ознака вели 7мм са чауром дужине 64мм док је 3006 springfield 7.62мм са чауром од 63мм,и један и други спадају у тзв универзалне калибре,тако да их уз одговарајући избор зрна можемо користити за сву(или већину) дивљачи,наравно уколико финансије дозвољавају треба имати један мини-маусер из групације 22х(222,223,22-250) за ситнију дивљач(лисицу,вука,срндаћа) и један од универзалних за крупну дивљач(јелен,свиња,медвед) па уколико имаш могућност...моје мишљење би врвт било мало више субјетивно у корист 7х64 у односу на 3006....

- - - - - - - - - -

Требају ти обе, у зависности шта ћеш да ловиш, због претицања..... За дивљу свињу бокерица и кугла.
уз дужно поштовање колега,можете ли ми ово боље објаснити...гледајући тако треба му и једна 20ица за лов птица,и једна у калибру 12,јер је почетник па да има веће пуњење и те две да буду положаре,и једна бокерица,два карабина,један са комбинацијом цеви...а што се тиче овог другог дела зашто бокерицу повезујете са ловом свиња и куглом?

- - - - - - - - - -

O domaćoj sam baš i razmišljao nekoj zastavi u kalibru 12 ali bi pravio kundak posle po meri i želji :osmeh:. Što misliš da nije položara za svinje, kako mi drugar reče, njegov kolega upravo sa njom uspešno ide i na svinje u pogon
Наше оржје је изузетног квалитета њему само завршна обрада није на завидном нивоу,али пошто већ планираш дораду то не треба да те мучи,узми слободно ту заставину положару мени лично је више ловачка него бокерица,она ми је некако више уз неко спортско пуцање(глинени голубови) мада ја сад кад бих куповао узео бих једноцевку,преламачу наравно...ако планираш баш много лова на свиње узми неку вишеметну(полуаутомат или ''пумпарицу'') јер једноцевке много боље носе и групишу јединачна зрна од двоцевних пушака а и за њих постоје завршеци (тзв ''SLUG'')који се стављају уместо измењивих чокова баш предвиђени за пуцање са јединачним зрнима.
и на крају морам да цитирам једног великог стручњака и познаваоца оружја и балистике,покојног Душана Бојовића:''дивљач не чита балистичке таблице''

Да мало боље пратите шта се дешава са Застава оружјем знали би каково смеће у последње време од оружја праве. Сви се жале на квалитет, који више није на оном нивоу на ком је био.

“Tražili su da magacin ima 15 metaka i onda su videli da posle 100 ispaljenja dolazi do kočenja. To je bila tehnička greška, koja je ispravljena, ali je posao propao. Kupci iz Egipta nisu hteli prepravljene pištolje, već potpuno nove. Nisu želeli čak ni da ih isprobaju na strelištu, već su odustali.”
То је изјава директора Застава оружје, на врћених 50 000 пиштоља из египта...
највећи бисер је да су тражили да им ЦЗ99 има оквир од 15 метака, а он то има од његовог настанка у калибру 9мм парабелум, а овај човек ово јавно изјави и ником ништа...

Траже нове машине, треба да се купи, али како је могуће да оружје прође тестове квалитета...

Да наставим да причам, како је застава почела да у САД шаље бофл оружје, од ловачких карбина преко ПАП М-70...људи се масовно жале на лошу израду појединих склопова...

Од заставе има .30-06 карабин, купљен 1986. године, рађен за америчко и енглеско тржиште. Тај карабин и ови данас су ко небо и земља у поређењу квалитета израде. Друг ми је купио новог .30-06 прошле године на Лористу, еј бре па страмота је да поткундак буде онако фуш урађен. јенда страна дебља од друге када се гледа одозго...Сајамски експонат...

Зато ми азстава ова нова ниакд крочити у кућу неће...

Само страно по могућношћу СУЛ или Сауер, маузер такође....

Iskreno u poslednje vreme baš i nisam pratio tu oblast,onda bi moja izjava trebala da pređe u "imali smo kvalitetno oružje"

Послато са HTC Desire 516 dual sim уз помоћ Тапатока

Kakvo je vaše mišljenje što se tiče sačmarica. Uglavnom danas ljudi imaju bokerice mada mene nešto više privlači položara. Interesuju me utisci i za i protiv pošto u januaru-februaru planiram i to da pazarim

Druze prvo moras da znas koliko oces da das za pusku,a moj ti je savet da kupis poluautomat(ja ga imam Beretu ES 100) i netreba ti ni polozara ni bokerica.E sad je na tebi da odlucis.

Јесте, најбоље је да узмете сајге са 10 метака у оквиру, а ако узмеш добош, онда стане 15, па онда о жеж о жеж по свему што лети, трчи....

По мени нема ништа ружније него видети у лову ловце са полуаутоматима (било да је реч о сачмарицама или карабинима)...

Данас је у свету тренд да се прелази на јендометне пушке међ ловцима...

- - - - - - - - - -

Овако вама треба нешто за успешан лов:osmeh:

Погледати од 1:55...

Са овим чудом немож' омашити ни у лудилу....

Ma da kupi mino-bacac,pa gde je tu lovacka etika,kupi lepo polozaru pravu lovacku pusku sa dva metka,das malo divljci sansu a ne samo uci u loviste natovariti metkove i zezi samo,jbg nema smisla

Moj ti je savet ,da kad dobijes nabavnu dozvolu,da odes u bg,ima ako nijezatvoren komision zove se arsenal,tamo nema sanse da ne nadjes sacmaru koja ti odgovara,ja sam tamo kupio.99te,imali su izbor od oko 250,300 pusaka,i posto se bave komisionom prodajom,jako veliki je izbor pusaka,ima puno sacmara i karabina,od ljudi koji su za vreme sfrj bile budze,i kad su umrli,naslednici su sve to dali na komisionu prodaju,cene su barem tad bile jako pristupacne,cak i za municiju,ja sam tada kupio IZ 27 E kalibra 16 imala je ejektore,2 obaraca koji si bili hromirani,i ceci duzine 74 cm,i puska ja bili teska svega 2,2 kg,na njoj se nije videlo da je koriscena,oni su se nalazili tad na mirjevu,mada koliko sam cuo da su se preselili negde..evo nasao sam...

http://www.arsenalco.net/index.php?route=information/contact

Kad budeš išao da gledaš pušku povedi sa sobom nekog ko se razume da ti sugeriše na šta da obratiš pažnju prilikom odabira,jer dzabe gravura od 1000€ ako ti puška ne leže u rame kako treba

Послато са HTC Desire 516 dual sim уз помоћ Тапатока

Super. Hvala puno na savetima i idejama :ppozdrav:. Mada posle svega 99% će biti položara u kalibru 12 ili 16 samo da nadjem odgovarajuću
Ako ces polozaru za svaki dan moze da ti jako lepo i dugo posluzi Zastavina u bilo kojem kalibru(16 ili 12) cenom od 100-150e ili po mojoj nekoj preporuci IZ iz starije proizvodnje npr:25,26,58 ili 43!Prve dve spadaju u mozda i najbolje sto je iz IZ-a izaslo za nekih 300-500e,a druge dve u izuzetnu srednju klasu za malo para 200-300e!Sad sve od tebe zavisi koliko si spreman i u mogucstvu da platis!I naj bitnije kod kupovine polovne puske prvo pogledaj cevi kakve su i kada je puska zabravljena dali ima lufta u glavi,a posle kupovine obavezno kod nekog puskara da je pretrese radi licno tvoje bezbednosti!:ppozdrav:

То да ли сам ја ловац или не потпуно је небитно. Битна је нека ловачка етика, а код наших младих ловаца та етика не постоји. Сви се грабе полуатомата јер ако омашиш два метка имаш још 4-5, па ћеш сигурно нешто и срушити...Не даје се више дивљачи никаква шанса са полуаутоматима. А то нам је стигло из америке, јер они у 99% случајева у лов иду са полуаутоматима...

Потичем из ловачке породице, деда ми је ловац још од почетка 50, отац са почетка 80тих, ај сам једно време био ловац и увек сам у лов носио бокерицу, чехињу 16цу. За мене је калибар 16 сасвим био довољан.

Данас је тренд да се купују магнум калибри..Само не знам шта ће вам то јер идете на сафари на слонове..

Исти је случај међ карабинима, већина купује у калибру 300ВМ, јер како сам из прича могао да закључим 8х57 или .30-06 су им преслаби. Еј, бре калибри који носе око 4000Ј киентичке енергије су им слаби. Слаби за шта, тропске животиње.

Nazad
Vrh