Lovačka tema

Ehh davno beše to,sad samo svrake i eventualno lisice spadaju u te štetočine...a nekad su se i po gradovima organizovale akcije,a sad šinteri po gradu pohvataju lutalice pa ih uštrojene,pardon sterilisane,puste u lovište...

Послато са HTC Desire 516 dual sim уз помоћ Тапатока

Bio sam sad za praznike kod prijatelja i pokaže mi pušku staru što ima ali malo zna o njoj jer je dobio na poklon. Dosta je bla oštećena korozijom jer je negde stajala u budžaku najverovatnije. Našao sam nešto o ovim puškama na netu i mislim da je ovaj model iz 1924.godine. Puška je Bayard položara 16ka. Na šini ima natpis POUR POUDRES VIVES Anc.Etabl.Pieger Hersrtat Belgiane serijska oznaka 51849. Pa ako bi neko mogao više da mi kaže nešto o ovom modelu bio bih mu zahvalan. Nešto me zeza komp ne mogu slike da okačim

bio sam sad za praznike kod prijatelja i pokaže mi pušku staru što ima ali malo zna o njoj jer je dobio na poklon. Dosta je bla oštećena korozijom jer je negde stajala u budžaku najverovatnije. Našao sam nešto o ovim puškama na netu i mislim da je ovaj model iz 1924.godine. Puška je bayard položara 16ka. Na šini ima natpis pour poudres vives anc.etabl.pieger hersrtat belgiane serijska oznaka 51849. Pa ako bi neko mogao više da mi kaže nešto o ovom modelu bio bih mu zahvalan. Nešto me zeza komp ne mogu slike da okačim
орозара,има она нешто у себи...имао је један старији ловац код мене баш овакбу белгијску,била је у калибру 16,пун чок на обе цеви...па кад загледаш петла између оних њених ''петлића''....елем овај назив ''pour poudres vives'' каже да може бездимни барут да се користи,али ако су оштећења велика боље да је неки пушкар прегледа пре евентуалне употребе...знам да смо једном нешто коментарисали цене и тада сам нашао на нету неке у одличном стању чини ми се око 2000-2500 еврића су цењене,преко,не код нас...

орозара,има она нешто у себи...имао је један старији ловац код мене баш овакбу белгијску,била је у калибру 16,пун чок на обе цеви...па кад загледаш петла између оних њених ''петлића''....елем овај назив ''pour poudres vives'' каже да може бездимни барут да се користи,али ако су оштећења велика боље да је неки пушкар прегледа пре евентуалне употребе...знам да смо једном нешто коментарисали цене и тада сам нашао на нету неке у одличном стању чини ми се око 2000-2500 еврића су цењене,преко,не код нас...

Mnogo je to love za stvar koja moze da posluzi jedino kolekcionarima. Kalibar 16/65 ne postoji vec decenijama, negde u svetu mozda i postoji. U Srbiji ga nisam video ne pamtim. Jeste da moze i bezdimni barut, pitanje je na koji pritisak su cevi tormentovane, do kog pritiska moze da se puni, posto kalibar 16/65 nema da se kupi (nije neki izbor ni za 16/70) pretpostavljam da bi vlasnik ove puske morao sam da puni municiju u kucnoj radinosti.
Sve to ima neki svoj čar i zadovoljstvo, kad bi se nasla po nekoj povoljnijoj ceni pa da se covek i zanima. Ima jedan moj komsija ovakvu Belgijanku orozaru ostala mu od pokojnog oca, ja ga ter'o da mi proda nece covek uspomena mu...
To bi bila dobra zanimacija za nas hobiste koji ne lovimo. Ko aktivno lovi a ljubitelj je "Orozara" TOZ63 je daleko bolja radna puska. A i jeftina je, bar je u standardnom kalibru 16/70...

Nisam nigde ni trazio. Opste poznato je da su puske koje su pravljene za crni barut bile u kalibru 16/65. Ispravite me ako gresim...

- - - - - - - - - -

Ispravka (moja greska) Bayard petlara je radjena u kalibru 16/70 (verovatno sto upotrebljava i bezdimni barut). Nisu obe cevi pun chok.

10z1ij5.jpg

Zastava je radila jedan model polozare po licenci "Belgijanke" u kalibru 16/65, pa sam pomesao kalibre. Kasnije je i Zastava uvela 16/70 u taj model puske.

Nisam nigde ni trazio. Opste poznato je da su puske koje su pravljene za crni barut bile u kalibru 16/65. Ispravite me ako gresim...

- - - - - - - - - -

Ispravka (moja greska) Bayard petlara je radjena u kalibru 16/70 (verovatno sto upotrebljava i bezdimni barut). Nisu obe cevi pun chok.

10z1ij5.jpg

Zastava je radila jedan model polozare po licenci "Belgijanke" u kalibru 16/65, pa sam pomesao kalibre. Kasnije je i Zastava uvela 16/70 u taj model puske.
На овој слици су обе цеви исто чокиране или ја не разазнајем ознаке како треба?

Ne bih rekao da je taj brojčani zapis mera čoka na jednoj koliko vidim piše 186 a na drugoj 166

То би требало да је чок у милиметрима...

The 165 and 166 would indicate the bore diameters at the chokes on their respective barrels, 16.9 to 17.1 mm (depending on the maker) being a straight 16 ga. I'd have to look at a conversion table to tell the chokes, and that doesn't account for the possibility that in the decades since it was made someone altered the chokes, but my initial guesstimate would be the 165 as an improved modified and the 166 a modified.

A jedino ako na desnoj nije druga cifra 8, jer ako jeste onda je 18mm mnogo,jer pun čok ide od 0.9 do 1.1mm u minusu ...

То би требало да је ширина цеви код чока, не чок. Али као што можеш да видиш и овај лик који је оставио тај коментар, каже да мора прво да погледа таблице да и тачно видео колики је стварно чок за те бројеве, нажалост ниакда није дао одговор на то.....

Nazad
Vrh