lle de france rasa ovaca

Zemun ne drzi nas u neizvesnosti .

sta je moglo da im se desi, ostale u Francuskoj i tamo su srecno zivele do kraja svog proizvodnog veka ako ne zive jos uvek....mala sala ali je ovo mnogo mocna grupa

pa mozda je bila i epidemija u pitanju ali u isto to vreme kad je harala epidemija mi smo odradili prvi uvoz W. Nije bilo lako, citavo planiranje i koordinacija su trajali skoro 6 meseci ali su zivotinje dosle u Srbiju.
Steta sto tada nisu dosle ali ko zna ima jos vremena

35m4n6e.jpg

23lboex.jpg
u susu ti!:svinja:

ne nisam mislio na te,mislio sam kod nas u srbiji.posto sam prestao sa gajenjem rase w zainteresovan sam za kupovinu idf pa me interesuje koja je cena

Ja sam skoro kupio musko jagnje original (cisto)Idf staro je 4 meseca ima oko 40 kg u Okolini Arandjelovca za 105 eura i prezadovoljan sam!:osmeh:.Sad bi mozda kupio i koju zenku u starosti do 7-8meseci i samo Idf.Ako ima neko za prodati naravno neka realna cena neka se javi na p.p A ne kao sto se desava da ljudi lupe neku cenu previsoku pa cesto mi bude jako:haha:.

to si sigurno mislio za klanje ili?
Sada jagnjad za klanje kostaju min 2,5 evra sto znaci da jagnje od 40 kg kosta 100 evra i uopste nje bitno koje je rase niti kako izgleda niti od kakvih je roditelja a da ne pricamo o nekom kvalitetu i pedigreu.
Siljezad starosti 6-8 meseci imaju oko 60ak kg ili nesto vise pa taj neko ko prodaje za 150 evra moze da izracuna koliko ga kosta proizvodnja takve "kvalitetne" zivotinje.

miljko ti radis pravu stvar sa uvozom i imas pravu robu da li ona vredi ili nevredi nije bitno ali ovi ljudi traze nesto sto je dobro i kvalitetno a toga ima dosta u srbiji naravno bez pedigrea kakve imaju tvoje ovce. Oni misle na odredjene likove koji lupaju cene a nemaju ni oni papire a kamoli njihove ovce ustvari imaju ovce papire ali i sam si govorio o tome kako se sve moze dobiti papir. pozzzzzzdrav

Znade li netko da li su Francuzi uradili nesto na povećanju mliječnosti kod IDF-a,jer to je po meni jedina mana ove rase,ali to je mana koja stvara ogromne probleme uzgajivačima,jer šta vrijede dvojki,trojki ako ona ima mlijeka jedva da othrani jedno i to na full ishrani....
O tome problemu nitko ne piše,a on postoji kod svih uzgajivača IDF-a

@nikolai,
Izvini kolega ali ja nemam taj problem.Sve moje ovce koje su do sada jagnjile trojke odhranile su ih same, pomagao sam jedino kod cetvorki ( doduse poslednje sam imao jos 2010g).Dvojke odhranjuju bez problema na uobicajenoj ishrani.

Ja imam problema sa tim,ali i većina uzgajivača koje sam kontaktirao(neki su i članovi ovog foruma) u vezi toga imaju iste probleme,a kažem ishrana je dobra sa lucerkom,sijenom,a u smjesi ima i kukuruza,zobi,ječma,soje,premiksa,tako da nije do hrane nego jednostavno je do rase, recimo Virtemberg,Slovenka... nemaju tih problema,ja imam mješanke koje othrane dvojke i trojke bez imalo problema,a imaju ajmo reći oskudniju ishranu.
Ovo je problem i o tome treba pričati,ne samo o pozitivnim stvarima,kojih je mnogo više kod ove rase,da se razumijemo ja sam zaljubljenik u ovu rasu,ima ona i mnoge svoje prednosti,nemogu da kažem da nisam zadovoljan sa ostalim karakteristikama,ali baš me zanima koja je porosječna mliječnost kod Francuza,šta oni kažu o ovome,jer kod nas problem postoji iz nekog razloga,da li ukrvljenost ili jednostavno zastarjela genetika ili opet rasna odlika odnosno mana,da se tako izrazim.
Najvjerojatnije da neću odmah da ih rasprodam i pređen na drugu rasu(u obzir dolaze samo Jezersko solčavska-Slovenka ili Virtemberg),sada ću ih spojiti sa svojim drugim ovcama,mješankama,i ako se ponovo javi isti problem,znači u trećem jagnjenju onda idu pravac u klaonicu.

Kolega Zemun,ako je tako kod Vas onda ćemo uvesti,makar pečenu jagnjetinu ha ha ha,kad nam zakoni zabranjuju uvoz iz Srbije u Hrvatsku.

Poslednja izmena:
2hfkned.jpg

@nikolai, jedna stara fotografija grla na nekih 10 dana pred jagnjenje pa ti proceni sam da li tu ima dovoljno mleka barem za dvojke.
Da budem iskren nisam do sada znao da postoji taj problem kod nasih odgajivaca pa se nisam ni raspitivao o kolicini i kvalitetu mleka kod idf.
Probaj u ishranu da ubacis suncokretovu sacmu.Posto jednom prijatelju koji ima farmu krava radim usluzno proizvodnju suncokretove sacme znam da je zahvaljujuci njoj uspeo da poveca kolicinu i kvalitet mleka (masna jedinica). Predpostavljam da ce isti efekat biti i kod ovaca.Ja inace svojim ovcama u vreme dojenja dajem cunc. sacmu.

Nazad
Vrh