lle de france rasa ovaca

Moj savet bi ti bio da ovog ovnica ne ostavljas sebi za priplod.Mozes da ostavis ovakvu zenku ali muzjake ovog tipa si ti prevazisao i ovaj moze samo da te vrati u nazad.
Ako te zanima zasto, objasnicu ti na pp.
Pozdrav
Da li kolega Zemune mozete objasniti zasto ovaj ovnic ne ostaviti za priplod? Ja sam ga inace kupio-tj kupicu,kazite razlog slobodno.Ne na pp neka znaju ljudi na cega treba da obrate paznju pa i ja naravno.
Hvala.

lle de france zao mi je nema pomoci ali prodje sve to brzo sve ruzne stvari zaborave a u sjecanju ostaju samo najljepse mi svi znamo da ces ti imati jos puno puno trojki koje ce te obradovati iako su ove imale tuzan kraj dokazuju da su tvoje ovce jedne od najboljih ali jednostavno nisi bio u pravo vrijeme na pravom mjestu predpostavljam sto se svakom desava glavu gore idemo dalje:ppozdrav:

Izneo bih jedno zapazanje,a voleo bih da kolege sa vecim iskustvom prokomentarisu.Mislim da smo svi gledali priloge o farmi Pavela Tordajia.vidi se jasno cime covek hrani svoje ovce,da je to jeftina hrana,i opet covek odgaji grla dostojna sajamskih medalja.Meni licno ovo uliva veliku nadu jer radim slican sistem ovcarenja,naravno daleko sam od sajamskih nagrada,ali eto interesantno je kako covek uspe da odgaji dobra grla na jeftinoj ishrani...

Vidim da ste bili vredni zadnjih dana,
hvala na lepim slikama, hvala na snimku. Sto se ovcice tice, ono sto moze da se vidi a to je glava je ono sto odgovara toj rasi.
Snimak je poucan, steta sto nije malo mirnije sniman da mogu detalji zivotinja bolje da se sagledaju. Verovatno su svi primetili da su zivotinje nahranjene u fulu i da ovce bas rado doje jagnjad jer ih vime pritiska. Ima ovde jako dobrih zivotinja ali opet napominjem iz jako velikog broja se ovde bira. Nasa cela populacija IDF u Srbiji jedva da je nesto veca nego na jednoj od ovih farmi.
Hvala jos jednom

35m4n6e.jpg

23lboex.jpg

Da li kolega Zemune mozete objasniti zasto ovaj ovnic ne ostaviti za priplod? Ja sam ga inace kupio-tj kupicu,kazite razlog slobodno.Ne na pp neka znaju ljudi na cega treba da obrate paznju pa i ja naravno.
Hvala.
Nije nista strasno, u pitanju je jedan eksterijerni nedostatak koji je na zalost prisutan kod velikog broja idf grla u Srbiji a tice ze boje glave.Svaka rasa pa i idf ima svoje standarde a standard idf u delu koji se odnosi na izgled i boju glave kaze da boja mora biti besprekorno bela npr. kao kod teksela (ali bez crne njuske ) a ne npr. kao kod w.Nadam se da su snimci iz Francuske kao i fotografije Miljkovih grla dovoljne da "dobro oko" uoci razliku.
Za proizvodjaca konzumne jagnjadi ovaj nedostatak mozda i nije previse bitan ali bi za proizvodjace priplodnih grla trebalo da bude vazan.Pri tome naravno ne mislim na kolegu @ile de france jer je on s obzirom na grla sa kojima je startovao napredovao kao retko ko od nas.Sad konacno ima vrhunsko priplodno grlo, trenutno najperspektivnije u svojoj kategoriji u Srbiji i priliku da se iskaze kao vrhunski odgajivac idf.
Neko ce mozda reci da sve to nije bitno ali upravo zbog toga sto jednom, pre mnogo godina to nije bilo bitno , pa onda nesto drugo nije bilo bitno, pa nesto trece i konacno dodjemo do toga da nam idf danas izgleda tako kako izgleda.
Jos jednom napominjem da razumem pocetnike i mlade odgajivace ali apelujem pre svega na starije i iskusnije da se u sto vecoj meri pridrzavamo standarda.
Zensko grlo da jedno ili dva jagnjeta a muzjak mnogo vise i koliko god je u stanju da popravi neke nedostatke mozda je jos vise u stanju da pokvari ono sto je dobro.
Neka bude sretna kupovina i neka ovnic da vrhunska grla.

@ slucajni prolaznik u pravu si Ovo su slike iz ovčarnika Pavela Tordaja neznam kako nije teks izaso kad sam okacio slike izvinjavam se nisam ni vido da fali tekst

---------- Poruka napisana u 17:40 ---------- Prethodna poruka je at 15:49 ----------

@zemun i @ slavisa negic znaju o kome je rec

nbfde.jpg

Nazad
Vrh