lle de france rasa ovaca

Učlanjen(a)
24 Feb 2009
Poruka
818
Lokacija
ARANDJEOVAC
l d'Frans (Ile-de-France) раса је настала на бази укрштања оваца мерино рамбујеа са енглеским товним раностасним дишлеј (lester - leicesteer) овновима. Повратним укрштањем и строгом селекцијом створене су генерације, које су одговарале у погледу конформације тела и производње меса, али производња вуне, а поготову квалитет вуне, није одговарао постављеном циљу. Ради тога су као коректор Il d'Frans (Ile-de-France) коришћени висококвалитетни овнови мерино рамбујеа. Раса је добила име по покрајини на северу Француске.
Животиње ове расе имају велики формат, тешке су и рано сазревају. Имају широку главу, избочене очне дупље, лице средње дужине, а усне и нос су мало дебљи. Овце и овнови су без рогова (шути).
Уши су велике, хоризонталне и мало уздигнуте, никада не падају, а покривене су фином, кратком длаком беле боје. Врат је кратак, врло мускулозан, добро усађен у рамена, без кожних набора. Труп се одликује великим ширинама. Посебно су добро изражене ширине леђа и задњег дела тела тј. сапи и бутови. Грудни кош је широк и дубок, а грудна кост избочена. Ребра су заобљена, права и широка. Леђна линија је равна, а реп високо усађен. Трбух је лако заобљен, ноге су јаке, и због великих ширина и дубина тела, изгледају кратке.
Овце су добро обрасле белом вуном по целом телу. Једино су ноге испод скочног зглоба, уши и део главе испод линије која пролази кроз ушне дупље покривени длаком беле боје. Просечан годишњи принос непране вуне по овци износи 4-4,5, а око 7-8 кг по овну, с рандманом од око 45%. Дужина вунског влакна је око 8 цм, а дебљина 23 - 27 микрона (А/АБ сортимент). Руно је затворено, а вуна уједначена и равна.
Телесна маса одраслих оваца износи 60-65, а овнова максимално 120-130 кг. Рандман меса старијих грла се креће између 52 и 55, а јагњади и преко 60%. У Француској ова раса оваца углавном служи за производњу меса. Млада јагњад у тову, у старости од 90 дана, постижу телесну масу од 30-35 кг, остварујући дневни прираст од 250-300 грама, па и више. Овце су веома плодне. У нормалним условима исхране и држања од 100 оваца се добије 130, па и 150 јагњади. У селекционисаним запатима, који се држе у повољним условима спољне средине, плодност се креће од 160-180%. Животиње су раностасне и улазе у приплод са 12 месеци. Il d'Frans (Ile-de-France) раса оваца није подесна за дуга пешачења. Одличан је трансформатор обилне хране у месо. Успешно се може гајити само на оближњим богатим пашњацима (вештачки пашњаци на низијским теренима) или у објектима, то практично значи, да се гајење ове расе препоручује само газдинствима која имају интензивну пољопривредну производњу.

_________________________________________________Post je spojen: [time]1236117912[/time]_________________________________________________
Prema podacima iz Septembra 2007g. Prikupljenih sa pet farmi u Francuskoj telesna masa ovaca 75-80 kg. a ovnovi preko 130 kg.
Plodnost se krece od 180-220 posto
_________________________________________________Post je spojen: [time]1236120205[/time]_________________________________________________
 
Performanse Ile de france ovaca u 2008.god. u Francuskoj
Plodnost kod ovaca starijih od 2.godine
Prirodni pripust - 1.729
Indukcija i sinhronizacija estrusa - 1.916
Prosecna plodnost - 1.769
10 najboljih stada u Francuskoj imaju plodnost od 1.948
Plodnost kod prog jagnjenja:
prirodni pripust - 1.553
Indukovani estrus -1.64
Prosecna plodnost siljezica - 1.557
 
pisite sta znate o lle de francu
pozdrav svim cobanima
_________________________________________________Post je spojen: [time]1236448301[/time]_________________________________________________
izlozba u francuskoj
 
Mislim da na prve dve slike vidimo rasu ovaca Dorset (polled=bezrozni) rekao bih po tome sto mi se cini da se po reljefu radi o Engleskoj a oni idf ne gaje , drugo IDF je nepodoban za pasu dok je Dorset za istu idealan, i trece ako primetite stav prednjih nogu videcete da se u kolenima skupljaju sto je, mana a , kod Dorseta dozvoljena odlika jer takav je standard rase.
A i 5-a slika su Dorset jagnjad 100% ili vrlo losa grla IDF ili mozda cak neki merinosi.
Inace IDF je rasa na kojoj se najduze radila selekcija.
Recimo kod muskih grla francuzi najvise cene ako ima ''musku'' glavu tj da mu je njuska sto vise namreskana i takva grla idu u priplod zenska glava odnosno njuska koja je slabo ili nikako namreskana se iskljucuje iz potencijalnog priploda.
Zasad toliko...
 
Da, juzno-africki odgajivac..
Treba napomenuti da u JA isto tako gaje SAMM rasu ovaca , tj South African Meat Meino, a to je inace unapredjena Nemacka rasa Merinofleichshaf odnosno mesnati merino. Toliko su je unapredili od nemaca da su je uvezli i na NZ i Australiju.
Mada najbolje rezultate daje Dormer rasa, kombinovana od rasa Dorset i Merino, kako bi poboljsali rezistentnost na endo parazite kojih ima najvise u jesenjem i zimskom dobi jer tada su ogromne kise u JA.
Denand ima par dobrih grla... :haha:
 
Mislim da Britanci imaju IDF, barem sam tako cuo od francuza, da im je predsednik asocijacije izvesni Trevor Boyd (mislim da se tako zove ) i da je tip u nekoj semi sa rumunima oko izvoza njihovog IDF za Rumuniju. Francuzi su ocigledno ljuti zbog toga, kao sto su malo ljuti i na nas, jer su pre nekoliko godina bili u privrednoj komori Srbije u nameri da stvore reproduktivni centar kod nas i da se odatle ovce izvoze u ceo region upravo zbog (oni su se tako nadali) jednostavnije procedure.Naravno ,odgovor je bio negativan , pa tako sada kada ih pitamo za uvoz oni kazu idite u Bugarsku u Staru Zagoru pa uvozite odande.
 
Znas kako, IDF nije bas pogodna za Britaniju ali ima je u Irskoj. U Engleskoj slabo a za ostale regije nista znacajno. Trevor Boyd je iz Irske.
Bas ovih dana francuzi su kod jednog mog prijatelja koji je zasnovao jedan VO centar za ovcarstvo ali nije jos u punoj funkciji. Videcu sta su pricali pa cu vam preneti.
A sto se tice repro centra, zakon obavezuje vlasnika da ga izgradi po nacrtima i arhitekturi za GOVEDARSKE mere i merila sto je apsurdno i nepotrebno i idiotski....
 
Na prodaju 28 ovaca i ovan
Vrbas 021 797 530 Vaso

2ep0pig.jpg


2wckyes.jpg
 
Ovo je izgleda bilo meni upuceno, hvala na ovim lepim slikama :D
Koliko broji stado, vidim da su dobro utovljene?
 
Ovnove sam prodao a slike nazalost nisam sacuvao. Sto se jagnjadi tice trenutno imam slike samo ova dva koji su iskoristili otvorena vrata ovcarnika da izadju napolje pa su za "kaznu" morali da poziraju mom sinu.
afeepv.jpg
21bvzbs.jpg
34fg0hi.jpgj
Post je spojen: [time]1253019540[/time]
_________________________________________________
21bvzbs.jpg
 
Moj komentar koji vam dugujem gospodine zemunac, jeste da kupite ovna sa dubljim grudima i bolje razvijenim butinama, nije ni ovo loše ali to je moja preporuka, vaše ovce nemaju baš neku plodost zar ne?
 
Sto se plodnosti tice niste u pravu .Ja imam vrlo malo ovaca i bilo bi glupo da trpim ovce koje se neblizne npr.ove godine sam izbacio iz stada 4 ovce koje su u prvom i drugom jagnjenju imale po jedno jagnje. Za razliku od njih od 7 prvojagnjica 4 su imale dvojke(ovi jaganjci sa slika su od blizancadi i oba su od prvojagnjica0. No ja smatram da bi bilo neozbiljno da ja s oobzirom na broj ovaca diskutujem o plodnosti jer za mene sve ispod 100 komada nije reprezentativan uzorak za tu pricu.
Sto se preporuke u vezi ovna tice potpuno ste u pravu samo mi recit gde se nalazi taj opisani ovan da idem odmah da ga kupim.Prijatelu dragi "prospartao" sam Srbiju duzom i preko i nisam uspeo da nadjem nesto takvo kao sto ste opisali.Da stvar bude gora nasao sam jos samo 3-4 stada koja su u tipu sa mojim ovcama (mislim da imam pravo to da konstatuje na osnovu onoga sto su mi rekli francuzi kada su videli moje "stado" a i na osnovu snimaka koje je moj
prijatelj Milovanovic A.,napravio prosle godine kada je obisao nekoliko elitnih farmi u Francuskoj).
E da ,plodnost je bila 1,8 ali na malom uzorku tako da to nije nikakav reper.
 
Pitanje o plodnosti je bilo samo to, pitanje, nikakav zaključak ja nisam doneo samo sam vas upitao.
Mislim da imate par dobrih ovnova u Obrovcu, neznam koliko ih cene ali vredi pokušati i pregovarati.
Mozete naći kontakt na ovom sajtu
A ako znate za odgajivača u Kisaču možete naći odličnu jagnjad kod njega.
Kvalitet francuskih odgajivača iliti bolje reći, otaca te rase je neuporediv sa našim, ako se to i može reći da su IDF, jer nije bilo osvežavanja krvi 20 godina a možda i više.
Mislim da su francuzi bili mirna srca, i diplomatski rekli lepe reči za pojedina stada koja to nezaslužuju.


www.ovce-obrovac.com
 
Mi smo ove godine bili po treci put kao izlagaci a pre toga nekoliko godina kao posetioci na Novosadskom Saju.Ako mozemo da kazemo da na sajam ipak dolaze bolja ako ne i najbolja grla iz stada onda se ja ne bih slozio sa time da u Obrovcu ima nesto sto je slicno ili bolje.Pretstavljeni ovnovi na sajmu su samo prosecni i nista vise.Izvesno je da IDF ima problema sa parenjem u srodstvu ali ovo sto kolega "zemun" ima odnosno sto se sa slike videti moze je u Srbiji jedno od boljih stada.Zivotinje su do duse jako dobro uhranjene sto i plodnost pokazuje ali kao sto je i sam rekao nije to reprezentativno kada se radi o manjem stadu.
:ppozdrav:
 
zato sam i kazao da nisu bile nista posebno ali posto nije bilo drugih a pehari mora nekom da se podele ,onda se izaberu one koje su najbolje od izlozenih ali u celini ova godina je bila smesna sto se IDF tice.
 
Nazad
Vrh