lle de france rasa ovaca

Nisam previse upucen u desavanja u V.U. Karadjordjevo iz prostog razloga jer mi karadjordjevacka ovca nije bila narocito privlacna, mada naravno postujem lik i delo gosp.Milovica zive legende srbijanskog ovcarstva.Najpozvaniji da nam posvedoce o tome sta i kako se tamo radilo su svakako kolege koji su bili neposredni ucesnici tih desavanja a aktivni su na forumu.<br>
Ono sto pouzdano znam je da je bilo uvoza idf u (tadasnju) Jugoslaviju.Svakako najveci i najznacajniji uvoznik je bio Poljoprivredni kombinat Beograd a bilo je i tri manja privatna uvoza, dva iz Francuske i jedan iz Svajcarske.Istina ovi privatni uvozi su bili zanemarljivo malog broja ali ono sto je interesantno je da je jedan od njih bio direktno sa sajma u Parizu (elitnije nije moglo).<br>
To sto je situacija sa idf-om kod nas takva kakva je posledica je pre svega neznanja, kako nas odgajivaca tako cini mi se i struke, kao i cinjenice da je gotovo kod svih odgajivaca uglavnom zastupljen komercijalni efekat.Bitan je bio i ostao samo broj x cena a za kvalitet se nije previse marilo.<br>
Nadam se da ce nam se uskoro svojim postovima prikljuciti jos jedan vrsni poznavalac ove rase kao i celokupne situacije u vezi sa njom na prostorima bivse Juge (od koga bismo svi mogli mnogo toga da naucimo) a koji je posle pauze od 20 god. odlucio ponovo da gaji idf.
<br><br>Dragi moji kolege,možda situacija sa IDF-om u Srbiji nije fantastična,ali u odnosu na Hrvatsku je odlično. Prva stvar ima dosta odgajivača,ima IDF ovaca,ima i uvoza i bilo ih je nekada,a ima i interesa. Ovdje postoji jedno jedino matično stado,po evidenciji Hrvatske poljoprivredne agencije postoji dva,ali to drugo svatko ko je vidio kaže da nema veze sa IDF-om,ovce ne liče na IDF. A kad negdje kažete da imate IDF većina ljudi vas gleda u čudu i pitaju šta je to,odakle ta rasa,šta će mi to,nitkop pojma o IDF-u nema.<br>Problem sa svježom krvi je glavni,lako je kupiti nešto mladih ovaca i početi,ali šta sa ovnom,srodstvom samo UVOZ,a odakle!? uffffff najlakše bi mi bilo da odustanem i uzmem romanovku,virtemberg,slovenku,... jer tih rasa ima mnogo stada i nema problema za osvježavanjem krvi ili slično tome. Safolka ima kvalitetnog,ali samo nekoliko stada.<br>Tako da iskreno ne znam da li se isplati gubiti živce i vrijeme,a i novce na kraju krajeva,ali nije samo sa IDF-om tako,ovdje nema niti Šarolea,Texela.<br>Evo da Vas sve skupa utješim da ste vi u dobroj poziciji,ako se gleda kakvo je stanje ovdje kod nas...<br>Pozdrav svima i mnogo uspjeha svima želim !

Stanje kod nas je vise nego odlicno,kako se nije vodilo racuna zadnjih 20 god.Zemun,Pocetnik,Miljkovici,Tordaj da ne redjam dalje,samo da su stada veca.I francizi oplemenjuju i popravljaju nedostatke-NE SKIDAJU NI ONI GENE SA NEBA,u raznim prilozima iz Francuske koje su postavljale kolege vidi se da ni kod njih nije sve tiptop,da nije sve tako ujednaceno kako mi smatramo

Mladi ovnovi, godisnjaci i jedan septembarski!

2rqo7pt.jpg

dtaj5.jpg

2dkybt5.jpg

Citajuci ranije komentare shvatio sam da mi svi priblizno isto mislimo i znamo pravu situaciju sto se ovcarsta i trenutne situacije u Srbiji tice. Mislim da neka velika konkurencija kod nas i ne postoji, sem naravno nekog zdravog rivalstva sto je sasvim normalno i pozeljno upravo zbog samog napredovanja u ovcarstvu. Svi mi raspolazemo sa ovcama, bar sto se IDF tice , koje vode porijeklo sa VU Karadjordjevo koje su kasnije rasporedjene na ostale farme kao sto su Ponikve, Sakule ( Opovo), sem naravno ovaca i ovnova sto su braca Miljkovic uvezla i na cemu bi im svi mi odgajivaci trebali biti zahvalni, zato sto sem prazne price niko nije uspio uvesti IDF u Srbiju. Potpuno se slazem sa kolegom Mirkom na njegov komentar da nije sve pod konac ni kod samih Francuza, stoga moramo biti zahvalni i na ovom sto trenutno imamo i cime raspolazemo , jer bez obzira na dugogodisnju nemogucnost uvoza uspjela se sacuvati ,ako nije uspjela unaprediti ,rasa sa svim njenim osobinama i karakteristikama, daleko je to od dobrog i idealnog ali samo trudom i radom mozemo napraviti neke rezeltate uz postovanje i uvazavanje svih kolega koji se tim poslom bave. Svima veliki pozdrav i postovanje!

@ovcar pocetnik,
bravo majstore! Imas li fotografiju nekog jagnjeta od mladih ovnova?
Nisam te bas najbolje razumio druze, ako si mislio na musku jagnjad imam ove septembarce i imam jagnjadi starosti mjesec dana, a od ovih godisnjaka nemam jaganjaca jos uvijek , dva starija su mi medju siljegankama trenutno na parenju a ova cetiri su odvojena. Sutra cu slikati i postaviti muske koji su odabrani za priplod od ovih septembarskih jaganjaca ako si na njih mislio. Pozdrav

Poslednja izmena:
Nisam mislio konkretno na ove mlade ovnove, nego da li si uopste pripustao nekog mladog ovna.
Ova jagnjad sa fotografija su od matorih ovnova a mene interesuju jagnjad od mladjih ovnova.

Nisam mislio konkretno na ove mlade ovnove, nego da li si uopste pripustao nekog mladog ovna.
Ova jagnjad sa fotografija su od matorih ovnova a mene interesuju jagnjad od mladjih ovnova.
Nisam , sad su tek u decembru napunili godinu, rekao sam da su dvojica sada sa siljegankama, sad im je prvi pripust, vidjet cemo a ovu 4-icu nisam ni pustao medju ovce jos uvijek.
Inace sam pustao starije ovnove , izmedju ostalog i ovna kojeg sam kupio od Slepceva proljetos, taj ovan je takodjer na slici od ranije.

evo par malisana vecina starih oko nedelju i po do dve, ima par njih i koji dan stariji (proseka na 12 ovaca 2,1 po jagnjenju)
1z32i2s.jpg

---------- Poruka napisana u 23:06 ---------- Prethodna poruka je at 23:05 ----------

bwiv6.jpg

---------- Poruka napisana u 23:07 ---------- Prethodna poruka je at 23:06 ----------

a ovake izgledaju neke majke
9gadkh.jpg

---------- Poruka napisana u 23:09 ---------- Prethodna poruka je at 23:07 ----------

u grupi se nalazi i jedna W ovca sa dva jagnjeta koja je malo zalutala :osmeh:

---------- Poruka napisana u 23:10 ---------- Prethodna poruka je at 23:09 ----------

---------- Poruka napisana u 23:11 ---------- Prethodna poruka je at 23:10 ----------

693w2b.jpg

Nazad
Vrh