lle de france rasa ovaca

nqtuo7.jpg
sav5v5.jpg
5p0br8.jpg
24b23kn.jpg
Posto je Francuska daleko a ostali severnije i nisu bas nesto, postoje izgledi da barem mladja braca i sestre od ovih "komsinica" sa poslednje dve fotografije stignu do nas.

boca ovan ti je extra mi nemamo dodatnih prihoda pa da uvozimo a samo da se zna i u srb ima extra extra robe cisto da se zna da nije sve bas od preko najbolje ko neveruje neka dodje u obrovac pa neka kod ljudi vidi i uveri se

E brate Miljko,(ako se javljas iz jevrope)to sa pedigreom moram da te pitam jel se ti to pravis naivan ili si stvarno vaspitan po nekom sistemu koji ne prilici srbiji.sto se tice pedigrea u Srbiji se to dobija krajnje lako ukoliko u mesty gde zivis ima sluzba.ja sticajem okolnosti imam ovcu sa pedigreom koja potise sa farme sakule AD Agros,koja na sve lici ali na idf nikako,uzeo sam je sa farme kao sjagnjenu a pre toga se jednom jagnjila,proletos sam kacio sliku njene jagnjadi koju inace kastriram i idu na klanje ,uvek se blizni i vrhunski gaji jagnjad zato sam je i zadrzao.to sve zavisi od odajivaca a sluzbe :haha:mogu da urade sta god hoces jer papir trpi sve.jagnje dovezeno na crno(ako je to moguce) pedigriras bez problema ali bas bez ikakvih problema,toliko.

Mozda sam malo naivan a mozda i previse pod uticajem zadapa ali moj/nas stav je da se treba raditi po zakonu pre svega zbog sebe ali isto tako i zbog kupaca (drugih odgajivaca) jer je to neki dokument zasto tebi neko treba da veruje da je to bas ta zivotinja o kojoj se radi. Mislim da da se samo kvalitetnim i postenim radom moze duze opstati. Kod nas se na zalost ne radi DNK analiza kao dokaz da potomci poticu od navedenih roditelja ali kad ja kupujem ovnove u D onda sam siguran da ono sto na papiru pise jesta ta zivotinja jer oni to rade. Kao sto kazes u zemlji Srbiji moze svasta da se uradi ali je to nesigurnost koja kod odgajivaca stvara sumnju. Vec par puta nam se desavalo da je neko tvrdio da jagnjad koju nudi poticu od ovnova koji su kod nas kupljeni a da ti ljudi kod nas nikada nisu bili u stali a kamoli nesto kupili.

za zemun@
lepo to izgleda i drago mi je da postoji neki krug odgajivaca koji se trude da svoj posao ozbiljno i kvalitetno rade
samo napred kolega :bravo:

Miljko u Srbiji se ne mozes opravdati jer uvek ima ljudi koji ce reci da nesto nije onako kako izgleda,bez obzira sta uradio oni sumljaju i to opravdano jer su prevareni na svakom koraku,ako radis posteno,put ce biti trnovit ali dobro utaban za buducnost tj. trajaces prevare se jako brzo otkriju i ljudi padaju.samo ti i svi kolji rade posteno imaj te strpljenja i trud ce se isplatiti,naravno postoje ne namerne grske koje covek uvek treba da prihvati.kada sam kastrirao jagnjad od pomenute ovce svi koji su videli rekose BUDALA,al polako neki koji su shvatili kako radim i sa ovo malo ovaca tu su stalno pitaju ima li jagnjadi, ovnova,to mi je dovoljna satisfakcija i jedina koja mi treba.To sa analizama je daleko od srbije kao svetlosna godina,kao sto rekoh par puta ne postoji SISTEM koji ce sve da kontrolise nagradjuje i najbitnije KAZNJAVA.U Evropi mozes dda varas dok te ne uhvate a onda si ga ugasio.toliko.Pozdrav:ppozdrav:

Нажалост али Мирко је потпуно у праву код нас све може, за почетак не мора Миљко ДНК анализа може и чиповање па онда неће бити иди купи негде животиње па продаји или излажи свеједно као да су твоје.А и познајемо се ми скоро сви па полако све долази на своје место, треба времена. Драгим колегама овчарима желим срећне божићне и новогодишње празнике да проведу у здрављу и весељу.

bravo krcedinac jos samo da ih imenujes jel mislim da ti to mozes posto znam sigurno da znas neke koji se prestavljaju kao odgaivaci. pa ce se valjda sami onda skloniti odavde

Милошице пријатељу могу ја то јер познајем све одгајиваче у јужно бачком округу а и шире а и овчарством се бавим преко двадесет година за разлику од појединих па знам ко је ко и када је почео да се бави овчарством и на који начин је дошао до европских резултата. Сами ће они отићи нема потребе да их нжја прозивам.....

Zao mi je kada procitam da se neko bavi ovcarstvom 20 godina a iza sebe nema gotovo nikakvih rezultata, bar je u danasnje vrijeme lako doci do informacija, raznom literaturom, sajtovima,strucnim savjetodavnim sluzbama... a ne bi bilo lose poslusati i odgajivace koji imaju iza sebe priznanja i rezultate , gledati i uciti od takvih ( poput brace Miljkovic ) koji su svojim znanjem, trudom i ulozenim kapitalom nepravili jedan od najvecih uspjeha u ovcarstvu u Srbiji (neka mi ne zamjere ostali koje nisam pomenuo). Lako je biti pametan i kritikovati sve a iza sebe ne ostaviti nikakav trag i rezultate po kojima bi bio prepoznatljiv, ne postoji losa ovca ili rasa, postoji samo los covjek i domacin!
Svim odgajivacima zelim srecnu Novu Godinu i Bozic!

Nema nas mnogo u maloj Srbiji koji se bave ovim poslom pa bi trebali, ako ne mozemo ili necemo jedni drugima da pomognemo, ono bar da ne ometamo jedni druge. Ja nisam toliko dugo u ovom poslu, nekih desetak godina, i pet gidina smo izlagali na sajmu u Novom Sadu. Na zalos nismo kod vecine bili dobrodosli, cak su nas mnogi tada a i sada sabotirali ali smo mi takve ljude zanemarili i trazili one sa slicnim razmisljanjem. I ja i brat postujemo rad i rezultate drugih odgajivaca a sto se konkretno kolege "pocetnika" tice mogu samo reci da su njegov rad i uspesi za postovanje. Bilo bi dobro da imamo jos vise takvih odgajivaca.
Ja bih se takodje pridruzio novogodisnjim i Bozicnim cestitkama, pozeleo svima srecnu i uspesnu Novu Godinu, zdravlja srece svima vama i vasim porodicama!

Kopajuci po "praistoriji" nadjoh fotografiju dve (od tri) sestre, tada dviske koje su na preporuku jednog francuza kasnije u visokom procentu ucestvovale u stvaranju mog "stada".Inace, njihova majka je jagnjila 3xtrojke,3xcetvorke a ostalo dvojke i bila je teska 107 kg. kada je prodata ne klanje.
Za sve to bili su zasluzni ovnovi iz poslednjeg uvoza iz Francuske.Jedan od njih je bio poznat i po tome sto je gotovo redovno davao jagnjad tesku preko 8kg. na jagnjenju.Starije kolege,npr.@Srbu , se verovatno secaju .
npqplj.jpg

Neznam da li je istina ali neki ljudi kazu da je evociranje uspomena prvi znak starenja.

Poslednja izmena:
Zao mi je kada procitam da se neko bavi ovcarstvom 20 godina a iza sebe nema gotovo nikakvih rezultata, bar je u danasnje vrijeme lako doci do informacija, raznom literaturom, sajtovima,strucnim savjetodavnim sluzbama... a ne bi bilo lose poslusati i odgajivace koji imaju iza sebe priznanja i rezultate , gledati i uciti od takvih ( poput brace Miljkovic ) koji su svojim znanjem, trudom i ulozenim kapitalom nepravili jedan od najvecih uspjeha u ovcarstvu u Srbiji (neka mi ne zamjere ostali koje nisam pomenuo). Lako je biti pametan i kritikovati sve a iza sebe ne ostaviti nikakav trag i rezultate po kojima bi bio prepoznatljiv, ne postoji losa ovca ili rasa, postoji samo los covjek i domacin!
Svim odgajivacima zelim srecnu Novu Godinu i Bozic!

E moj Milorade,svaka čast za komentar,al tako ti je to kod nas(širom bivše Juge),šta da se radi,teško se ovdje prašta uspjeh,jako teško,zato nam je tako kako nam je,sve će da ti oproste,ali da si bolji od njih nikako i nikada,čak se ta zavist prenosi na potomke u nekoliko generacija :haha:,a kamoli da se ugledaju na uspješne i da se traže nove informacije, nego to ide onako s koljena na koljeno,šta da se radi živimo ispod takvog neba,ha ha ha...

E moj Milorade,svaka čast za komentar,al tako ti je to kod nas(širom bivše Juge),šta da se radi,teško se ovdje prašta uspjeh,jako teško,zato nam je tako kako nam je,sve će da ti oproste,ali da si bolji od njih nikako i nikada,čak se ta zavist prenosi na potomke u nekoliko generacija :haha:,a kamoli da se ugledaju na uspješne i da se traže nove informacije, nego to ide onako s koljena na koljeno,šta da se radi živimo ispod takvog neba,ha ha ha...
Samo mala ispravka Nikola , ovdje je rijec samo o jednoj osobi, tako da se ne pomisli nesto drugo, nije ovdje mjesto a ni vrijeme prozivati nikoga a upravo sam zbog prozivki ( od ranije dok jos nisam bio na forumu ) i postavio slike ( ne radi reklame ), a trudio sam se da sto manje komentarisem , slike govore vise od rijeci. Izvinjavam se svim odgajivacima, znam da nije u redu ali na neke stvari ne mozes ostati ravnodusan. Jos jednom pozdrav svima i svako dobro! Nova godina je, u zdravlje !!!!! :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh