lle de france rasa ovaca

Siljeg star 8 meseci
a1j1qh.jpg
28hppx5.jpg
2eclum0.jpg
35jdnop.jpg

jedna od dvisaka
nv4ikp.jpg

Daleko sam ti ja od gazde Strainac,al mozda budem jednog dana nikad se nezna,kada budem imao 100 kom IDF

Uspomena sa farme Agrotornik-jagnjenje u toku
2cp92zb.jpg

kerusa koja je u kasnijoj dobi bila vrhunska ako je nema da se vrati to je znacilo da je neka ovca ostala na pasnjaku(nije :off_topic: jer je bila deo stada)Mesanac sarplaninca i kavkasca-poklon jednog prijatelja sa Sjenice
a3ozg2.jpg

---------- Poruka napisana 10-01-12 u 21:05 ---------- Prethodna poruka je 06-01-12 at 21:27 ----------

Ima i za idf i za safolka.Podatak iz 1986, a onda je Bata otisao u penziju
16a9k6t.jpg

Poslednja izmena:
hoces reci @mirkopozega da je nas IDF pretopljen IDF i zato se javljaju tako cesti kozni nabori kao posledica uticaja merinosa raznih podvrsta u genetskoj proslosti?

Pa da,ipak mislim da je opovo i sakule otislo najdalje u selekciji,e sad ko je znao da izabere i nastavi sa radom da ne imenujem odgajivaca.Ista prica manje vise sa drugim rasama,osim W kod Miljkovica,i Saroleom u zadnjih 5 god

zaboravio si texela zadnjih 5 god:)
takodje W-a ima jos par nemackih ok uvoza pored Miljka
znaci serbski IDF ima opravdanje sto je malo drugaciji od francuskog daljeg rodjaka?

Nisam previse upucen u desavanja u V.U. Karadjordjevo iz prostog razloga jer mi karadjordjevacka ovca nije bila narocito privlacna, mada naravno postujem lik i delo gosp.Milovica zive legende srbijanskog ovcarstva.Najpozvaniji da nam posvedoce o tome sta i kako se tamo radilo su svakako kolege koji su bili neposredni ucesnici tih desavanja a aktivni su na forumu.
Ono sto pouzdano znam je da je bilo uvoza idf u (tadasnju) Jugoslaviju.Svakako najveci i najznacajniji uvoznik je bio Poljoprivredni kombinat Beograd a bilo je i tri manja privatna uvoza, dva iz Francuske i jedan iz Svajcarske.Istina ovi privatni uvozi su bili zanemarljivo malog broja ali ono sto je interesantno je da je jedan od njih bio direktno sa sajma u Parizu (elitnije nije moglo).
To sto je situacija sa idf-om kod nas takva kakva je posledica je pre svega neznanja, kako nas odgajivaca tako cini mi se i struke, kao i cinjenice da je gotovo kod svih odgajivaca uglavnom zastupljen komercijalni efekat.Bitan je bio i ostao samo broj x cena a za kvalitet se nije previse marilo.
Nadam se da ce nam se uskoro svojim postovima prikljuciti jos jedan vrsni poznavalac ove rase kao i celokupne situacije u vezi sa njom na prostorima bivse Juge (od koga bismo svi mogli mnogo toga da naucimo) a koji je posle pauze od 20 god. odlucio ponovo da gaji idf.

Nazad
Vrh