Nisam previse upucen u desavanja u V.U. Karadjordjevo iz prostog razloga jer mi karadjordjevacka ovca nije bila narocito privlacna, mada naravno postujem lik i delo gosp.Milovica zive legende srbijanskog ovcarstva.Najpozvaniji da nam posvedoce o tome sta i kako se tamo radilo su svakako kolege koji su bili neposredni ucesnici tih desavanja a aktivni su na forumu.
Ono sto pouzdano znam je da je bilo uvoza idf u (tadasnju) Jugoslaviju.Svakako najveci i najznacajniji uvoznik je bio Poljoprivredni kombinat Beograd a bilo je i tri manja privatna uvoza, dva iz Francuske i jedan iz Svajcarske.Istina ovi privatni uvozi su bili zanemarljivo malog broja ali ono sto je interesantno je da je jedan od njih bio direktno sa sajma u Parizu (elitnije nije moglo).
To sto je situacija sa idf-om kod nas takva kakva je posledica je pre svega neznanja, kako nas odgajivaca tako cini mi se i struke, kao i cinjenice da je gotovo kod svih odgajivaca uglavnom zastupljen komercijalni efekat.Bitan je bio i ostao samo broj x cena a za kvalitet se nije previse marilo.
Nadam se da ce nam se uskoro svojim postovima prikljuciti jos jedan vrsni poznavalac ove rase kao i celokupne situacije u vezi sa njom na prostorima bivse Juge (od koga bismo svi mogli mnogo toga da naucimo) a koji je posle pauze od 20 god. odlucio ponovo da gaji idf.