lle de france rasa ovaca

Mislim da je mr Zemunac iskucao jednu gorku delimičnu istinu citirajući Linekera i dodajući svoje mišljenje u vezi (mrskih) nemaca. Nemci jesu ekonomska sila br 1 u Evropi, ali su iza V. Britanije, Francuske, Španije. Konzumacija u Nemačkoj je 0.8 kg po glavi stanovnika godišnje dok je u VB 5, Island 20, Farska Ostrva 33!! Francuzi i mene nerviraju, znaju da kenjaju a kad treba da se zapne i učini ljudima oni se okrenu.
Trebao je biti uvoz početkom ove godine,problem je bio karantin, moje mišljnje je da će biti uvoza većeg broja glava i krvnih linija veoma skupih ovnova u sledeće dve godine. A o tom po tom..
Miljkovići su uvezli ne baš extra grla, ali su uvezli 2 nove krvne linije u Srbiji a, možda i šire.
Žao mi je što nemogu da postavim video zapise idf sa najačih farmi u Fr i VB..

Od izvora više putića... :ppozdrav: Fischer Breu!!!

33crn6w.jpg

4h9y4g.jpg

fp9xyq.jpg

rm38rt.jpg

2v820ie.jpg

ix5s0m.jpg

4sk8yp.jpg

33birl0.jpg

34zeo3p.jpg

atm6pl.jpg

2whgfao.jpg

Mlade uparene ženke. Uravnoteženost u eksterijeru, težini, starosti i pozitivna tendencija u svakom pogledu. Jednostavno su indentične, "liče kao zec na zeca".
smfw3a.jpg

rsvvap.jpg

2qnpaf7.jpg

d5htf.jpg

2646ywp.jpg

Nastavak sledi...
Post je spojen: [time]1287515189[/time]
Telapatija kolega E.O.M.D. Evo svežih fotografija (Fresh Meat) koje načinih prošle sedmice na farmama nejznačajnijih francuski kolega. Nadam se da će kolege na osnovu fotografija moći koliko-toliko razumeti ovčarstvo u kolevci IDF rase i trnutne trendove koji vladaju u Francuskoj.

Što se tiče pitanja uvoza koje realizovaše kolege Miljkovići, mišljenja sa sam da se radi o vrhunskim primercima rase i da će značajno uticati na poravljanje ovaca u tipu IDF koje se uzgajaju na našim prostorima. Jedan od argumentovanih razloga koji opravdavaju kvalitet su svakako uslovi i visoki kriterijumi koje ovnovi moraju ispuniti da bi učestvovali na aukcijama koje se održavaju u zemljama E.U. Žao mi je što niko od nas za sada ne može priuštit sebi to zadovoljstvo da kupi nekog super ovna čija cena dostiže astronomske cene, ali pravila u genetici su takva da nije isključeno da prosečni primerci rase, daju ponekad elitne šampione, zar ne? Da je tako lako proizvesti šampiona, cena bi verovatno bila sitnica. Verujem i želim da će u perspektivi na našim prostorima biti takvih slučajeva, te da će i u našim štalama stasavati šampionska grla.

Još jednom čestitike braći Miljković.

:ppozdrav:

P.S. Sve je u oku posmatrača.

Ne vidim

Slavisa, impoznatne fotografije pogotovu u drugom delu priloga, ovde se vidi dugogodisnji rad velike masinerije a ne samo pojedinca, ovo je nastalo zajdnickim rado odgajivaca i udruzenja kao i strucnjaka i na kraju sve ovo ima cenu u sta smo se i ti i ja uverili. Zahvaljujem na ovim slikama :ppozdrav:

Nastavak...

28k1y5t.jpg

15576ns.jpg

n5m2k4.jpg

2ag8b4i.jpg

2417dzc.jpg

1yssk7.jpg

Prvalina dugornočna selakcija, puno rada, volje, vrhunska genetika i jagnjadi "k`o pleve", bukvalno sve se beli od jagnjadi.

P.S. Na farmi kolege Didijea se može dosta toga videti i razumeti šta je vrhunsko ovčarstvo.

ekrwk8.jpg

2bw26b.jpg

Ovce su jagnjile na sve strane. Prisustvovah radjanju dosta jagnjadi. :ppozdrav:

2801v9w.jpg

6ofq5e.jpg

Selekcija.

24yvio6.jpg

Nastavak sledi...

P.S.Molim vas kolege da napišete svoje komentare.

Svaka rec sem impozantno ne bi bila prava :D
Moram priznati da sam ljubomoran sto nisam imao priliku videti takvo sto svojim okom(snimci i fotografije uzivo dozivljaj ne menjaju lako),nebitno sto nisam u prici oko IDF rase.I one medalje na zidu dodatno govore koliko je dobar odgajivac
S moje strane samo da pozelim srecan i lak uvoz,ko god da ga uradi
:ppozdrav:

Zanimljivo mi na ovim slikama da jagnjad nemaju gumice na repovima,kada li im stavljaju gumice ili seku repove drugacije?Inace su ovce prva liga nesto slicno ima kolega Zemun,kad odem kod njega kao da sam u Francuskoj.

ovo je da covek zine i jauce :D
Slavisa siguran sam da ste se proveli bolje nego..... neznam sa cime bih uporedio, bez konkurencije :ppozdrav:
nego, siguran sam da ste voljni preneti nesto od stecenog iskustva sa putovanja, na primer, cime ih hrane i kako je u principu organizovana farma, kako to kod njih funkcionise... pozdrav :bravo:

Nemam rijeci za grla vidi se su u vrhunskoj kondiciji i dobro hranjena,znanja nenedostaje sve za cistu desetku.Mislim da i kod nas se moze naci dosta dobrih grla ali da smo mi ipak siromasni i nemamo subvencije kakve ima ta zemlja(da bi dali grlu sve sta trazi) i gospodarstvo_Ovo sam rekao jer tako mislim a nisam provijerio.Jos jednom svaka cast ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast:: .

1. mjesto Francuzi
2. mjesto Francuzi
3. mjesto Francuzi
4. mjesto Francuzi
5. mjesto Francuzi
6. mjesto Francuzi,
7. mjesto Francuzi,
8. mjesto Francuzi,
9. mjesto Francuzi,
10.mjesto OSTALI
Slavisa hvala sto si mi nahranio dusu.

Ovo je prelepo,odmor za oci...Bilo bi savrsenstvo samo da je jos kolega Njegic pored ovih prelepih ovaca uslikao i neku lepu Francuskinju.:)))))))))))) :ppozdrav:

G. Njegicu hvala Vam sto ste ove snimke podelili sa nama i moram da priznam da mi je posebno drago sto je jedan tako vrhunski odgajivac poput Vas posvetio svoje vreme prezentaciji ove rase.
Ne bih da zvucim pretenciozno ali nisam iznenadjen kvalitetom grla izmedju ostalog i zbog toga sto i sam posedujem neke "sveze" snimke od kojih je i nesto u formi video zapisa gde se kvalitet jos bolje vidi.Snimci su nacinjeni na nekoliko farmi od kojih su dve bas vrhunske i spadaju ako mogu tako da kazem medju njihovih TOP-10.Zao mi je sto ja to ne mogu da postavim ali znam da neki forumasi takodje poseduju nesto od tih snimaka.
Ovi,kao i snimci koje su napravile druge kolege su prilika da barem na tren izadjemo iz sivila nase realnosti.
Dacu sebi za pravo da odgovorim nekom od kolega koji je pitao sta ove ovce jedu i kako su organizovane farme.
Dakle, sto se ishrane tice, ne jedu nista spektakularno niti nesto sto mi nemamo na ovim nasim prostorima i sto im mi nebismo mogli priustiti (lucerka,silaza,zrnasta i koncentrovana frana kao i razni tipovi biljnih ostataka tipa slama i sl., dakle sve). Farme koje su registrovane za proizvodnju proplodnog materijala su pod strogom kontrolom strucnih institucija gde se bukvalno sve meri i kontrolise (poput naseg Dekija) a kontrola je takva da farmer ne moze ni jedno grlo da otudji bez znanja strucnih sluzbi.Subvencije od strane drzave za takve farme su prica za sebe.

Hvala vam kolege.

Drago mi je da su vam se fotografije svidele i da sam uspeo da vam prezentujem neke pojedinosti od francuskih kolega. Pošto se ovčarstvom nastojati baviti profesionalno i ne uzgajam samu IDF rasu, smatram da svaka rasa ima svoje lepe pojedinosti, ali nikad se ne zna šta se u perspektivi može zapatiti. Pored farmi sa IDF rasom, posetio sam i farme sa Safolk, Berišon, Teksel i Romanovkom rasom ovaca. Svaka farma koju sam posetio (a bilo ih je puno) ima svoje interesantne pojedinosti. Kod nekih farmera je stado uravnoteženije (pod konac), negde su "lepši" ovnovi (ali selekcija priznaje proizvodne pozitivne kriterijume, za razliku od eksterijera), pojedini imaju bolju organizaciju na farmi, a kod pojedinaca su lepše same ovce. U suštini, trebamo se organizovati i krenuti ozbiljnije u ovčarstvo, mislim da smo dovoljno pametni i sa raspoloživim resursima možemo se bar malo približiti rezultatima kakvi se ostvaruju u zemljama sa razvijenom poljoprivredom.

S verom u uspeh i bolju budućnost za naše ovčarstvo. :ppozdrav:

P.S. Većina farmera za uklanjanje repova koristi elastratore i gumice.

Nastavak...

35jmm1u.jpg

Farma naše francuske koleginice i ona lično. Ne znam da li će vam se svideti njen izgled, ali je očigledno da se dobro razume u ovčarstvo. ::namigivanje:: Inače, same Francuskinje su dosta promenile boju kože, većina ih je tamnoputog tena.
2upz1pe.jpg

20gxkye.jpg

6pxjqa.jpg

r9il36.jpg

2h4ic15.jpg

5zgunb.jpg

Francuski kolega Didije i moja malenkost.

5npug9.jpg

Bale u "kobasicama".

Malo teksela, van teme, ali se nameću. ::namigivanje::
210ls14.jpg

2ljs0hu.jpg

16gbntw.jpg

Jednodnevna jagnjad Romanov X IDF.
hx6iqf.jpg

Mladi ovnovi Berišon X Romanov i IDF x Romanov, svi ovi ovnovi su prodati kupcima sa Bliskog Istoka kao multiplikatori.
rm8a43.jpg

Naravno da je izlisno davati bilo kakve komentare na sve ove fotografije koje kolega Njegic postavi, sem da je to u nogometnom smislu Liga Prvaka i iluzorno je govoriti o tome da ce neki klub sa ovih prostora uskoro pobijediti Barsu, Real, itd. Siguran sam i znam da je ovo zaista vrh i u Francuskoj i da i tamo ima svega i svacega (skoro kao i kod nas). Medjutim, moramo jednom krenuti sa mrtve tacke i postaviti sebi odredjene ciljeve, nemozemo dovijeka samo uzdistati za ovakvim fotkama ili cekati kad ce se opet naci takve entuzijaste i vizionari kao sto su Njegic ili Miljkovici. Ali ono sto zelim pocrtati i prokomentaristari je Slavisina posljednja recenica (iz tekstualnog dijela). Naravno da imamo resurse, naravno da imamo pameti i to sigurni budite mnogo vise nego li u vecini razvijenijih zemalja (dokaz je koliko su nasi strucnjaci na svim poljima uspjesni kada odu na Zapad),i imamo sigurno volju i zelju za radom. Sta nemamo? Nemamo odgovarajuci poslovni ambijent koji nas u mnogo cemu sputava. Medjutim, uvijek sam misljenja da ja trebam prvi napraviti korak pa ocekivati od drugog (npr. drzave) da mi u nekoj mojoj nakani pomogne. Nemozemo sjediti skrstenih nogu i govoriti kako nam se drzava nebrine o nasem ovcarstvu a mi jedino brigu brinemo kako i po kojoj cijeni prodati nasa grla. Naravno da moramo i u tom pravcu ici i jednostavno pritiskati nadlezne drzavne institucije da nas jednom shvate ozbiljno. Zar nemislite da bi bilo dovoljno da se u BiH ili u Srbije pojavi samo jos po par Njegica ili Miljkovica i da pokrenemo jednu pozitivnu lavinu. Vjerovatno bi onda i oni koji nas shvataju jos uvijek samo kao pastire poceli dozivljavati kao ozbiljne partnere za pregovore.I sto je jos i gore od naprijed navedenog (a cega imamo i previse) jesu odredjene psiholoske barijere u nasim glavama, koje ce (nazalost) jos bog zna koliko trajati, njihovo eliminisanje je uslov svih uslova.
Maestro oprosti odoh u out.

Mnogo različitosti tj. pojedinosti od farme do farme, kašto reče gospodin Njegić, ali tako biva i kod ljudi, ne samo od veličine stada i obima posla.
Ipak primete se, isključivo prema tržištu kojem su namenjeni, ovnovi slabijeg kvaliteta.
Te prednje uvučene ( ukrivljene) noge me tako odbijaju, mada se kladim da 99,99% njih tj. naših ni nedaje pažnju tome....

EatMeatOrDie je napisao(la):
Te prednje uvučene ( ukrivljene) noge me tako odbijaju, mada se kladim da 99,99% njih tj. naših ni nedaje pažnju tome....
Hm,hm...Prednje noge!?
Pitanje, zasto im veliki broj ovnova ima tzv. x noge ili najblaze krive je jedno od prvih koje sam im i ja postavio_Odgovor, zbog nesto tanjih kostiju a velike telesne mase, mi bas nije delovao preterano uverljivo, ali... Pa se sad' kao radi selekcija na nesto jaci stajni trap.Oni su, inace i nama skrenuli paznju na to da nasa grla generalno imaju vrlo tanke noge i da u buducim selekcijama obratimo paznju i na taj segment.
Mada, oni pravi ovnovi a narocito oni na institutu od kojih se uzima seme za VO su apsolutno besprekorni po svim pitanjima pa i po tom, kod njih je svaki "cuperak" na svom mestu a kamo li noge.Mislim EMOD da je, barem kod njih, malo veci procenat odgajivaca i te kako svestan te anomalije.

Nazad
Vrh