lle de france rasa ovaca

znam sve svetske jezike:):),ma na youtubu sve imate samo malo pretrazite
ovo je mislim zvanicna prezentacija IDF rase u madjarskoj,verov neki njihov institut

suky je napisao(la):
nicolai je napisao(la):
miladinovic je napisao(la):

E bilo bi lijepo da netko od članova foruma ovo prevede, tko znade Mađarski.

Bar da znamo u grubo o kojoj farmi u Mađarskoj se radi,neke bitne stvari,kao npr.lokacija itd.
samo prezentuju rase ovaca ,porekla a te ovce sto su pokazivali nisu iz madarske nego u francuskoj samo prezentacija te rase
Ja "slabo divanim madzarski" ali bih rekao da ovi snimci ipak nisu nacinjeni u Fancuskoj i to iz dva razloga
Prvi je sto je kvalitet ovaca vrlo los za njihove prilike a drugi je sto oni tako ne kupiraju repove

Video klipovi IDF i ostalih ovaca prikazuju grla iz Mađarske.Zvanično su prezentacija, njihovog nacionalnog udruženja odgajivača ovaca i svih rasa koje oni imaju.
www.mjksz.hu

Inicijativa namijenjena svim zaljubljenicima ove plemenite rase a ponajprije kolegi Zemunu, evo i zasto. Prije svega inicijativa se odnosi na revitalizaciju i ozivljavanje ideje o uvozu odredjenog broja grla (Ile de France) iz Francuske. A zasto prije svega kolegi Zemunu, jer znam da on sigurno a mislim i jos par njih sa Foruma (mislim na EMO) imaju odredjene kontakte sa odgajivacima u Francuskoj (uz naravno ogromnu ljubav i simpatije koje gaje prema ovoj ovci). Smatram da bi njihova poznanstva, uz mislim, u ovom trenutka na nepostojanje nekakvih administrativnih zabrana za uvoz, puno pomogli u ovom projektu. Znam sigurno da u BiH ima odredjen broj ljudi koji bi usli u ovo pricu a o Srbiji da i ne govorim. Takodjer smatram da je ono sto imamo na ovim ex ju prostorima u prosjeku jadno, bijedno i da nije tako bilo bi vjerovatno smijesno kada je u pitanja ova rasa. S toga dajte da ulozimo dodatni napor pa da makar pokusamo, ipak je to rasa koja se nalazi u vrhu svjetskog ovcarstva.

Bosnian svaka cast. ::svaka cast:: Podrzavam tvoju inicijativu i rado bi se ukljucio u tu pricu,
posto ovdje u Hrvatskoj postoji jedno IDF maticno stado,a ja svoje tek formiram,
jako sam zainteresiran i ja i covjek koji ima to jedno maticno stado da uvezemo grla IDF-a
radi podizanja kvaliteta,ali i radi osvjezavanja krvi...
Jos jednom svaka cast za ideju ! ! :D!

:ppozdrav:

Ideje, ideje, ideje :bravo:
Uvoz ovaca iz EU /posebno iz F/ ide posebno za svaku zemlju, zbog veterinarskih papira i konvencije koje svaka zemlja ima pojedinačno, naravno transporta i karantina, jer je tu EU rigorozna.

vla je napisao(la):
Ideje, ideje, ideje :bravo:
Uvoz ovaca iz EU /posebno iz F/ ide posebno za svaku zemlju, zbog veterinarskih papira i konvencije koje svaka zemlja ima pojedinačno, naravno transporta i karantina, jer je tu EU rigorozna.

Slazem se kolega vla,ali moze da ide paralelan uvoz u nekoliko zemalja iz iste zemlje izvoznice,a papire rjesava svatko posebno u svojoj drzavi,jedino sto je tesko dobiti vise ljudi zajedno iz iste ulice a kamoli iz vise zemalja,ali kada je interes zajednicki i kad je prisutna volja i financije,mislim da je cak i ovako nesto izvedivo,mislim da to nebi bio veliki broj ljudi,po par nas iz svake od ove tri drzave...
Nije nuzno da to bude Francuska,kolega Miljko je uvezo vrhunska grla IDF-a iz Njemacke,pa bi nam recimo i on bio u pomoci kod tog eventualnog uvoza...

vgih5y.jpg

35hhcuo.jpg

xp4uhu.jpg

fvbqlc.jpg

r7oxa0.jpg

a08cgj.jpg

5y9b84.jpg

Pa što nam ne dade bar neki komentar, već samo fotografije?!?!

A ovako lepše izgleda i lakše je za pregled !!!

:ppozdrav:

Kod nas u BiH ima jedna dobra izreka koja kaze: "Bitno je da konj povuce kola, kasnije ce ona njega sama gurati". Mislim da prve reakcije dovoljno govore o opravdansoti pomenute inicijative, do kada ce ona biti prisutna i u konkretnom smislu dokle ce se stici to je prica za sebe i koja u potpunosti ne zavisi samo od nas. Opet cu pokusati isprovocirati one koje sam namjerno pomenuo u svom prethodnom postu da javno iznesu svoj komentar. Grla iz Njemacke su jako dobra (za nase prilike vrhunska, prijeko su nam potrebna i hvala Miljkovicima za taj poduhvat), ali vrhunska se nalaze samo u Francukoj.

Kolega Miljko iz vaseg prethodnog posta moze se nazrijeti odgovarajuca doza ljutnje prema nekome ili necemu. Neznam zasto, vi ste spomenuti u pozitivnom kontekstu i vas posao oko uvoza je ocijenjen kao plemenit i veoma koristan za ove nase prostore i svako onaj ko bi imalo drugacije razmisljao o tome je za svaku osudu. S toga doista nevidim zasto i u kom kontekstu spominjete svoja "dozivljena iskustva". Naravno da svako ko razmislja o bilo kakvom uvozu a pogotovu ove vrste, barem, moze pretpostaviti sta ga ceka (i u tehnickom i u finansijskom smislu) i niko nije rekao da je to kao otici na pijacu i kupiti grlo. Pogrsno je da ljudi to vide i shvate kao da su vec grla u njihovim stalama. Na kraju krajeva ovo je samo ideja-inicijativa i u ovom momentu je na toj razini, mozda nikada se i ne pomakne sa ove tacke. Zelja mi je bila da se vidi da li postoji zainteresovanost kod ljudi, kao i pokusaj integracije u bilo kom (pa i ovom kroz zajednicki uvoz) obliku ljudi uzgajivaca-ovcara na ex ju prostorima. Ljudi moji pa mi zivimo na jednom mikroprostoru, jezik nam je razumljiv, kultura i obicaji slicni, mentalitet skoro identican a medju nama su ne granice nego (nazalost i vjestacki izazvano) tektonske pukotine.

Osecam se prozvanim, pa da dodam svoj komentar na predhodne postove.
Sto se mene tice moja Francuska se trenutno nalazi u selu Sapine pored Pozarevca.
Sve ostale price oko uvoza i kilavih Francuza deluju vrlo frustrirajuce na moje zdravlje, pre svega psihicko.
Zasto kilavi Francuzi?
Jedan poznati engleski fudbaler G.Lineker (stariji forumasi ga se verovatno secaju),je jednom prilikom nakon poraza upravo od Nemaca rekao da je fudbal igra u kojoj na kraju uvek pobede Nemci.
Ja bih dodao da nije samo fudbal u pitanju vec i sve ostalo i da su (ne samo) zbog toga oni sila za celu Evropu.
Primer prvi.Kada smo pre nekoliko godina hteli da uvezemo IDF iz Francuske a predhodno sredili svu papirologiju, obezbedili kamion (iz Italije -5000eura) i dovoljan broj grla da ga popunimo, oni su imali epidemiju "pl.jezika" i obecanje da ce sledece godine u februaru dobiti dozvolu za izvoz.Naravno februar je dosao i prosao Nemci su za sebe izdejstvovali dozvolu na nekih 15-ak dana i odradili sve sto su hteli a Francuzi nista.
Primer drugi. Nacin na koji je Miljko ove godine uvezao ovce, mislim na prevoz.To isto(znaci 15-20 grla specijalnom prikolicom) sam ja predlagao Francuzima ali kod njih postoje samo dve varijante, kamionom kapaciteta 200-220 grla ili avionom.
Kamion je minimalno oko 5000eura (bez obzira na broj) a avion oko 1000eura po grlu u zavisnosti od tezine grla i kaveza.
Lemer je spreman da proda dobro mlado musko grlo po ceni 1050eura plus vakcine i troskovi vadjenja krvi, provizija uvozniku, karantin...
Mladim kolegama zelim puno srece oko uvoza uz napomenu da cu vam biti sigurna musterija.
Pozdrav

Gde ima da se kupi ova rasa?
Zainteresovan sam , pa ako neko zna gde bih mogao da nabavim jedno stado neka mi pise na pp...hvala unapred...

Nazad
Vrh