miladinovic je napisao(la):Sto se tice snimka,za nase uslove to izgleda skroz ok,jagnjad pre svega
Jagnjad jesu lepa ali sve manje lice na idf.Ovo je ipak neka varijacija na temu merino.
Mene to ne cudi s obzirom na Pajino poimanje idf (kao i jos nekolicene odgajivaca) koje se znatno razlikuje od francuskog.I umesto da tezimo da nam ovce barem lice na originale, imamo situaciju da nam pojedinci tumace da je original bas ono sto oni poseduju a da su razlike pri tome vidljive iz aviona.
Ja se slazem da su u sustini najbitniji izgled butova, ledja i opsta mesnatost ali to se moze vrlo lako postici recimo ukrstanjem sa tekselom a ono sto ne moze je npr. izgled glave, dakle ona ili jeste ili lici ili uopste nije prava.
Koliko mi je poznato, sada vec nekoliko kolega sa foruma poseduje snimke sa farmi nekih od vodecih francuskih odgajivaca ove rase, tako da su razlike uocljive cak i laicima.
Samo kada bi to uocili jos i neki od nasih trofejnih odgajivaca i onih koji se bave strucnom procenom kvaliteta,
bilo bi bolje za sve.
Slazem se da sada imamo priliku da bitno popravimo opsti izgled ove rase, ali dali i koliko ne zavisi samo od grla, ima nesto i u odgajivacima.
Dugo sam mislio da je cuvena ovcarska recenica:"Ako sam ti prodao ovce nisam ti prodao jasle", samo trgovacka fraza, ali sam se kasnije ipak uverio da tu ima i istine.