lle de france rasa ovaca

miladinovic je napisao(la):
Sto se tice snimka,za nase uslove to izgleda skroz ok,jagnjad pre svega

Jagnjad jesu lepa ali sve manje lice na idf.Ovo je ipak neka varijacija na temu merino.
Mene to ne cudi s obzirom na Pajino poimanje idf (kao i jos nekolicene odgajivaca) koje se znatno razlikuje od francuskog.I umesto da tezimo da nam ovce barem lice na originale, imamo situaciju da nam pojedinci tumace da je original bas ono sto oni poseduju a da su razlike pri tome vidljive iz aviona.
Ja se slazem da su u sustini najbitniji izgled butova, ledja i opsta mesnatost ali to se moze vrlo lako postici recimo ukrstanjem sa tekselom a ono sto ne moze je npr. izgled glave, dakle ona ili jeste ili lici ili uopste nije prava.
Koliko mi je poznato, sada vec nekoliko kolega sa foruma poseduje snimke sa farmi nekih od vodecih francuskih odgajivaca ove rase, tako da su razlike uocljive cak i laicima.
Samo kada bi to uocili jos i neki od nasih trofejnih odgajivaca i onih koji se bave strucnom procenom kvaliteta,
bilo bi bolje za sve.
Slazem se da sada imamo priliku da bitno popravimo opsti izgled ove rase, ali dali i koliko ne zavisi samo od grla, ima nesto i u odgajivacima.
Dugo sam mislio da je cuvena ovcarska recenica:"Ako sam ti prodao ovce nisam ti prodao jasle", samo trgovacka fraza, ali sam se kasnije ipak uverio da tu ima i istine.

Paja kao i ostali Jarići imaju dobru priču jbg. a time i prodaju puni su pameti..
ciganin hvali svoga konja -reklo bi se

p.s. izvinjavam se konjima

mozda paja jeste takav,ali ovaj snimak vise govori o njegovom stadu,ima tu svasta ali i odlicnih grla za nase uslove,ruku na srce

gledao sam ja njegovo stado idf i pehare dok je gro ovaca bio 50%VIRT / 50%IDF sad kao izgleda bolje ali nikad neće očistiti krv virtemberga iako ponavljam, IAKO se smatra posle 5 generacija da je čista krv... pogotovo što su te prvobitne virt majke bile jaako lošeg genetskog potencijala.
bio sam na mestima gde su i bolji ovnovi i melezi, koje samo otkriva dužina i položaj ušiju...
mislim da nomadi iz bosne imaju i bolja grla bos. pramenke...

Ovce sa snimaka iz FR i ove nase su 2 potpuno razlicite rase svaka slicnost je slucajna :haha:
Polako za koju god stici ce ih odgajivaci koji se trude da unaprede ovu rasu :D
:ppozdrav:

tuzna slika sa sumadijskog polj. sajma sto se tice idf rase ovaca...stvarno tuga...

fc1kx2.jpg
2ikpkjs.jpg
2mergwy.jpg
e ovde sam poludeo...sretnem vlasnika ovih ovaca i ja ga bzv pitao za cenu muskog jadnjeta (dole na slici) a on poce "znas to je vrhunsko grlo sa velikim predispozicijama stvarno ne bih mogao da ti ga dam ispod 350 e " kad je to rekao doslo mi da ga zalepim za sator,pa koga ti zajebavas lopuzo jedna...jos kaze "ima 6 meseci i vec je pario ovce.." srecom suzdrzao sam se,okrenuo ledja i otisao...
efqyqg.jpg

p.s izvinjavam se na losim slikama... ::namigivanje::

Nije mi jasno zasto dosta malih odgajivaca koji imaju mnogo kvalitetnija stada neizadju i pokazu st imaju nego se vecinom pojavljuju oni koji nemaju ni K od kvaliteta CAST IZUZECIMA da se ogradim na vreme ljudi zar smo toliko lenji pa sajam je za to da se pokazu reprezentativni primerci a ne ono osrednje ili lose sto moze svako od nas da ima malo sam besan gledajuci vecinu ovih slika sutra cu na sajam da vidim ovo uzivo pa da se opet verovatno iznerviram :udri:.

Zato sto nemaju:vremena,para,interesa da izlazu.
kad izloze pobednik ce bit neko od velikih,priplodni materijal je stao,prodaja kilavo ide a i noz je na granici isplativosti.ljudi koji to lepo drze uglavnom su hobisti i zaljubljenici i briga ih za sajam.to je neko moje vidjenje
:ppozdrav:

E,bas me zanimaju ta grla.jedva cekam da ih vudim sutra,samo mislim da se necu moci uzdrzati kao kolega SIKA.

mislim da je @miladinovic totalno u pravu...ti sto drze iz hobija im je bitno samo da njima bude lepo za ostale ih i nije briga... ::namigivanje::

Mi svake godine dobijamo pozivnicu da izlazemo na sajmu u KG ali ne radimo to iz zoohigijenskih razloga. Tamo se ne radi analiza krvi pre nego sto se zivotinje izlazu. Zato izlazemo samo na sajmu u Novom Sadu jer se tamo bar donkle zna neki red i postoji neko ko se za eventualnu stetu moze ganjati. Ostale izlozbe su nama veci rizik nego bilo kakva korist.

"Gospodin" koji izlaze u KG ove godine je Miko Antonijevic ima farmu blizu mene inace poznat po dobri melezima IDF koje prezentuje kao cistog IDF koji je bolji nego u maticnoj zemlji ima covek pricu za desetku, ali samo pricu nazalost grla :nono: ::lose::

pozdrav COBANI. hoce li neko okaciti slike svojih ovaca.daj te da vidimo ima li u srbiji nesto sto je dobro loseg smo se nagledali.evo par slicica iz mog malog stada.voleo bih neki komentar
2cnto4y.jpg
ztap0m.jpg
260g8p3.jpg
2q8osio.jpg

Nazad
Vrh